Sint-Pieterskerk

Sint-Pieterskerk

Wie denkt dat de Sint-Pieterskerk een kerk als een ander is, komt bedrogen uit. De buitenkant is opmerkelijk sober, het interieur is adembenemend. Pronkstuk is de preekstoel uit 1862. Eens bekomen, laat je de mythes op je afkomen.

Beeldenstorm doorstaan

Hoe oud de oudste kerk van Turnhout is, blijft een mysterie. Maar het resultaat van eeuwen werk is ronduit knap. Vooral het bekende interieur doet grote ogen trekken. Van verwoestingen tijdens de beeldenstorm is geen spoor meer. Integendeel. De preekstoel, het hoogaltaar en beeld- en schilderwerken blinken van schoonheid. Er wordt ook een rijke kerkschat bewaard. Vertel het niet voort.

Muggenblussers

De preekstoel, de glasramen, het orgel en de altaren, ooit leken ze in vlammen op te gaan. De kerktoren leek te branden. Maar de brandhaard bleek echter een sterke zwerm muggen in de zonneschijn te zijn. Zo kregen de Turnhoutenaren de bijnaam 'muggenblussers'. In de kerk hangen nog meer mythes rond. De moeite om te ontdekken!

Bezoek de Sint-Pieterskerk

Je kan de Sint-Pieterskerk individueel bezoeken van dinsdag t.e.m. zaterdag van 08.30 tot 17 uur. Op zon- en feestdagen is de kerk open van 09.30 tot 17 uur. De inkom is gratis. 

Voor een totaalervaring kan je ook onder leiding van een gids een groepsbezoek brengen aan de Sint-Pieterskerk.