Zustersteden

De Stad Turnhout is verzusterd met vier steden: het Duitse Hammelburg, het Hongaarse Gödöllö, het Roemeense Vinatori en het Chinese Hanzhong.  Met deze zustersteden zijn er tal van samenwerkingsverbanden opgezet rond verschillende thema's.

De drie Europese samenwerkingen worden binnen Turnhout gecoördineerd door lokale jumelagecomités (bestaande uit Turnhoutenaren). Het lokaal bestuur ondersteunt de comités bij eventuele activiteiten en uitwisselingen.  

Hammelburg (Duitsland)

Turnhout – Hammelburg bracht tientallen verenigingen samen en duizenden mensen bezochten wederzijds de beide steden. Vlag_DuitslandGans het jaar door wordt een werkingsprogramma opgebouwd met tal van uitwisselingen en individuele bezoeken.

De jumelage met Hammelburg bestaat sinds 1974.

Gödöllö (Hongarije)

Turnhout - Gödöllö heeft in het verleden heel wat uitwisselingen georganiseerd. De samenwerking met Gödöllö is voornamelijk een culturele samenwerking, gezien het feit dat het Vlag_Hongarijeculturele leven er bijzonder hoogstaand is en tal van mogelijkheden biedt tot uitwisseling op zeer hoog niveau.

De jumelage met Gödöllö werd opgestart in 1999.

Vinatori (Roemenië)

Turnhout - Vinatori wordt getrokken door de Turnhoutse vzw Vinatori. Jaar na jaar slaagt de vzw er in om -  dankzij allerlei acties binnen Turnhout - hulpgoederen naar Vinatori te brengen en financiële steun te verlenen Vlag_Roemeniëaan allerlei projecten ter plaatse. Zo wordt onder andere schoolmateriaal aangekocht, een medische post gerenoveerd, brandweermateriaal ingezameld enzovoort.

De jumelage met Vinatori kwam tot stand in 1989.

Hanzhong (China)

Turnhout - Hanzhong is meer dan een verzustering. Via een convenant met de Vlaamse Overheid werd een stedenband aangegaan met Hanzhong in 2002. Via wederzijdse bezoeken wordt informatie uitgewisseld, Vlag_China
voornamelijk op ambtelijk vlak. Zo werden in het verleden onder andere een milieustage, welzijnsstage, samenwerking tussen scholen, uitwisseling tussen fotografen, tentoonstellingen, enzovoort gerealiseerd.

De samenwerking tussen beide steden beperkt zich nu tot een samenwerking tussen drie scholen, namelijk de Hanzhong Vocational and Technical College en Thomas More Hogeschool Turnhout / HIVSET. Zij werken met elkaar samen binnen de opleiding verpleegkunde.

In het kader van de samenwerking met Hanzhong wordt eveneens samengewerkt met Provincie Antwerpen, die een provincieband heeft met Provincie Shaanxi.