Stadsdeel Turnova

Wat is Turnova?

Turnova is als verlengstuk van de Grote Markt het nieuwe bruisende stadsdeel van Turnhout. Turnova is met verschillende steegjes vanuit verschillende hoeken bereikbaar. Een kloppend hart, midden in de stad, met aders die zich uitstrekken en een toren met dakterras om uit te kijken over de hele regio. De energie van het nieuwe stadsdeel laat zich overal in de stad voelen. Turnova verbindt de stad en haar mensen.

Turnova neemt de hele stad mee in haar groei. De architecturale inbedding en invulling zorgen voor een verrassend karakter en een bijzondere aantrekkingskracht. Turnova is magie en een magneet die iedereen aantrekt. Turnova is van en voor iedereen. Turnova is een echte ontmoetingsplaats voor Turnhoutenaars, bezoekers, ondernemers, studenten en toeristen. Het is een toegangspoort voor de bezoekers van de stad.

Met Turnova versterkt Turnhout haar regionale rol als centrumstad.

Wat vind je in Turnova?

Wonen
Zoals overal in de stad kan je in Turnova ook wonen. Tweehonderdvijftig gezinnen krijgen hier een stedelijke leefruimte, rustig en toch overal vlakbij. Er zijn verschillende woonsferen, van sociale woningen, comfortabele stadsappartementen met grote terrassen tot luxeappartementen met uitzicht over heel de streek. Ze zijn gespreid over heel het project, zodat er overal sociale controle is.

Winkelen
Een veertigtal winkelunits vormen samen met de Gasthuisstraat en andere winkelstraten rond de Grote Markt de winkelkern van Turnhout.  In Turnova vind je kwaliteitszaken voor dagelijkse voeding, naast een gevarieerd aanbod van kleding en life style.

Horeca
Het Corsendonkhotel en toprestaurant Hert zijn blikvangers. Maar in de Kursaalpoort en de Bloemekensgang vind je nog tavernes en eetgelegenheden.

Kunstencampus
Turnova is de thuisbasis van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans en van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten. In gerestaureerde delen van de oude drukkerij en een nieuw gebouw met klassen en zalen wordt deeltijds kunstonderwijs gegeven aan bijna 3000 leerlingen. Je kan de sfeer proeven als je dwars door het gebouw van het ene plein naar het andere wandelt.

Wandel virtueel door de Kunstencampus.

Drie pleinen met een eigen karakter
Van de Grote Markt wandel je Turnova binnen via de Kursaalpoort. Midden in het nieuwe stadsdeel, onder de Turnovatoren, ligt het P.J.Brepolsplein. Dit is het winkelplein, waar ook de Kunstencampus en de roltrappen naar de parking uitkomen. Een grote eik siert het plein en is omgeven met enkele zitbanken. Aan de Baron Frans du Fourstraat ligt het Academieplein tussen de Kunstencampus en het Heilig Graf. Dat is een groene schoolplein met bomen die schaduw geven. In de laatste fase komt er nog een groen buurtspeelplein aan de kant van Akkerpad: het Dessauerplein. De pleinen zijn verbonden door autovrije passages en rustige woonerven.

Mobipunt Turnova
Onder Turnova ligt een grote bezoekersparking, met een eigen Fietspunt en een kiss&ride-doorsteek. Je kan binnen en buitenrijden via de Otterstraat 41 en de Baron Frans de Fourstraat 4. Voor vrachtwagens is er een eigen logistieke kelder met toegang via de Hoveniersstraat.

Meer info vind je ook op www.turnova.com.

Historiek

Een nieuwe bestemming voor de oude Brepolsdrukkerij
Na zijn verhuis liet de Brepolsdrukkerij drie hectare niemandsland achter aan de Grote Markt. Ontwikkelaars zetten er hun tanden in, maar er kwam geen ruimtelijk en economisch haalbaar project van de grond.

In 2004 besloot het stadsbestuur om zelf ideeën te ontwikkelen voor deze stadskanker. De Vlaamse erkenning als centrumstad gaf de impuls om actief aan de toekomst te werken. Op verschillende avonden 'Brepols-Generaal' werd de stedelijke visie op de binnenstad en het toekomstbeeld voor de oude drukkerij voorgesteld aan de Turnhoutse bevolking en projectontwikkelaars.

Heerengroup kocht het oude fabriekspand. Het stadsbestuur ruilde de strategische toegangspercelen voor het beschermde kantoorgebouw en terreinen voor de nieuwe kunstenacademie. Samen gaven de PPS-partners (publieke private samenwerking) aan WIT-Architecten de opdracht een masterplan op te maken.

Het zou geen winkelcentrum worden, maar een nieuw stadsdeel in het levendige Turnhoutse stadshart. De 50 000 m² nieuwe vloeroppervlakte werd verdeeld over de helft wonen, een kwart winkelen en een zesde deel voor de academie. Door een grote ondergrondse parking kon de Grote Markt parkeervrij gemaakt worden. De Grote Markt kon op haar beurt terug de centrale ontmoetingsplek worden, het salon van de stad.

Het Turnova-masterplan van 2007

Zes deelprojecten zijn vervlochten tot een nieuw stedelijk weefsel dat op hedendaagse wijze de essentie van de Vlaamse stad oproept. De binnenkant van het bouwblok is een interessante ontdekking. Multifunctioneel gelaagd, met een patroon van straatjes en steegjes rond een centraal plein. Die sluiten aan bij de Grote Markt en de historische centrumstraten. Een divers aanbod van woonvormen geeft blijvend leven aan het geïntegreerd stadsdeel. Gemotoriseerd verkeer gebeurt via de binnenstraat in de ondergrondse parking, wandelen is de belangrijkste verplaatsingsvorm in Turnova.

Work in progress 2015 –> 2019

Na meer dan tien jaar van plannen en vergunningsprocedures, ging in 2015 eindelijk écht de spade in de grond voor de bouw van Turnova. Dit gebeurde de eerste keer in mei 2015 voor de bouw van de residenties Woord, Muziek en Dans. Kort nadien startte ook de werken aan de nieuwe kunstencampus.