Hoe gebruik je een mondmasker?

Sinds 25 juli geldt een mondmaskerplicht voor iedereen die zich verplaatst binnen de ring. Daarnaast draag je ook een mondmasker binnen alle openbare gebouwen.

In mei voorzagen we een mondmasker voor elk gezinslid vanaf zes jaar. Voor kinderen van zes tot twaalf jaar werd een kindermodel gekozen dat hen beter past. Het is essentieel om het masker niet aan te raken, zowel wanneer je het opzet als terwijl je het draagt.

We verdeelden volwassenenmaskers en kindermaskers. Er is geen verschil tussen mannen- en vrouwenmaskers.

Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar voorzien we een speciaal kindermasker. Deze versie sluit beter aan op een kindergezicht waardoor het comfortabeler kan gedragen worden. Het kindermasker kun je herkennen aan het blauw stiksel. 
Voor volwassenen verdelen we een volwassenenmasker en is volledig wit. 

De mondmaskers werden gemaakt door twee lokale leveranciers. Hierdoor kan het zijn dat je verschillende mondmaskers hebt gekregen. Hoewel de types er lichtjes anders uitzien, zijn ze wel gelijkwaardig. De maskers werden immers geproduceerd zoals de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid dat voorschrijft en we hebben de kwaliteit van de mondmaskers ook nog eens laten checken door het AZ Turnhout.

Waarom een mondmasker dragen?


Een mondmasker dient om de vochtdruppeltjes tegen te houden die je anders zou verspreiden door bijvoorbeeld te hoesten of te praten. Zo bescherm je anderen en besmet je de voorwerpen in je omgeving niet.

Wanneer een mondmasker dragen? 

  • Sinds 25 juli geldt een mondmaskerplicht voor iedereen die zich verplaatst binnen de ring. Daarnaast draag je ook een mondmasker binnen alle openbare gebouwen.

  • Vanaf 12 jaar verplicht op het openbaar vervoer.
  • Het dragen van een mondmasker is verplicht in de supermarkt of andere winkels.

  • Bij bezoek aan kwetsbare personen. Ben je zelf een risico-patiënt, draag het dan altijd als je buitenkomt.

De maskers hebben alleen zin als je ze combineert met alle andere maatregelen én als je ze juist gebruikt. Voor jonge kinderen is dat niet altijd zo gemakkelijk. Het is belangrijk om hen daar goed bij te helpen. Daarvoor dient het blad met instructies. We leggen niet alleen uit hoe je een maskers moet op- en afzetten maar ook hoe je er zorg voor draagt. Hang de richtlijnen ergens in huis waar alle gezinsleden regelmatig passeren, bijvoorbeeld bij de voordeur waar ze eraan herinnerd worden om een masker op te zetten of mee te nemen.

Je kan de instructie digitaal downloaden en afdrukken.

 

Lees ook volgende tips:

  • Zet het mondmasker zo weinig mogelijk op en af. Zet het bij voorkeur op als je thuis vertrekt.
  • Als je het masker moet afzetten voor een korte tijd (bijvoorbeeld om te drinken), leg het dan op een propere plaats die je nadien makkelijk kunt schoonmaken of stop het in een luchtdoorlatende zak.
  • Bewaar je mondmasker niet in de koelkast of diepvriezer, de koude doodt het virus niet. Je riskeert bovendien de voedingsmiddelen te besmetten.

 

Enkele filmpjes over hoe je een mondmasker opzet vind je hier: 

 

Mondmasker wassen en bewaren

Was je mondmasker vóór het eerste gebruik. Steriliseer het elke dag. Na intensief gebruik is dat al na 4 uur nodig, bijvoorbeeld als je veel moet praten.

 

  • Was het masker 30 minuten op minstens 60°C of kook het kortstondig in een kookpot.Gebruik die kookpot nergens anders voor.
  • Strijk het masker op hoge temperatuur.
  • Laat het masker goed drogen, gebruik het nooit nat. Bewaar het in een afgesloten en liefst stoffen zak die je mee wast.
  • Onderaan in het masker zit een vakje voor een filter (koffiefilter, keukenpapier ...).
    Let erop dat de filter niet te zwaar is, want dat maakt ademen moeilijk.

Zelf een mondmasker maken

Het mondmasker dat je hebt gekregen, kun je als voorbeeld gebruiken om zelf maskers bij te maken. Het model is gemaakt volgens de instructies van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid en goedgekeurd door het AZ Turnhout. We kozen voor een afwerking met linten, niet met elastieken. De linten zorgen voor een betere pasvorm en veroorzaken minder irritatie bij de drager.

Meer tips om zelf een mondmasker te maken vind je op www.maakjemondmasker.be 

Het gebruik van een filter 

De federale overheid heeft voor iedereen die ouder is dan 12 jaar een pakje met twee hergebruikfilters aangekocht die je op maat van elk zelfgemaakt of gekregen masker kan knippen en in het masker steken. 

Bij de bedeling van de filters zit een handleiding voor gebruik en onderhoud zitten. Je komt dan onmiddellijk op een pagina van de Federale Overheidsdienst Economie terecht.

Volgende materialen kun je allemaal gebruiken als filter, als je ze maar op maat knipt

  • Filters uit luchtreinigers, airco’s of heteluchtovens zoals MERV 12, MERV13 of Hepaluchtfilter
  • Viscose dweil, microvezel vaatdoeken
  • Keukenpapier (opgevouwen op maat, min. dubbel)
  • Papieren zakdoeken, opengevouwen
  • Make-up pads (rechthoekig en voldoende groot)
  • Koffiefilter (enkel blad)

Op de pagina van de federale overheid wordt uitgelegd hoe je best een filter gebruikt. 

Vragen over mondmaskers?

Bekijk de lijst met meest gestelde vragen van de federale overheid of bel naar ons callcenter op het nummer 014 40 96 66, daar helpen ze je graag verder. 

Handleiding in andere talen / Manual in other languages / Manuel dans d’autres langues