Thuis in Turnhout | Salaheddine El Hamchaoui

'Tijdens het WK supporter ik voor België en Marokko'

Foto van Salaheddine El Hamchaoui

Als er ooit een ambassadeur voor Turnhout verkozen zou worden, zou Salaheddine alvast veel kans maken. Hij woont hier nog maar een jaar, maar voelt zich hier zo thuis dat hij overloopt van enthousiasme voor zijn nieuwe stad. 

Marokko is zijn geboorteland. Mama, zus en broer wonen daar nog en zullen daar blijven, zijn papa woont wel hier. 

‘Ik ben naar hier gekomen om te kunnen studeren. Dat kon natuurlijk in Marokko ook, maar - geloof me - de scholen daar zijn in niets te vergelijken met de scholen hier. Het verschil in kwaliteit kan niet groter zijn.’ 

Bouwen aan de toekomst

Natuurlijk mis ik mijn familie en mijn vrienden. Maar dat is nu eenmaal de keuze die ik heb gemaakt en ik heb er geen spijt van. Tijdens de vakanties ga ik terug naar Marokko en dat is genoeg voor mij. 

Ik zit in de Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers (OKAN) in de Smiskensstraat en voel me elke dag dankbaar dat ik hier naar school mag gaan. In Marokko was ik vaak gefrustreerd over de kwaliteit van lesgeven. Ik vond leraren daar een stuk minder betrokken dan hier in België. Als hier een leerling iets niet begrijpt, doen de leerkrachten alle moeite om de leerstof te verduidelijken. Dat is het grootste verschil met het onderwijs in Marokko. 

Ik weet nu al dat ik nog een hele tijd zal blijven studeren. De combinatie van theorie en praktijk vind ik ideaal. Zo start ik binnenkort met een opleiding tot elektricien. Die duurt zestien weken en nadien ga ik stage lopen bij een Turnhouts bedrijf.

Vriendelijkheid troef

Je hoort soms verhalen over problemen tussen nieuwkomers en mensen die al lang in Turnhout wonen. Ik moet zeggen dat ik daar niets van merk. 

Tijdens het weekend werk ik in een kebabzaak op het Zegeplein en iedereen die over de vloer komt, is vriendelijk en respectvol. In het begin toen ik in Turnhout was, moest ik daar zelfs een beetje aan wennen. In Marokko zijn er vaak spanningen tussen bevolkingsgroepen en dat heeft een impact op het dagelijkse leven. 

Drie keer per week vind je mij op het voetbalveld van White Star Schorvoort. Sport is altijd belangrijk geweest voor mij, dus die gewoonte zet ik hier verder. Tijdens het afgelopen Chaimae Houdar heb ik zowel voor België als voor Marokko gesupporterd. Dat voelde als een logische keuze voor mij.

Mensen vinden het soms raar dat ik me zo gemakkelijk aanpas aan de cultuur hier en vragen me of ik mijn thuisland dan zo makkelijk kan vervangen. Voor mij is dat niet aan de orde. 

Tijdens vakanties in Marokko ben ik blij dat ik daar ben, maar ik ben even blij om ook weer terug naar Turnhout te kunnen.