4de pijler

De vierde pijler is een verzamelnaam voor alle ontwikkelingsinitiatieven die ondernomen worden naast die van de overheid (eerste pijler), de internationale organisaties (tweede pijler) en de niet-gouvernementele organisaties (derde pijler). Dat kan gaan om individuele burgers, scholen, bedrijven  … die zich inzetten voor een project in “het Zuiden”.  

Ook Stad Turnhout kent verschillende 4de Pijlerprojecten. Zo is er o.a. een project in Benin, rond onderwijs. ADA (Association for Development and Aid) heeft een kippenproject en een naaiproject in Afghanistan. BEAD vzw werkt eveneens rond onderwijs, maar dan in Zuid-Afrika. Net als Samala Belgium vzw, die weeskinderen in Malawi ondersteunt met onderwijs, voedsel en kleding. Jappaleh Foundation werkt dan weer rond het thema “drinkbaar water” en heeft reeds op verschillende locaties in Gambia waterputten geboord.

Stad Turnhout voorziet subsidies voor inwoners die een project opzetten/ opgezet hebben in “het Zuiden” of  inwoners die vrijwilligerswerk of een -stage in het Zuiden doen.  Zij kunnen dus een subsidieaanvraag indienen bij de Stad Turnhout. 

 

4de Pijlersteunpunt

Ook het 4de Pijlersteunpunt (www.4depijler.be) ondersteunt iedereen die vanuit Vlaanderen en Brussel betrokken is bij een project van internationale solidariteit. Zij bieden vormingen aan, organiseren ontmoetingen en geven eveneens subsidies.

Ben jij ook een 4de Pijler? Maak dan jouw 4de Pijlerorganisatie zichtbaar op de website van het 4de Pijlersteunpunt. Zo vergroot je de betrokkenheid bij je organisatie.

 

Aanvragen subsidies 4de Pijler Stad Turnhout

Voorwaarden

Het project waarvoor een subsidie wordt aangevraagd, bevindt zich in een van de landen van de DAC-lijst die op dat moment geldt of op de lijst van partnerlanden van de federale of Vlaamse Overheid die op dat moment geldt.

Specifieke voorwaarden zijn terug te vinden in het subsidiereglement.

Procedure

Subsidies moeten aangevraagd worden via een aanvraagformulier (onderaan te downloaden).
Er bestaan 2 soorten aanvraagformulieren:

De aanvraagformulieren moeten ingevuld worden teruggestuurd naar de Mondiale Raad van Stad Turnhout.