Milieutips

Waterbesparing

Energiebesparing

Milieuverantwoorde producten

Afval voorkomen

Herbruikbare luiers

Sorteren bij bouwen of verbouwen

Lichthinder

Geluidshinder

Wat doen we zelf

Waterbesparing

Onze aarde bestaat voor 70% uit water, waarvan 2,5% zoet water is. Slechts 0,26% van dit zoet water is geschikt voor menselijk gebruik.

Enkele tips om spaarzaam om te gaan met water:

  • Neem een douche in plaats van een bad. Gebruik een goede spaardouchekop. Deze kan tot 50% water besparen.
  • Kies een toilet met een twee-toetsenspoelsysteem: de grote toets gebruik je voor de grote boodschap en de kleine uiteraard voor de kleine boodschap.
  • Doe de afwas niet onder een lopende kraan, maar vul de spoelbak. Het spoelwater van de afwas kun je gebruiken om flessen uit te spoelen. Als je een afwasmachine gebruikt, zet ze dan alleen op als ze vol is.
  • Was steeds met een volle wasmachine en beperk het gebruik van voorwasprogramma's.
  • Plaats een regenton in de tuin. Met dit water kun je de auto wassen en de tuin besproeien.

Voor meer informatie over rationeel watergebruik kun je terecht op volgende website:Waterloket - VMM

Energiebesparing

Voor alles wat we doen hebben we energie nodig en daar zijn we nogal aan gewend. Nochtans is niemand ermee gebaat wanneer kostbare energie nutteloos verloren gaat.

Enkele tips om spaarzaam om te gaan met energie:

  • Spaarlampen verbruiken vijf keer minder energie dan gloeilampen en gaan tien keer langer mee. Je kunt gloeilampen dus het best vervangen door energiezuinige verlichting, zoals spaarlampen of T.L.-lampen. De laatste jaren is de prijs van spaarlampen erg gedaald.
  • Kies toestellen met een A-label (energiezuinigheid) of nog beter, met een A+- of A++-label.
  • Doe de was niet op een te hoge temperatuur. Met de huidige wasmiddelen is 60°C warm genoeg voor wat vroeger de 'kookwas' werd genoemd.
  • Droog de was zoveel mogelijk op een rek of aan de waslijn.
  • Schakel sluipverbruik uit. Dit is het (lage) elektriciteitsverbruik van apparaten die bv. in stand-by staan. Maar als een aantal van die apparaten vaak in stand-by staan, scheelt dat op een jaar een flinke slok op je energieborrel.

Voor meer informatie over energiebesparing kun je terecht op volgende website:www.energiesparen.be

Milieuverantwoorde producten

Milieuverantwoorde producten zijn minder schadelijk voor het milieu. Je vindt er een heleboel in de milieukoopwijzer. Of kijk eens in de Gids voor duurzame aankopen.

Enkele tips over duurzame producten:

  • Kies voor bv. (tuin)meubels en speelgoed uit FSC-hout. Meer informatie vind je bij FSC en PEFC Belgium.
  • Kies voor ecologische schoonmaakproducten die biologisch afbreekbaar zijn.
  • Kies voor spaarlampen of LED i.p.v. gloeilampen of halogeenspotjes.
  • Als je gaat bouwen of verbouwen, kies dan voor bio-ecologische isolatiematerialen (celullosevlokken, hennep, vlas,...) en voor hout uit FSC.
  • Kies een nieuwe wagen met een grote ecoscore of een die op LPG rijdt. Een hybride of elektrische wagen is nog milieuvriendelijker.

Kiezen voor milieuverantwoorde producten hoeft niet moeilijk te zijn. Tegenwoordig zijn ze alom en gemakkelijk verkrijgbaar en zijn ze vaak niet duurder dan 'gewone' producten. Er bestaan heel wat milieulabels die aangeven of een product al dan niet milieuvriendelijk is.

Door milieuverantwoorde producten te gebruiken verklein je je ecologische voetafdruk. Je kunt hem hier berekenen.

Voor nog meer informatie over milieuverantwoorde producten kun je terecht op volgende websites:

Afval voorkomen

Afval verwijderen kost veel geld. Voorkomen is de boodschap.

Enkele tips over hoe je afval kunt voorkomen:

  • Kleef een sticker tegen reclame op je brievenbus. Op die manier kun je jaarlijks 50 kg afval besparen. De sticker haal je op het postkantoor.
  • Gebruik een boterhammendoos en een drinkbus voor je lunch. Op  jaarbasis verbruik je anders bijna 100 meter aluminiumfolie per persoon.
  • Koop best verse seizoensgroenten in plaats van groenten en fruit in bokalen.
  • Koop niet verpakte producten of producten met zo weinig mogelijk verpakking. Vermijd individueel verpakte producten.
  • Koop zoveel mogelijk retourverpakkingen in plaats van wegwerpverpakkingen.

Meer info op www.iok.be en OVAM - afvalpreventie

Herbruikbare luiers

Meer informatie vind je op de website van de Milieu Advies Winkel. Voor een lijst van winkels waar je deze luiers kunt kopen klik je hier.

Sorteren bij bouwen of verbouwen

Correct scheiden van bouwafval kan de kosten meer dan halveren. Scheiden aan de bron, dus op de bouwwerf, is belangrijk om de materialen later zo goed mogelijk te kunnen recycleren.

Het scheiden van gevaarlijk en niet-gevaarlijk afval is trouwens wettelijk verplicht. Gevaarlijke bouwmaterialen zijn bv. asbest, PCB's en teerhoudende stoffen en materialen.

Daarnaast is het belangrijk om de niet-gevaarlijke afvalstoffen ook te scheiden. Meer en meer worden andere materialen gebruikt dan steen: o.a. kunststoffen, composietmaterialen in isolatie, gipskarton of kunststof-metaalverbindingen, cellenbeton, bitumineuze dakbedekking.

Om de nuttige toepassingen van de steenachtige fractie te bevorderen is een goede scheiding aan de bron van de niet-steenachtige en de steenachtige fractie zeker nodig.

Lichthinder

Licht dat niet op de juiste plaats terecht komt is verspilde energie en slecht voor je portemonnee. Bovendien is dat strooilicht ook niet zo onschuldig als het lijkt. Omdat de biologische klok van de mens wordt gestuurd door de cyclus van dag en nacht, kan kunstmatig licht tijdens de nacht onze hormonenspiegel danig in de war sturen. Ook dieren ondervinden veel last van overdadige verlichting.

Enkele tips die je zelf in acht kan nemen:

  • Hang een goed geplaatste spot met bewegingsmelder: wanneer je je oprit oprijdt, of een bezoeker de deur nadert, springt de verlichting aan, zodat alles veilig kan gebeuren. Na enkele minuten gaat het licht terug uit. Veel beter dan de verlichting de hele avond of nacht te laten branden.
  • Laat tuinverlichting niet de hele nacht branden.
  • Het opwaarts verlichten van struiken, bomen, standbeeldjes ... veroorzaakt niet alleen bijzonder zware lichthinder voor de omgeving, het is ook ongezond.
  • Gebruik subtiele, goed gerichte accentverlichting, die dooft wanneer er niemand in de tuin aanwezig is.
  • Doof lichtreclame 's nachts.

Meer info op www.lichthinder.be 

Geluidshinder

Geluidshinder heeft meerdere oorzaken: bedrijven, fuiven, autoverkeer, burenlawaai, bouwwerven, vliegtuigen ... Er zijn telkens andere wetgevingen en regels van toepassing.

Enkele tips die je zelf in acht kan nemen:

  • Als je een muziekinstrument bespeelt, overleg dan met uw buren op welk tijdstip je hen het minste stoort. Sluit ramen en deuren tijdens het spelen en plaats trillingsdempers onder poten van het instrument. Als je een elektronisch versterkt instrument bespeelt, dan kun je het aansluiten op een koptelefoon.
  • Harde vloeren zijn vaak een bron van geluidshinder. Draag pantoffels, loop op kousen, breng viltdopjes aan onder de poten van stoelen en tafels …
  • Bij heel wat kluswerken is lawaai onvermijdelijk. Probeer de geluidshinder te beperken door dit op redelijke tijden te doen en hierover met je buurman afspraken te maken. Als je nieuw gereedschap aanschaft, let dan ook op de geluidsoverlast die het apparaat veroorzaakt.
  • Een goede verzorging (voeding, voldoende aandacht) door het baasje voorkomt blaffende honden. Als je je hond alleen laat, geef hem dan wat speeltjes waarmee hij zich kan bezig houden.
  • Geluidsoverlast door kraaiende hanen kan voorkomen worden door een goed geïsoleerd nachthok of door het aanbrengen van blinden voor de ramen van het hok.

Meer info op www.geluidsnormen_muziekactiviteiten.be

Wat doen we zelf

Stad Turnhout doet zelf heel wat inspanningen om zo duurzaam mogelijk om te gaan met afval, water en energie. We hebben daarin een voorbeeldfunctie. Wil je daarover meer weten, contacteer dan de milieudienst.

Naar de bevolking toe geeft Stad Turnhout subsidie in het kader van duurzame ontwikkeling voor:

De milieuraad van de Stad Turnhout ondersteunt duurzame initiatieven in Turnhout met de Milieuprijs.