Winter Lights

Het initiatief Winter Lights brengt licht en sfeer in het stadshart.  

Tijdens deze eindejaarsperiode worden enkele speciale gebouwen extra in de spotlights gezet. Voor wat extra betovering laat je je verrassen door enkele lichtspelen.  

Ga op pad en aanschouw de plekjes met een schitterend vleugje lichtmagie.  

Haal een plan Winter Lights op bij Toerisme & UiT (Grote Markt 44) waarop de verlichte gebouwen als de locaties met de lichtspelen vermeld staan. Maak je beleving compleet en vul je wandeling aan met enkele toeristische bezienswaardigheden.  

Geraak je niet bij Toerisme & UiT? Download dan het plan en de bijhorende informatie.

Lichtspellen op verschillende locaties

 • Lichtinstallatie ‘Track Tracy’ op de Grote Markt 
  tijdens de kerstvakantie, elke avond van 17 tot 22 uur uitgezonderd op oudejaarsavond 
  Track Tracy is een publieke kunstinstallatie die vragen oproept over privacy en over de relatie van mensen met artificiële intelligentie (AI). Het kunstenaarsduo Daems van Remoortere (in een co-productie van de Warande, de Studio en Brakke Grond) toetst daarmee wat mensen bereid zijn te onthullen en openbaar te maken en laat zien hoe iedereen zoekt naar een nieuw evenwicht tussen zichzelf en nieuwe technologieën. De installatie bestaat uit twee grote schijnwerpers gemonteerd op een verhoogde oppervlakte. Ze ‘overzien’ de openbare ruimte. Aan de installatie is een computer gekoppeld - Tracy genaamd - die AI gebruikt om de omgeving te scannen. Tracy beslist autonoom wie ze in haar licht zal vangen om vervolgens te volgen. Eenmaal ze iemand heeft verstrikt in haar stralen, ontstaat er een choreografie tussen computer en mens. Tracy beslist wanneer de dans eindigt.

 • Lichtprojectie ‘H2OH (if only) we could walk on water’ op het kasteel van de hertogen van Brabant 
  tijdens de kerstvakantie, elke avond van 17 tot 22 uur (sfeerverlichting blijft branden tot 9 uur)
  De installatie van Max Kamina, Glenn De Clerck en Sam De Gruyter, samen XAM Collectief, geeft met klank, kleur en lichtspel vorm aan de relatie tussen mens en water. Zo roepen de kunstenaars de schoonheid van water op, maar ook de dreigende schaarste eraan en de geopolitieke gevolgen daarvan.

 • Lichtinstallatie KERKinKLEUR – moved by light, Heilig Hartkerk,
  tijdens de kerstvakantie, van 17 tot 9 uur
  Wie heeft nog oog voor de enorme structuren vol geschiedenis die kerken feitelijk zijn? XAM Collectief accentueert de grootsheid van het statige gebouw en geeft de kerk haar waardigheid terug. Kijk niet meer naar de kerk zonder ze echt te zien. 

Verlichte gebouwen 

Wie op eigen houtje een verlichte wandeling wil uitstippelen, heeft keuze genoeg. Vroege vogels mikken op een aansluitende zonsopgang, late wandelaars kunnen tot middernacht op pad. De sfeerverlichting brandt de hele kerstvakantie van 6 tot 9 uur en van 17 tot 24 uur.  

 • Begijnhof (toegangspoort); 
 • Taxandriamuseum, Begijnenstraat; 
 • Heilig Graf, Patersplein; 
 • Voormalige rijkswachtkazerne, Warandestraat 44-46; 
 • Typistenzaal op Turnova, Academieplein (in de Baron Frans du Fourstraat); 
 • Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat; 
 • De Reiziger, rotonde voor het station.

Verlichting door SLMP, Pro-Industries en B-Lighting.