Fair Trade gemeente

 

DE FAIRE RONDE  - DOE MEE!

 

Tijdens ‘De Faire Ronde’ zet Turnhout Lokaal, Ecologisch en Fair engagement in de kijker.

De Turnhoutse Faire Ronde wordt gelanceerd op zaterdag 11 mei, de  ‘World Fair Trade Day’. Op deze dag organiseert Turnhout – samen met  40  andere Vlaamse gemeenten  - een ontspannende fietstocht langs locaties waar organisaties, handelaars en producenten lokaal, ecologisch en fair denken én doen.

 

In Turnhout werd de fietstocht opgebouwd aan de hand van een receptje.
Je fietst langs een aantal locaties waar eerlijke, lokale of biologische producten verkocht worden. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: je leert de Turnhoutse organisaties/producenten/handelaars kennen én je verzamelt de ingrediënten voor een heerlijk recept!

 

Op het menu staan:

  • Quinoa met asperges en pesto
  • Bananenbrood (als dessertje)

De recepten kan je hieronder vinden.

 

De Fair Ronde zal niet alleen 11 mei gefietst kunnen worden; ook nadien kan je zeker nog deelnemen (deelname is gratis, je plant zelf wanneer je fietst).
Je kan de fietstocht hieronder downloaden. 

De actie kadert binnen het engagement van Turnhout als  Faire Gemeente . Want kiezen voor eerlijke handel, is kiezen voor duurzaamheid. Voor mens én milieu, voor boer.in én bord, van hier en verder weg.

Wil je weten waar er overal gefietst of gewandeld kan worden op 11 mei? Ga dan als de bliksem naar www.defaireronde.be.

 

Fair Trade gemeente sinds 2006

Stad Turnhout wil als FairTradeGemeente op een heel concrete manier bijdragen aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. 

Dat doen we door als stad fairtradeproducten en lokale, duurzame producten naar voren te schuiven. Binnen het klimaatplan van Stad Turnhout is eveneens de opmaak van een lokale voedselstrategie voorzien, een actie die perfect past binnen het verhaal van Fairtradegemeente.

Samen met de lokale fairtradetrekkersgroep en ook met de fairtradetrekkersgroepen van de andere gemeenten van de Stadsregio, worden acties op poten gezet om eerlijke handel in de kijker te zetten en burgers te sensibiliseren rond het thema. Zo is er een jaarlijkse picknick met eerlijke en lokale producten en worden elk jaar diverse projecten opgezet met lokale partners zoals horecazaken of scholen.

Wil je op de hoogte blijven van de acties rond eerlijke handel, volg dan zeker de Facebookpagina van Mondiale Raad Turnhout!

www.fairtradegemeenten.be

In 2019 kreeg Stad Turnhout de titel van 'Eerlijkste Teamplayer' van Vlaanderen!

Fair-O-Meter

Met de Fair-O-Meter meet Fair Trade Belgium sinds 2020 de inzet van gemeenten op vlak van eerlijke handel, sociale en duurzame rechtvaardigheid. Met deze vragenlijst herbevestigen de gemeenten meteen ook hun titel van FairTradeGemeente. 

Via de Fair-O-Meter herbevestigen de FairTradeGemeenten tweejaarlijks hun titel. Het resultaat is motiverend: gemiddeld scoren de gemeenten een B (op een ranking van A als hoogste score, naar B – C – D en E als laagste score). Dat toont aan dat de gemeenten en steden stappen zetten richting een meer eerlijke en duurzame wereld.

Zowel in 2020 als in 2022 ontving Stad Turnhout een A-score.  

www.fairometer.be

 

Jaarlijkse Fair Trade Award

 Elk jaar reiken de Turnhoutse Fair Trade Trekkersgroep en de Turnhoutse wereldwinkel een lokale award uit aan een Turnhoutse organisatie, een individu, een bedrijf, een horecazaak, een school,  … die achter het principe van eerlijke handel staat. Onderstaande verenigingen, bedrijven, scholen, … mochten de voorbije jaren de Fair Trade Award in ontvangst nemen:

  • 2011: Stad Turnhout
  • 2012: Dienstenthuis
  • 2013: Leerlingenraad Talentenschool Campus Boomgaard
  • 2014: Eethuis WEB
  • 2015: Miko Koffie
  • 2016: Barzoen
  • 2017: Figurentheater Propop
  • 2018: Fair Trade Trekkersgroepen Stadsregio Turnhout
  • 2019: De Zwaluwhoeve
  • 2020: Chocolatier Afijn
  • 2021: De Banier / Chiro
  • 2022: Ligo Turnhout

Wil jij ook graag een kandidaat nomineren voor de Turnhoutse Fair Trade Award (iemand die eerlijk handel een warm hart toedraagt)? Laat een seintje via  noordzuid@turnhout.be

 

Wereldwinkel Turnhout

In gans Vlaanderen zijn er tientallen Oxfam wereldwinkels actief. In de wereldwinkels vind je het breedste assortiment aan fairtrade- en solidariteitsproducten van België. Gemaakt met respect voor mens en planeet. Eerlijk handel drijven? Zij tonen dat het kan. Bovendien pleit de vrijwilligersbeweging achter de wereldwinkels voor structurele verandering in het handelssysteem.

Ook in Turnhout kan je een wereldwinkel vinden in de Korte Gasthuisstraat 52!

Wereldwinkel Turnhout zit ook op sociale media! Wil je alles van promo- of andere acties van  de wereldwinkel op de voet volgen? Ga dan zeker een kijkje nemen op hun facebook- of instagrampagina!

De wereldwinkel is steeds op zoek naar extra vrijwilligers!  Heb jij zin om mee de winkel open te houden, scholen te ontvangen in de wereldwinkel, bestellingen te plaatsen, … of de vele andere taken binnen de wereldwinkel, neem dan zeker contact op met oww.turnhout@telenet.be

 

Fair Trade op school

Sta je in het onderwijs en wil je aan de slag met het thema eerlijke handel?
Ontdek hoe je met jouw leerlingen rond fair trade kan werken en hoe eerlijke handel bijdraagt aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen!

Fair Trade escapebox

In 2021 lanceerden de 4 gemeenten van de Stadsregio Turnhout een “fair trade escapebox”.  Via verschillende opdrachten komen de leerlingen meer te weten over het thema eerlijke handel én komen ze in het bezit van verschillende codes.  Lukt het hen om binnen een bepaalde tijd uit het klaslokaal te ontsnappen?

Doelgroep: 2de graad basisonderwijs, 3de graad basisonderwijs, 1ste graad secundair onderwijs, 2de graad secundair onderwijs
Afhankelijk van de leeftijd wordt de lesinhoud aangepast!

De escapebox is gratis te ontlenen bij de lokale wereldwinkel (Korte Gasthuisstraat 52). Je kan deze reserveren via oww.turnhout@telenet.be of  014 41 53 36.

Bezoek je lokale wereldwinkel

Een bezoek aan de wereldwinkel laat je zien, uitproberen, voelen, proeven, horen en zelfs ruiken. Door de dingen te ervaren, maak je kennis met Oxfam-Wereldwinkels en de producten. Maar minstens even belangrijk is het verhaal achter die producten, de systemen die binnen de huidige wereldhandel bestaan en de impact van het huidige systeem op het dagelijks leven van producenten in het Zuiden. Concrete producten en verhalen brengen het Zuiden dichterbij. En niet te vergeten;  uiteraard maak je kennis met de vrijwilligers die onze beweging dragen. De moeite!

Neem contact op met de lokale wereldwinkel om een afspraak te maken voor jouw klasbezoek (gesloten op maandag, donderdag en zondag):

 

Oxfam Wereldwinkel Turnhout
Korte Gasthuisstraat 52

2300 Turnhout

Tel: 014 41 53 36

Mail: oww.turnhout@telenet.be 

 

Lespakketten voor lager-en secundair onderwijs

Maak kennis met een webpagina vol lesbrieven, digilessen en sprekende filmpjes over handel, klimaat en gender. Ze zijn bedoeld voor leerlingen van het lager én secundair onderwijs.

Bekijk de nieuwe lespakketten hier.

 

Inleefateliers van Oxfam

Wil je graag op reis, zonder zelfs een stap buiten België te zetten? Dat kan in de Oxfam-inleefateliers. Daar leg je in groep een interactief parcours af en kruip je in de huid van een Boliviaanse boer of Cambodjaanse kledingarbeider.

Ontdek ze hier.