Thuis in Turnhout | Danisa Mastromano

‘Het ondernemen zit in mij, dat is mijn natuur’ 

Foto van Danisa MastromanoLaat haar geen maand lang hetzelfde werk doen, want daar wordt ze niet blij van. Danisa heeft afwisseling en uitdagingen nodig. Geen berg is haar te hoog - letterlijk, want Danisa houdt van klimmen - en geen zee te diep. Danisa’s creativiteit en enthousiasme zijn de motor in haar leven en dat is altijd zo geweest. 

‘Ondernemen zit in mijn Argentijnse genen. Zo zijn wij. De economie in ons land is nooit stabiel en daarom zijn we het gewend om manieren te vinden om te overleven. Dat wakkert natuurlijk onze creativiteit aan.’

Moeten wennen 

In Argentinië is het heel normaal om een eigen zaak te hebben. Mensen moeten daar ook niet lang over nadenken. Bij mij is dat niet anders. Thuis was ik eigenaar van een feestzaal met alles erop en eraan. Twaalf jaar lang verzorgden wij events voor allerlei soorten gelegenheden. 

Ook nu heb ik weer een eigen bedrijf. En ook nu was dat weer een logische stap. Het ondernemen zit in mij, ik kan niet anders. 

Toch was het niet vanzelfsprekend. Mijn man en ik zijn met onze oudste dochter naar hier gekomen omdat hij hier een nieuwe job aangeboden kreeg. Het eerste jaar hier zat ik meestal alleen met ons kind in een nieuw land waar een taal werd gesproken die ik totaal niet kende. Ik moest bovendien enorm wennen aan het weer hier en aan het feit dat mensen ook wat op hun hoede zijn als ze je niet kennen. 

Hobby werd beroep 

Om toch kleur en creativiteit aan mijn dagen toe te voegen, begon ik taarten te bakken met onze dochter. Ik deelde af en toe iets op sociale media en al snel kreeg ik vragen van mensen om ook voor hen te bakken.

Zo begon de bal te rollen. Ik heb drie jaar in loondienst gewerkt en daar veel ervaring opgedaan. Ik kreeg er de vrijheid om nieuwe dingen te introduceren, maar sinds een half jaar heb ik dus weer mijn eigen zaak. 

Ik voel mij gelukkig met mijn leven nu. Aanvankelijk waren we maar een half jaar naar Turnhout gekomen 'om te proberen', maar intussen hebben we hier een huis gekocht en voel ik me thuis onder de Turnhoutenaren, ook al zijn er soms lastigere dagen. 

Ik doe aan yoga, zwemmen en klimmen, onze dochters gaan naar een heel fijne school en mijn passie voor gebak heeft me ook geholpen om nieuwe mensen te leren kennen. 

Ik ben er fier op dat ik hier in Turnhout dulce de leche heb geïntroduceerd, een heerlijk zoete Zuid-Amerikaanse lekkernij. Ik heb intussen wel geleerd om mijn recepten aan te passen, zodat ze minder zoet zijn en Belgische smaakpapillen kunnen bekoren.