Thuis in Turnhout | Talhatu Kassim

'Waar mijn gezin is, is mijn thuis'

Foto van Talhatu Kassim

Op het eerste gezicht vormen de twee jobs van Talhatu een niet voor de hand liggende combinatie, maar voor hem werkt die. Hij is al elf jaar nachtmagazijnier en daarnaast ook tweede imam in moskee Ittihad.

Elke avond begint hij om 19 uur te werken, zodat hij klaar is om 3 uur en overdag tijd heeft om zijn werk in de moskee te behartigen. 

‘Al van toen ik een kind was, voelde ik dat ik zowel mensen als God wilde dienen. Mensen leiden in hun gebeden, advies geven, het goede pad tonen. Dat doe ik met veel toewijding. Zowel in Ghana als in Jordanië heb ik Arabische studies gedaan. En daar heb ik ook de vaardigheden, kennis en wijsheid verworven om imam te worden.’

Bakbananen

Ik kwam zo’n twintig jaar geleden naar Turnhout. Mensen vragen me regelmatig of ik Ghana niet mis. Natuurlijk doe ik dat soms, maar aan de andere kant kies ik er ook resoluut voor om België als mijn land te zien nu. 

Ik ervaar hier vrijheid van godsdienst, voel me gelukkig en heb mijn vrouw en drie kinderen in de buurt. Dat is waar ‘thuis’ over gaat, volgens mij. Het feit dat ik hier niet geboren ben, vind ik minder relevant. 

Mijn vrouw is ook Afrikaans en komt uit Ivoorkust. We zijn beiden rond hetzelfde moment in Turnhout aangekomen en ontmoetten elkaar in een Afro-Aziatische voedingswinkel op de Merodelei. Ik werkte daar en zij kwam er regelmatig bakbananen kopen. Het viel me op dat ze vaker en vaker begon te komen. Nadat we elkaar eens diep in de ogen hadden gekeken, werd duidelijk dat we elkaar beter wilden leren kennen. En de rest is geschiedenis.

Projecten in Ghana

Onze drie kinderen zijn hier geboren en voor hen is België dus al helemaal hun thuis. Ze hebben nooit iets anders gekend. Toch vinden mijn vrouw en ik het ook belangrijk dat ze voeling hebben met Afrika en daarom zijn we de afgelopen jaren twee keer teruggekeerd.

Daarnaast hebben we samen de vereniging 'Arouda' opgericht. Door enkele samenwerkingen kunnen we af en toe geld overmaken naar Ghana om de mensen daar te steunen. Zo kochten we een paar jaar geleden een ambulance voor een dorp en financierden we waterputten. 

Ik houd ervan om mensen te helpen vanuit de geest van God. Bij alles wat ik doe, dien ik Hem en daar ligt voor mij de essentie van ons bestaan. Hoe moeilijk het leven soms kan aanvoelen, we staan er niet alleen voor als we ons daarvoor kunnen openen. Dat zijn ook waarden die wij aan onze kinderen mee willen geven.