Thuis in Turnhout | Roel Huibrechts

'Turhoutenaar ben je in hart en nieren'

Foto van Roel Huibrechts

De Turnhoutenaar blijft doorgaans trouw aan zijn kerktoren. Dat geldt zeker ook voor Roel. Letterlijk zelfs. Hij woont op het Kerkplein en is daar ook voorzitter van buurtwerk ’t Hart.

Hoe je het ook draait of keert, volgens Roel leiden alle wegen naar Turnhout. En ja, ook dat mag je letterlijk nemen.

‘Ik rijd al een goede zes jaar als buschauffeur bij De Lijn. Ik vertrek dus elke dag uit Turnhout en kom er ook weer aan. Dat is eigenlijk zoals het in mijn leven ook liep. Ik ben een tijdje weggeweest, maar Turnhoutenaar ben je in hart en nieren, dus was het ook logisch dat ik terugkwam.’ 

Sociaal contact

Ik ben getrouwd met Saartje Aerts en we hebben twee kinderen. De eerste jaren dat we samen waren, woonden we op Koekhoven in Merksplas. Dat was rustig vertoeven en de stilte deed zeker en vast goed, maar we misten toch wat sociaal contact.

Zowel voor mij als mijn vrouw is dat belangrijk. Hoe mooi en rustig het landelijke leven ook was, tegen een boom kan je natuurlijk niet praten en het zijn net de babbels met andere mensen die ons gelukkig maken.

Ik ben er heilig van overtuigd dat mensen andere mensen nodig hebben. Als buschauffeur merk ik dat ook: regelmatig blijft er eens een passagier vooraan in de bus plakken om een praatje te maken. Strikt genomen mag dat niet, maar als ik zo een mens iets gelukkiger kan maken, doe ik dat graag.

Nieuw buurtwerk

Al vrij snel nadat we weer in Turnhout woonden, begon het te kriebelen om iets voor de buurt te doen en mensen met elkaar in contact te brengen. Ik bleek niet de enige te zijn, want er waren nog buren die sociaal geëngageerd bleken en hun schouders onder een buurtcomité wilden zetten.

Dus voilà. Ik ben sinds ruim anderhalf jaar voorzitter van de kersverse buurtwerking ’t Hart en samen met de andere bestuursleden doen wij dat met veel plezier en enthousiasme. Dat moet ook wel, anders houd je het niet vol, denk ik, want er komt best wat bij kijken. We organiseren activiteiten zoals - uiteraard - een buurtfeest en we hebben ook meegedaan aan Open Straatdag. Daar kwamen heel wat mensen naartoe.

Dat is natuurlijk tof, het moedigt ons aan om verder te doen, maar het echte succes zit in de ontmoetingen tussen mensen. Dat buren elkaar leren kennen. Als straks een buurman of buurvrouw met een gerust gemoed hulp durft te vragen aan een van zijn of haar buren, dan is ons opzet geslaagd, vind ik. Daar doen we het voor.