Thuis in Turnhout | Ortwyn Arts

'Als stadsgids draag je de ziel van de stad uit'

Foto van Ortwyn Arts

Heel soms vraagt Ortwyn zich af hoe zijn leven zou gelopen zijn als zijn broer was blijven leven. Niet dat hij het type mens is dat bij de pakken blijft neerzitten, maar toch moet Ortwyn erkennen dat het een levensbepalende gebeurtenis in zijn leven is geweest. 

‘Ik heb mijn overleden broer gezien op mijn vijfde. Daardoor ben ik als kind bang geworden om te gaan slapen. Want ja, slapen stond voor mij gelijk aan niet meer wakker worden. Ik zat dus elke dag met weinig slaap op de schoolbanken en dat had een effect op mijn schoolprestaties. Ik zat bij de middenmoot van de klas, misschien had ik anders en beter kunnen doen als ik rustige nachten had gekend.’ 

Avant la lettre

Door wat er thuis gebeurd was, was ik als kind een einzelgänger. Ik hield me bezig op mezelf, had minder nood aan activiteiten in groep. Terwijl jongens van mijn leeftijd met meisjes bezig waren en uitgingen, was ik in de weer met fotografie. Ik trok met mijn fototoestel de stad in en verwerkte de dia’s en foto’s die ik nam tot mini-reportages over Turnhout, inclusief muziek en passende, lovende tekstjes.

Het was allemaal heel primitief, maar voor mij was het belangrijk werk. En als ik er nu op terugkijk, kan ik wel zien dat het in de sterren stond geschreven dat ik stadsgids zou worden. 

Daar ben ik mee begonnen in 1983, in het prille begin van de stadsgidsen dus. Mijn vader had een oproep gezien in de krant en moedigde me heel sterk aan om 'uit mijn kot te komen' en me kandidaat te stellen. Om hem een plezier te doen, heb ik dat gedaan en natuurlijk heb ik er geen spijt van.

Frisse ogen

Ik ben dit jaar al 40 jaar gids en ik vind het nog altijd heel fijn om groepen toeristen doorheen onze stad te loodsen. Hun verwondering helpt mij om Turnhout ook altijd met frisse ogen te blijven bekijken. Toeristen die zich door onze stad laten gidsen, zijn altijd blij verrast over de netheid in de straten, de rust en de grote hoeveelheid aan mogelijkheden. 

Het doet me deugd om dat te horen. Het is een tegengewicht voor de negatieve uitlatingen die Turnhoutenaren regelmatig laten klinken en waar ik het soms moeilijk mee heb. Vaak kan ik het niet laten om ertegen in te gaan.  

Ik zou in geen enkele andere stad willen gidsen. Niet dat ik het niet zou kunnen, puur technisch dan. Maar stadsgids zijn, is zo veel meer dan wat feiten opnoemen. Ik vind dat de stad in je moet zitten. Je moet de ziel ervan kunnen uitdragen. Dan worden mensen pas echt geraakt en komen ze terug.