Thuis in Turnhout | Katya Verstraelen

‘Ik wil van zo veel mogelijk dingen in het leven proeven’

Foto van Katya Verstraelen

Katya had de eer om dertig deelnemers van 'Thuis in Turnhout' te interviewen. Het woord ‘eer’ neemt ze vol overtuiging in de mond. 

‘Ik vond het een voorrecht om een inkijkje te krijgen in iemands leven. Voor elk van de mensen met wie ik mocht praten, heb ik veel respect. 

Wat me vooral geraakt heeft en wat ik meeneem naar mijn eigen leven, is de kracht die ik terugvond in de verhalen: de moed om opnieuw te beginnen en het niet op te geven, ook al waren de omstandigheden niet altijd makkelijk.’ 

Vallen en opstaan 

Op een bepaalde manier heb ik zelf ook het gevoel dat ik al vaak opnieuw ben begonnen in mijn leven. Misschien niet zo drastisch als heel wat van de Turnhoutenaren die ik ontmoette, maar ook mijn eigen leven heeft al wat wendingen genomen. 

Wat mij drijft en ook altijd gedreven heeft, is het gegeven dat ik van niets spijt wil hebben later. Niet van dingen die ik deed, maar zeker ook niet van dingen die ik niet deed, maar wel wilde doen.

Sommige keuzes die ik heb gemaakt, vielen mee en andere draaiden wat minder goed uit. Hoe dan ook heb ik uit elke ervaring geleerd en uiteindelijk zit daarin voor mij de groei als mens.

Weer studeren 

Een vrij ingrijpende beslissing die ik twee jaar geleden nam, was om Turnhout in te ruilen voor Antwerpen. Aanleiding was de studie van mijn jongste dochter en het feit dat haar school slecht te bereiken was met het openbaar vervoer. In die periode was ik zelf ook toe aan een nieuw begin en omdat ik als zelfstandige overal kon werken, hield niets me tegen om mee te verhuizen. 

Ik heb een soort van haat-liefdeverhouding met Antwerpen: aan de ene kant vind ik het geweldig dat de mensen er zo fier zijn op hun stad. Dat neemt je mee in een positieve en levendige vibe. Ook de diversiteit, de geschiedenis en de toffe culturele initiatieven ervaar ik als verrijkend. Aan de andere kant snak ik naar wat meer rust en vooral natuur. 

Op dit moment onderzoek ik nog of ik terug naar Turnhout kom of niet. Ik ben er nog niet helemaal uit, dus geef het nog wat tijd. 

Ik start binnenkort met een studie aan de universiteit. Daarmee laat ik een oude droom in vervulling gaan. In mijn jeugd had ik de kans niet, maar nu wil ik ze alsnog grijpen. Of mijn 53-jarige hoofd nog vlot mee zal kunnen, dat moeten we nog afwachten natuurlijk, maar ik wil het toch proberen.