Musea Turnhout

Musea Turnhout omvat het Begijnhofmuseum, het Nationaal Museum van de Speelkaart en het TaxandriamuseumDit samenwerkingsverband vormt het kenniscentrum van Turnhout en de Antwerpse Kempen. Het onderzoekt en documenteert de eigenheid van de bewoners en focust op het begijnenleven en de grafische industrie (speelkaarten). De verschillende musea tonen hoe een geïsoleerde streek zich ontwikkelde tot een hedendaagse, industriële regio. De collecties zijn ondergebracht in authentieke gebouwen die op zich al een rondgang waard zijn.

Sinds 2004 is Musea Turnhout door de Vlaamse overheid erkend op regionaal niveau, aanvankelijk onder de naam TRAM 41 (Turnhoutse Route Archief en Musea).

Naast de vaste opstellingen bieden de musea doorheen het jaar een gevarieerd aanbod met tijdelijke tentoonstellingen, boeiende kant- en drukdemonstraties, speciale rondleidingen, lezingen, workshops en andere activiteiten voor jong en oud. Raadpleeg de verschillende websites voor alle info.

Tentoonstellingen in 2022

Het Taxandriamuseum bood met de tijdelijke expo ‘Passage – Kempense kunst nu’ een beeld van het hedendaagse Kempense kunstlandschap. Onder het curatorschap van Jenny Van Gimst speelden dertien kunstenaars individueel in op het thema van een toegewezen museumzaal. De nieuwe dynamiek was te zien tot 29 augustus 2022.

In het Speelkaartenmuseum maakte ‘X – Censuur en Beeldcultuur’ in het voorjaar plaats voor 'Onderhuids', waarbij mensen met een tattoo over speelkaarten in de schijnwerpers worden gezet. De beelden zijn vastgelegd door fotografe Ans Brys, journalist Matthias Declercq ontsluiert het verhaal achter de tattoos. De expo is te bewonderen tot 26 februari 2023

De digitale toer op

Musea zijn steeds op zoek naar nieuwe werkvormen en presentaties. De collecties van het Begijnhofmuseum, het Speelkaartenmuseum en het Taxandriamuseum zijn vanuit je zetel digitaal te bekijken via de Vlaamse portaalwebsite Erfgoed in Zicht. Voor zoektochten, verhaallijnen en rondleidingen wordt vaak een beroep gedaan op de gebruiksvriendelijke Erfgoedapp, en nieuwe tentoonstellingen krijgen voortaan telkens een digitale 360°-presentatie.

Partners

Musea Turnhout werkt nauw samen met Erfgoed Noorderkempen en met het Stadsarchief, dat sinds vorig jaar een gloednieuwe vleugel van cultuurhuis de Warande betrekt, samen met de Bibliotheek, Stripgids en DocAtlas.

Praktische info

Musea Turnhout is een stedelijke instelling en wordt gesteund door de Vlaamse overheid.
De administratie is gevestigd in de gebouwen van het Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, 2300 Turnhout - 014 44 33 98 - musea@turnhout.be
Op Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn zijn de musea te volgen via 'Musea Turnhout'.

 Logo Vlaamse Overheid