Mooov

 

MOOOV, wat is dat?

MOOOV is een organisatie die dingen in beweging zet en film daarbij gebruikt als voornaamste middel. MOOOV wil een zo breed mogelijk publiek verrijken en verruimen door relevante verhalen te delen uit alle hoeken van de wereld. Maatschappelijke en ethische kwesties worden in een lokale context onder de (film-)loep genomen en bespreekbaar gemaakt.
MOOOV is al jaren actief in Turnhout, zij het onder een andere naam. In 1992 werd het filmfestival “Focus op het Zuiden” opgericht, door een team van vrijwilligers. Tien jaar later was het festival flink uitgebreid en veranderde de naam in Filmfestival “Open Doek”. Door de jaren heen heeft het filmfestival een steeds groter publiek weten te bereiken en is het een belangrijke plaats gaan innemen in Turnhout en omgeving. Zo groeide Open Doek langzaam uit tot een lokale, wekelijkse arthouse vertoner, naast de organisator van een jaarlijks filmfestival.
In 2013 sloegen Cinema Novo en Open Doek de handen in elkaar, en zo ontstond uiteindelijk MOOOV.

MOOOV werkt op verschillende manieren:

  • wekelijkse filmclubs op meerdere locaties
  • schoolvoorstellingen het hele jaar door
  • een tiendaags filmfestival in maar liefst 9 Vlaamse steden (eind april)
  • filmdistributie in de hele Benelux
  • een jongerenwerking
  • openluchtvertoningen tijdens de zomermaanden
  • filmvertoningen op aanvraag 

De vertoningen kunnen zowel in bioscopen, culturele centra, openlucht als via het streamingplatform van MOOOV plaats vinden.

Ondertussen startte MOOOV met de bouw van een eigen arthouse bioscoop in Turnhout. Die zal in 2026 de deuren openen. MOOOV is dus een organisatie in volle ontwikkeling en expansie.

MOOOV is ook voor Stad Turnhout een belangrijke partner. In het kader van onder andere het mondiaal beleid van de stad worden er heel wat samenwerkingen op poten gezet. Film is immers een heel dankbaar medium om mondiale thema’s bespreekbaar te maken bij een groot publiek.

Meer weten? www.mooov.be