Fair Trade gemeente

De fair trade trekkersgroepen Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse, Vosselaar en Kasterlee organiseren ... Food Film Fest! 

Food.Film.Fest.is een filmfestival met vertoningen over heel Vlaanderen. Met een interessante, prikkelende waaier aan films, wil Voedsel Anders zo veel mogelijk burgers inspireren over hoe voedsel anders kan. Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse, Vosselaar en Kasterlee slaan de handen in elkaar en hebben een divers filmaanbod voor u klaargestoomd!  

Food.Film.Fest. gaat in 2023 net als vorig jaar door van 10 november tot en met 10 december. Maak jij deel uit van dit grootse festival? Check dan hieronder welke films je waar kan gaan bekijken. De filmvoorstellingen zijn volledig gratis! En ... je maakt bovendien kans op een pakket vol fair trade én streeklekkers! 

 

 

Programma:

dinsdag 7/11: 14 uur: “Une Oasis d’ Espoir” (52 minuten) - Beerse
Locatie: GC ‘T Heilaar, Heilaarstraat 35

"Une Oasis d' Espoir" vertelt over de verweven lotgevallen van twee protagonisten in deMarokkaanse Sahara: de bewoners van M’Hamid in de ooit zo idyllische Drâavallei, en Tahar El-Ammari, zoon van de nomadische Aribs-stam. Terwijl de inwoners van M’Hamid vechten tegende komst van een megadam en de verwoestijning van hun vallei, werkt Tahar zo’n 35 kilometerverder om de oase waarin hij geboren werd te herstellen.

 

vrijdag 10/11: 20 uur: “Sur le Champ” (60 minuten) - Turnhout
Locatie: UGC, Graatakker 99
Openingsfilm “Food Film Fest 2023 “- toegang: enkel op uitnodiging

In de marge van de grootschalige landbouw evolueren steeds meer boeren naar eengeloofwaardig alternatief model: duurzame familiale landbouw.
"Sur le champ!" brengt ons hethoopvolle verhaal van Cédric in België, Diamar in Peru en Mariam in Burkina Faso. Boeren enboerinnen die tonen hoe voedsel anders kan!

 

donderdag 16/11: 19.30 uur: “The Great Green Wall” (90 minuten) - Vosselaar
Locatie: CC Reynaert, Maurits Pottersstraat 1

Met een bus reist de Malinese zangeres Inna Modja langs de Grote Groene Muur, het visionaireproject om de oprukkende Sahara een halt toe te roepen door bomen te planten over de helebreedte van het Afrikaanse continent. Inna neemt de kijker mee van Senegal tot Ethiopië. Aande hand van talloze ontmoetingen vertelt ze het verhaal van voedselschaarste, conflict enmigratie, maar ook dat van veerkracht, mogelijkheden en hoop.
Filmvoorstelling gekoppeld aande 11.11.11..campagne

 

woensdag 29/11: 20 uur: “Together we grow” (38 minuten) - Oud-Turnhout
Locatie: De Djoelen, Steenweg op Mol 3

Together We Grow is een kort, maar krachtig portret van een gemeenschapsproject in Nieuw-Zeeland waar gezaaid, geoogst, gekookt, genaaid, gerepareerd, gedeeld en gegroeid wordt.Volgens de oprichter Julia Milne is het model overal toepasbaar. Laten wij ons inspireren?
Na de film is er nog een gesprek met enkele lokale voedselpartners tijdens het Rikolto Café(initiatief gekoppeld aan de Rikolto-campagne “Wij geven om goed eten“)

 

maandag 4 december: 20 uur: “Seed, the untold story” (94 minuten) - Kasterlee
Locatie: OC Kasterlee, Binnenpad 2

Seed: The Untold Story volgt gepassioneerde zaadbewaarders die onze 12.000 jaar oudevoedselerfenis willen beschermen. Boeren, boerinnen, wetenschappers, advocaten en inheemsezaadbewaarders voeren een bemoedigende strijd voor voedselsoevereiniteit, beginnend bij hetbegin: zaadjes.

 

 

 

Nationale Week van de Fair Trade 
4 tot en met 14 oktober 2023

De Week van de Fair Trade is een jaarlijkse campagne die fair trade en fairtradeproducten in de kijker zet in heel het land. Zowel op nationaal niveau met een algemene campagne, als op lokaal vlak met activiteiten in jouw buurt. In heel België worden er 10 dagen lang activiteiten georganiseerd die je op een leuke manier laten kennismaken met eerlijke handel en eerlijke producten. Ook in jouw buurt.

 

Ook in Turnhout laten we je kennismaken met fair trade: 

-    Zaterdag 7 oktober in de voormiddag: ludieke petitieactie in de Turnhoutse winkelstraat

-    Zaterdag 14 oktober: opendeur wereldwinkel Turnhout (Korte Gasthuisstraat 52) Ruilactie: ruil op 14 oktober in je wereldwinkel een chocoladewikkel van eender welk merk voor een stuk oxfamchocolade van 180 gram!   (Actie geldig op 14 oktober 2023 in de Vlaamse en Brusselse Oxfam-Wereldwinkels voor Bite to Fight-chocolade van 180 g melk, fondant of karamel-zeezout. 1 verpakking per gezin. Niet inwisselbaar tegen geld. Zo lang de voorraad strekt.)

 


-    Zaterdag 21 en zondag 22 oktober: wereldwinkelstand in de openbare bibliotheek van Turnhout (naar aanleiding van het feestweekend  “50 jaar bib”) 


Zoek mee naar het fairtradekoffietoostwoord

De Faire Gemeente en Fairtrade Belgium gaan op zoek naar het ‘fairtradekoffietoostwoord’ en zetten zo het lokaal engagement voor eerlijke koffie in de kijker. Samen met de Faire Gemeenten én het Play Nostalgie programma ‘De Ochtend Show’, wordt er tussen 10 en 14 oktober gezocht naar het ontbreekwoord voor ‘klinken met een kop Fairtrade koffie’. Een welgekomen actie die aandacht vraagt voor de toenemende problemen waarmee koffieproducenten te maken krijgen.

‘Klinken met een kop koffie’
Santé, proost, schol, tjing tjing, … voor het klinken met een glaasje bubbels hebben we woorden ‘zat’ in het Nederlands. Maar wat zeggen we als we een kopje koffie met elkaar delen? En wat als het dan gaat over Fairtrade koffie?

Daarom gaan we samen op zoek naar het ‘Fairtrade koffietoostwoord’. 

Ben je dan ook een fervente koffiedrinker met een heuse taalknobbel? Aarzel dan niet en stuur jouw voorstel voor het Fairtradekoffietoostwoord in via www.fairtradekoffietoostwoord.be en wie weet vind het uiteindelijk een plaats in de Dikke Van Dale!


‘De Ochtendshow’ op Play Nostalgie vindt plaats elke weekdag tussen 6u en 9u. Tijdens de uitzendingen op 10, 11, 12 en 13 Oktober zal het Fairtradekoffietoostwoord aan bod komen en op 14 Oktober wordt het uiteindelijke woord bekend gemaakt tussen 9u en 11u.

 

Fair Trade gemeente sinds 2006

Stad Turnhout wil als FairTradeGemeente op een heel concrete manier bijdragen aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. 

Dat doen we door als stad fairtradeproducten en lokale, duurzame producten naar voren te schuiven. Binnen het klimaatplan van Stad Turnhout is eveneens de opmaak van een lokale voedselstrategie voorzien, een actie die perfect past binnen het verhaal van Fairtradegemeente.

Samen met de lokale fairtradetrekkersgroep en ook met de fairtradetrekkersgroepen van de andere gemeenten van de Stadsregio, worden acties op poten gezet om eerlijke handel in de kijker te zetten en burgers te sensibiliseren rond het thema. Zo is er een jaarlijkse picknick met eerlijke en lokale producten en worden elk jaar diverse projecten opgezet met lokale partners zoals horecazaken of scholen.

Wil je op de hoogte blijven van de acties rond eerlijke handel, volg dan zeker de Facebookpagina van Mondiale Raad Turnhout!

www.fairtradegemeenten.be

In 2019 kreeg Stad Turnhout de titel van 'Eerlijkste Teamplayer' van Vlaanderen!

Fair-O-Meter

Met de Fair-O-Meter meet Fair Trade Belgium sinds 2020 de inzet van gemeenten op vlak van eerlijke handel, sociale en duurzame rechtvaardigheid. Met deze vragenlijst herbevestigen de gemeenten meteen ook hun titel van FairTradeGemeente. 

Via de Fair-O-Meter herbevestigen de FairTradeGemeenten tweejaarlijks hun titel. Het resultaat is motiverend: gemiddeld scoren de gemeenten een B (op een ranking van A als hoogste score, naar B – C – D en E als laagste score). Dat toont aan dat de gemeenten en steden stappen zetten richting een meer eerlijke en duurzame wereld.

Zowel in 2020 als in 2022 ontving Stad Turnhout een A-score.  

www.fairometer.be

 

Jaarlijkse Fair Trade Award

 Elk jaar reiken de Turnhoutse Fair Trade Trekkersgroep en de Turnhoutse wereldwinkel een lokale award uit aan een Turnhoutse organisatie, een individu, een bedrijf, een horecazaak, een school,  … die achter het principe van eerlijke handel staat. Onderstaande verenigingen, bedrijven, scholen, … mochten de voorbije jaren de Fair Trade Award in ontvangst nemen:

 • 2011: Stad Turnhout
 • 2012: Dienstenthuis
 • 2013: Leerlingenraad Talentenschool Campus Boomgaard
 • 2014: Eethuis WEB
 • 2015: Miko Koffie
 • 2016: Barzoen
 • 2017: Figurentheater Propop
 • 2018: Fair Trade Trekkersgroepen Stadsregio Turnhout
 • 2019: De Zwaluwhoeve
 • 2020: Chocolatier Afijn
 • 2021: De Banier / Chiro
 • 2022: Ligo Turnhout

Wil jij ook graag een kandidaat nomineren voor de Turnhoutse Fair Trade Award (iemand die eerlijk handel een warm hart toedraagt)? Laat een seintje via  noordzuid@turnhout.be

 

Wereldwinkel Turnhout

In gans Vlaanderen zijn er tientallen Oxfam wereldwinkels actief. In de wereldwinkels vind je het breedste assortiment aan fairtrade- en solidariteitsproducten van België. Gemaakt met respect voor mens en planeet. Eerlijk handel drijven? Zij tonen dat het kan. Bovendien pleit de vrijwilligersbeweging achter de wereldwinkels voor structurele verandering in het handelssysteem.

Ook in Turnhout kan je een wereldwinkel vinden in de Korte Gasthuisstraat 52!

Wereldwinkel Turnhout zit ook op sociale media! Wil je alles van promo- of andere acties van  de wereldwinkel op de voet volgen? Ga dan zeker een kijkje nemen op hun facebook- of instagrampagina!

De wereldwinkel is steeds op zoek naar extra vrijwilligers!  Heb jij zin om mee de winkel open te houden, scholen te ontvangen in de wereldwinkel, bestellingen te plaatsen, … of de vele andere taken binnen de wereldwinkel, neem dan zeker contact op met oww.turnhout@telenet.be

 

Fair Trade op school

Sta je in het onderwijs en wil je aan de slag met het thema eerlijke handel?
Ontdek hoe je met jouw leerlingen rond fair trade kan werken en hoe eerlijke handel bijdraagt aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen!

Fair Trade escapebox

In 2021 lanceerden de 4 gemeenten van de Stadsregio Turnhout een “fair trade escapebox”.  Via verschillende opdrachten komen de leerlingen meer te weten over het thema eerlijke handel én komen ze in het bezit van verschillende codes.  Lukt het hen om binnen een bepaalde tijd uit het klaslokaal te ontsnappen?

Doelgroep: 2de graad basisonderwijs, 3de graad basisonderwijs, 1ste graad secundair onderwijs, 2de graad secundair onderwijs
Afhankelijk van de leeftijd wordt de lesinhoud aangepast!

De escapebox is gratis te ontlenen bij de lokale wereldwinkel (Korte Gasthuisstraat 52). Je kan deze reserveren via oww.turnhout@telenet.be of  014 41 53 36.

Bezoek je lokale wereldwinkel

Een bezoek aan de wereldwinkel laat je zien, uitproberen, voelen, proeven, horen en zelfs ruiken. Door de dingen te ervaren, maak je kennis met Oxfam-Wereldwinkels en de producten. Maar minstens even belangrijk is het verhaal achter die producten, de systemen die binnen de huidige wereldhandel bestaan en de impact van het huidige systeem op het dagelijks leven van producenten in het Zuiden. Concrete producten en verhalen brengen het Zuiden dichterbij. En niet te vergeten;  uiteraard maak je kennis met de vrijwilligers die onze beweging dragen. De moeite!

Neem contact op met de lokale wereldwinkel om een afspraak te maken voor jouw klasbezoek (gesloten op maandag, donderdag en zondag):

 

Oxfam Wereldwinkel Turnhout
Korte Gasthuisstraat 52

2300 Turnhout

Tel: 014 41 53 36

Mail: oww.turnhout@telenet.be 

 

Lespakketten voor lager-en secundair onderwijs

Maak kennis met een webpagina vol lesbrieven, digilessen en sprekende filmpjes over handel, klimaat en gender. Ze zijn bedoeld voor leerlingen van het lager én secundair onderwijs.

Bekijk de nieuwe lespakketten hier.

 

Inleefateliers van Oxfam

Wil je graag op reis, zonder zelfs een stap buiten België te zetten? Dat kan in de Oxfam-inleefateliers. Daar leg je in groep een interactief parcours af en kruip je in de huid van een Boliviaanse boer of Cambodjaanse kledingarbeider.

Ontdek ze hier.