Erfpachtwoningen op het begijnhof

Wonen in het begijnhof

Het begijnhof van Turnhout is een oase van rust, midden in de stad. In 1998 werd het uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Het Turnhoutse OCMW beheert het begijnhof en stelt de woningen ter beschikking via erfpacht. 

Wat is erfpacht?

Als erfpachter in het begijnhof van Turnhout koop je het gebruiksrecht van een woning voor een termijn van 33 jaar. Die termijn kan je verlengen tot maximum 99 jaar. Je krijgt al de zakelijke rechten op het pand, waardoor je de woning kan nalaten aan je erfgenamen, verhuren of verkopen volgens de akte. 

In ruil voor het gebruiksrecht van de woning engageer je je ertoe om de woning te renoveren en te onderhouden. Als erfpachter betaal je geen huur voor de woning, maar betaal je wel een maandelijkse vergoeding voor het gebruik van de woning en de tuin. Dit is de canon. Het bedrag van de canon varieert naargelang de waarde van de eigendom en wordt jaarlijks geïndexeerd. 

Wanneer de termijn van het gebruiksrecht verloopt, gaat het eigendomsrecht automatisch terug naar het OCMW. 

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige erfpachtwoningen op het begijnhof? Mail dan je contactgegevens naar Lieve Wouters. Zij bewaart je gegevens en brengt je op de hoogte als er woningen beschikbaar zijn. Je gegevens worden niet voor andere doeleinden gebruikt.