Thuis in Turnhout | Chaimae Houdar

'Ik heb gezien dat ik hier thuis kan komen'

Foto van Chaimae

Chaimae kwam met haar Nederlandse man in Turnhout wonen. Na drie jaar spreekt ze vloeiend Nederlands, volgt ze een opleiding tot zorgkundige en kan ze de stad volmondig haar thuis noemen. Daar is ze de Turnhoutenaren dankbaar voor, één in het bijzonder.

‘Toen ik arriveerde, had ik helemaal niemand hier, alleen mijn man. Mijn hele familie woont in Marokko. In het begin was het daardoor moeilijk voor mij. Ik was ook wel een gesloten persoon: ik kwam niet buiten, behalve om naar de taallessen te gaan. Ik was angstig: wat als ik probeer om mensen te ontmoeten en ze wijzen me af?’

Samen Inburgeren

Het project 'Samen Inburgeren' heeft alles veranderd. Het is goed dat het stadsbestuur zoiets organiseert om nieuwkomers te helpen om zich te integreren. Ik kwam er terecht via mijn taalleerkracht. Je wordt gekoppeld aan een Turnhoutse buddy die je helpt Nederlands te oefenen en die je ook meeneemt om de stad te leren kennen. Voor mij was dat Jelle. Omdat ik in de beginperiode van het project net geopereerd moest worden, miste ik de groepsactiviteiten. Zij stond erop dat we die achteraf zouden inhalen, zodat ik de volledige kennismaking met Turnhout toch zou meemaken.

Jelle heeft me ook geholpen om een mindswitch te maken: ik was er altijd van overtuigd dat Belgen erg op zichzelf en afstandelijk zijn, maar dat geloof ik nu niet meer. Nadat Jelle me uit mijn isolement had gehaald, heb ik geleerd dat de meeste mensen hier juist heel gastvrij en open zijn. Eenmaal je met Turnhoutenaren een connectie hebt gemaakt, krijg je veel oprechte interesse en steun terug. Dan vragen ze hoe het met je gaat, of je iets nodig hebt. Je krijgt gelukwensen met je verjaardag. En tijdens het wereldkampioenschap voetbal leefden Jelle en anderen mee met het Marokkaanse elftal dat zo goed presteerde. Dat was echt fijn: het gaf me het gevoel dat ik iets van mijn thuisland mocht meebrengen naar hier. Dan merk je dat je welkom bent. 

Een nieuw perspectief

Ik heb twee jaar gewacht om een opleiding te starten, onzekerheid over de taal hield me tegen. Ook daar heeft Jelle me overheen geholpen. Nu ben ik bezig aan de opleiding tot zorgkundige en doe ik stage in de dialyseafdeling van het ziekenhuis. Dat vergroot mijn netwerk. De kansen die ik krijg, wil ik allemaal aangrijpen. Zo creëer ik ook nieuwe kansen voor mezelf.

Een nieuwe thuis

Als mensen je het gevoel geven in jou geïnteresseerd te zijn, als ze je bijstaan om een nieuw land en een nieuwe stad te leren kennen, dan helpt dat om snel de taal en de gewoonten te leren. Ik ben echt dankbaar dat Jelle er voor mij was en dat nog meer buddy’s hetzelfde doen voor andere mensen die hier aankomen. Zij maken de stad warm: Jelle heeft mij laten zien dat ik hier een plaats heb en dat ik hier thuis kan komen.