Herbruikbare bekers

Herbruikbare beker

Vanaf 15 juni 2023 is het volledig verboden om dranken te serveren in wegwerpbekers. Het gebruik van petflessen en blikjes is wel nog toegestaan wanneer de organisator kan aantonen dat minstens 95% gerecycleerd wordt.

Vanaf 1 januari 2025 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen volledig verboden. 

Gebruik je herbruikbare bekers en cateringmaterialen (uitgezonderd glas en porselein) dan ben je wel verplicht om een systeem te voorzien dat garandeert dat minstens 90% van deze materialen ingezameld worden. Dit kan vb. door te werken met een waarborgsysteem of door controles uit te voeren aan de uitgang van je evenement.

Stad Turnhout zet in op een schonere en een duurzamere leefomgeving en is daarom blij met deze wetgeving. Afvalarme evenementen zorgen voor minder zwerfvuil en hebben een kleinere impact op het klimaat. Door herbruikbare materialen te gebruiken, spaar je een grote hoeveelheid plastic uit die anders in ons leefmilieu terechtkomt. Stad Turnhout wil hierover maximaal informeren en organisatoren ondersteunen naar duurzame en afvalarme evenementen.

Tips

Alle informatie en tips over het gebruik van herbruikbare bekers, bestek en borden vind je op de website van ikorganiseer.be. Hier krijg je alvast een aantal tips waar je mee aan de slag kunt gaan.

Meer informatie

Wil je je evenement nog duurzamer maken? Kijk dan zeker op de website van De Groene Vent.

Voor vragen rond de organisatie van evenementen in Turnhout, neem je een kijkje op de pagina 'zelf iets organiseren'. Of je contacteert de dienst Evenementen. Bel 014 44 33 50 of mail naar evenementen@turnhout.be.