Wat verwachten wij van jou?

Geweldig dat je je huis in Turnhout openstelt voor oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne.

Voorwaarden kandidaat-gastgezin

Hou er wel rekening mee dat je als kandidaat-gastgezin aan een aantal voorwaarden moet voldoen:

  • Aan elk gastgezin wordt gevraagd om onderdak te geven voor minstens 3 maanden.

  • Voorzie de nodige basisbehoeften, zoals een aparte kamer, bed, bedlinnen, verwarming, internet en gebruik van keuken en badkamer.

  • Help de vluchteling(en) bij hun administratie:
    • Inschrijven bij de stad (aankomstverklaring)
      Stuur een mail naar vreemdelingen@turnhout.be met volgende informatie:
      • een kopie of scan van de paspoorten van de vluchtelingen (alle bladzijden, alle stempels, visa, ...);
      • het adres waar ze verblijven in Turnhout;
      • een kopie van de identiteitskaart van de persoon die daar woont.


      De dienst Burgerzaken maakt op basis van die informatie een aankomstverklaring op. Die aankomstverklaring wordt per mail teruggestuurd. Je moet daarvoor geen afspraak maken bij de dienst Burgerzaken.

    • Aansluiten bij ziekenfonds
    • Verwijzen naar het Welzijnsonthaal, Stationsstraat 80, 2300 Turnhout. Samen met de medewerkers van het Welzijnsonthaal wordt bekeken welke ondersteuning er kan geboden worden (materiële steun, voedselhulp, …).
      Iedere werkdag van 9 tot 11 uur kan je vrij binnenlopen om je vraag te stellen. Op andere momenten moet je een afspraak maken via het telefoonnummer 014 47 11 00 of e-mail naar info@welzijnsonthaal.be.
    • Openen van een zichtrekening

  • Als kandidaat opvanggezin moet je een uittreksel uit het strafregister bezorgen. Kan je dat niet, dan kan je geen gastgezin worden.
    Let op: wil je een niet-begeleide minderjarige Oekraïense vluchteling opvangen? Stel je dan kandidaat via Pleegzorg.

Fedasil maakt de match

Fedasil matcht uiteindelijk het aanbod in de verschillende gemeenten met de vraag bij vluchtelingen. Dat kan snel gaan of wat langer duren, naargelang het aanbod. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de voorkeuren die je als gastgezin hebt doorgegeven.

Inschrijving op je adres

Oekraïense vluchtelingen kunnen zich op jouw adres inschrijven in het rijksregister. Dat gebeurt met een speciale code die aangeeft dat het gaat om tijdelijke opvang. Hun aanwezigheid heeft dus verder geen impact op het inkomen, de uitkeringen of de fiscale aangifte van je gezin.

Krijg ik een vergoeding als gastgezin?

Je kiest zelf of je een vergoeding wil vragen. Als gastgezin sta je wel sowieso in voor de kosten van de eerste opvang. Vanaf het moment dat je gasten een inkomen hebben (via werk en/of leefloon) kan je een vergoeding vragen. Vlaanderen voorziet binnenkort een sjabloon voor het afsluiten van een huurovereenkomst.

Moet ik mijn verzekering (familiale, brandverzekering,...) aanpassen als ik mensen opvang?

Hierover is nog geen eenduidig antwoord vanuit de verschillende verzekeringsinstanties. Je neemt best contact op met je verzekeraar voor de juiste informatie. Ben je verzekerd bij Ethias? Ga dan zeker al eens een kijkje nemen op de website van Ethias.

Allerhande informatie

Via onderstaande linke vind je nog heel wat informatie terug over huisvesting, inburgering, registratie, …

  • Antwoorden op vragen rond verzekering, vergoedingen, hoe communiceren met Oekraïense vluchtelingen (pictogrammen) …: info-ukraine.be/nl/wat-kan-ik-doen/ik-wil-helpen/plekvrij.
  • Ben je een gastgezin en ben je op zoek naar meer informatie over verblijfsmogelijkheden, inburgering, taal, verbinding en participatie? Het Agentschap Integratie en Inburgering heeft op deze pagina alvast heel wat informatie gebundeld: https://integratie-inburgering.be/nl/oekraine.
  • Vang je Oekraïense vluchtelingen op en moeten zij zich nog registeren in Brussel? Je kan je online inschrijven om een afspraak te maken in het Registratiecentrum in Paleis 8 (Brussels Expo, Heizel) in Brussel. Zo weet je zeker dat je op de dag van jouw komst kan worden ingeschreven voor tijdelijke bescherming. Afhankelijk van de drukte zijn er echter nog wachtrijen mogelijk. Meer info op https://dofi.ibz.be/nl/themes/ukraine/registratiecentrum.
  • De infolijn van Vluchtelingenwerk Vlaanderen geeft antwoorden op een waaier van vragen over opvang en integratie van vluchtelingen en asielzoekers. Ook burgers die Oekraïners opvangen kunnen hun vragen aan het expertenteam stellen. Oekraïners worden bovendien geholpen in hun eigen taal. Vluchtelingenwerk Vlaanderen kan hen ook doorschakelen voor psychologische ondersteuning in het Oekraïens. Meer info op https://vluchtelingenwerk.be/infolijn.