Bebouwde zone: sport, spel en onderwijs

Droombeeld Stadspark zone met gebouwen

De meeste gebouwen bevinden zich vandaag al aan de voorkant van het Stadspark, vlak bij de Parklaan. Je kan er genieten op het terrasje van de brasserie, gaan zwemmen, basketten, tennissen, voetballen, korfbal spelen of naar school gaan. Iedereen kan hier ook genieten van een ritje op de beroemde stoomtreintjes

Het Stadspark is the place to be voor verschillende evenementen. Wil je weten wat er allemaal gepland is in het Stadspark? Kijk dan hier

Al deze leuke activiteiten blijven uiteraard behouden. Om de verharde oppervlaktes in het Stadspark tot een minimum te beperken komt het nieuwe sportcomplex ook in deze zone. Het sportcomplex wordt gebouwd op de site van de huidige Groendienst en het kleuterschooltje aan de Steenweg op Tielen. De Groendienst is al verhuisd naar de Everdongenlaan. Het kleuterschooltje krijgt een nieuwe locatie in het oude kerkgebouw van de Parkwijk. Door op de plaats van bestaande gebouwen te bouwen kan de natuur zo veel mogelijk gespaard blijven. 

Het stadsbestuur heeft een toekomstbeeld uitgewerkt dat rekening houdt met de kwaliteiten van het Stadspark en deze nog verder versterkt. De algemene visie kan je hier terugvinden. Voor de bebouwde zone van het park wordt de algemene visie aangevuld met volgende zaken: 

  • De middelbare school Campos en het nieuwe sportcomplex bevinden zich in de hoek van de Parklaan met de Steenweg op Tielen. Vanuit het park worden ze aan het zicht onttrokken door een bos. Wanneer het sportcomplex er staat zullen nieuwe bomen gepland worden tussen de Steenweg op Tielen en het sportcomplex. 
  • Enkele bomen aan Steenweg op Tielen moesten wijken voor het sportcomplex. Aan de andere kant van het park laten we een nieuw bos groeien. Dit nieuwe bos gaat de bomen die verdwijnen voor het sportcomplex ruim compenseren. Het nieuwe parkbos komt op de plaats van de oude rozentuin, achter de oude sporthal. Ook het terrein van de oude sporthal ontharden we in de toekomst. Dit gaat opnieuw deel uitmaken van de natuur in het park. 
  • De parking van de school Campos wordt na de schooluren ingezet voor bezoekers van het nieuwe sportcomplex. Er komt geen aparte parking voor het sportcomplex, de bestaande parkeerplaats wordt zo optimaal mogelijk benut om extra verharding te voorkomen. 
  • De gebouwen rond het zwembad blijven omgeven door hoge groene planten of bomen. Zo is de bebouwde zone aan het zicht onttrokken voor wie zich in het natuurlijke gebied van het Stadspark bevindt. 
  • Er komt een goede voetgangersverbinding die de brasserie en het zwembad verbinden met de centrale dreef van het Stadspark.