Thuis in Turnhout | Juan Monte

‘Via de kunst heb ik me kunnen verbinden met Turnhout’

Foto van Juan

Wezenlijke connectie. Daar draait het om bij Juan. Niet alleen in zijn werk als fotograaf, maar ook in zijn persoonlijk leven. België is het vijfde land waar Juan woont. Net door zo vaak te migreren, heeft hij geleerd dat verbinding essentieel is om je ergens thuis te voelen.

‘Ik noem mezelf soms een professionele migrant, omdat ik al zo vaak van nul ben moeten beginnen. Ik ben geboren in Argentinië, maar met mijn familie woonde ik ook in Costa Rica, El Salvador en Nicaragua. Elke keer is het weer opnieuw beginnen.’

Mindset is alles 

In 2017 kwam ik met mijn toenmalige vrouw en zoontje naar België. Na een half jaar gingen we uit elkaar en was ik alleen: geen geld, geen werk, in een vreemd land met een taal waarvan ik niets verstond. Dat was niet makkelijk, maar als ik nu terugkijk, was die periode ook wel een van de leerzaamste uit mijn leven. 

Net doordat ik niets te verliezen had, kon ik mezelf de toestemming geven om alleen maar bezig te zijn met dingen die me nauw aan het hart lagen en dat was kunst. Of het makkelijk was om daar mijn beroep van te maken? Nog veel moeilijker dan ik dacht. 

Toch gaf ik het niet op. Ik was het gewend geworden om een ‘nee’ te krijgen van mogelijke werkgevers, maar ik weigerde me daarbij neer te leggen. Ik wilde ook niet in boosheid verzanden en ik wilde me evenmin een slachtoffer voelen van de omstandigheden, omdat ik wist dat ik zelf de regie van mijn mindset in handen had. Door het vele verhuizen heb ik me daarin moeten trainen.

De taal van het licht 

Door dat parcours van veel vallen en weer opstaan, heb ik mezelf beter leren kennen en weet ik dat het belangrijk is om te beseffen dat we allemaal de som zijn van factoren die we in het leven zijn tegengekomen. Dat geldt voor iedereen, niet alleen voor mij. 

We moeten onze afkomst niet verloochenen, maar koesteren en er fier op zijn, want al die stukjes ervaringen samen maken de puzzel van wie je bent compleet. 

Dat is ook de manier waarop ik mensen in beeld wil brengen: zoals ze zijn. In al hun puurheid, zonder opsmuk of poses. In mijn foto’s ligt de nadruk op de ogen van mensen, want die spreken voor zich.

Daarbij is het licht mijn belangrijkste partner. Licht spreekt voor mij een eigen taal. Ik gebruik het op de manier zoals de oude Nederlandse meester-schilders dat ook deden. Zo sla ik de brug tussen jullie erfgoed en de nieuwe culturen die nu in Turnhout te vinden zijn. Twee werelden vormen zo een nieuwe wereld.