Waterdichte kelders

 

 

Elke huiseigenaar moet ervoor zorgen dat zijn kelder waterdicht is. Bij recente woningen is dat meestal het geval. Bij oudere woningen vormt de waterdichtheid van de kelder soms wel een probleem.

Na rioleringswerken kunnen bij sommige huizen vochtproblemen ontstaan in de kelder. Dit kan gebeuren in kelders die niet voldoende waterdicht zijn. Bij rioleringswerken worden defecte en poreuze rioleringsbuizen vervangen door nieuwe waterdichte buizen. Door het verdwijnen van de oude, waterdoorlatende buizen stijgt het grondwater rond de woning terug naar het normale niveau.

Het waterniveau ondergaat wel wat schommelingen gedurende het jaar. In de lente staat het grondwater meestal op het hoogste peil. In de zomer op het laagste. Een kelder waar vroeger nooit problemen waren kan toch nat worden na de rioleringswerken. Zijn er rioleringswerken in je straat gepland, dan kijk je best de waterdichting van jouw kelder na.

De eigenaar blijft echter verantwoordelijk voor de waterdichtheid van zijn kelder. De kosten voor het waterdicht maken van een kelder moet de eigenaar dan ook steeds zelf bekostigen.