Mobiliteit - Niefhout als verkeersknooppunt 

Dankzij de centrale ligging is Niefhout heel goed bereikbaar: midden in de stad, dicht bij het station. Dat maakt het gemakkelijker om in te zetten op duurzame verplaatsingen volgens het STOP-principe: ‘Stappers’, ‘Trappers’ en OPenbaar vervoer krijgen voorrang op privéverplaatsingen met de wagen. 

Het station en Niefhout worden belangrijke ‘Hoppinpunten’ in Turnhout. Hoppinpunten zijn vervoersknooppunten waar je kan kiezen uit verschillende vervoersmiddelen om verder te reizen.  

Voetgangers en fietsers  

Het hele gebied van Niefhout is toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Het Fanny Aubergéplein, het binnengebied bij de kantoren en het park worden ingericht als aangename verblijfplaatsen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, waar kinderen kunnen spelen of waar je gewoon kan rusten op een bankje of onder een boom. Overal op de site vind je fietsenstallingen. 

NMBS 

Het station in Turnhout ligt vlak aan Niefhout. Op werkdagen vertrekt er per uur een trein richting Antwerpen én een trein richting Brussel. Elke dag maken meer dan duizend pendelaars gebruik van dat aanbod voor hun woon-werkverkeer. 

De Lijn 

In Turnhout heeft De Lijn een goed uitgebouwd netwerk van bussen. Die brengen je vlot naar verschillende locaties in de stad of naar de buurtgemeentes. Een van de belangrijkste haltes is die aan het station. Daar vertrekt onder meer een snelbus naar Antwerpen met een reistijd van zeventig minuten. 

Met de auto  

Niefhout is een verkeersluwe wijk. Doorrijdend verkeer is er niet mogelijk en auto’s worden zo snel mogelijk naar de ondergrondse parkeergarages geleid, zodat het hart van het nieuwe stadsdeel rustig en veilig is voor alle bewoners.  

Niefhout grenst aan twee belangrijke invalswegen naar het centrum van Turnhout: de Guldensporenlei en de Merodelei. Vanuit de Guldensporenlei kan je Niefhout binnenrijden via de Dokter Nand Peetersstraat en via de Diksmuidestraat naar het Bouwschen Pad. Vanuit de Merodelei bereik je Niefhout via de Bareelstraat of de Diksmuidestraat. Je kan Niefhout met de auto niet doorkruisen om vanuit de Guldensporenlei naar de Merodelei te gaan.  

De gebouwen op Niefhout krijgen allemaal een parkeergarage. Sommige daarvan zijn privaat, maar er komt ook een grote publieke parkeergarage ('rotatieparking') die zowel via de Guldensporenlei als via de Merodelei bereikbaar is. De garages zijn via verschillende invalswegen bereikbaar.

De publieke parking onder het woonzorgcentrum, het kantoorgebouw en de toekomstige wooneenheden rondom het park heeft twee ingangen: eentje aan de kant van de Guldensporenlei via de Dokter Nand Peetersstraat, de andere aan de kant van de Merodelei via de Bareelstraat. De publieke parking zal 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven beschikbaar zijn. Werknemers, bezoekers en buurtbewoners kunnen de parking beurtelings gebruiken. Sluipverkeer tussen de Merodelei en de Guldensporenlei zal niet mogelijk zijn. 

De private parkeergarage van het Pioniersgebouw is bereikbaar via het Bouwschen Pad en de Dokter Nand Peetersstraat. 

De private parkeergarage van Vliegenier en Bouwschen pad zal bereikbaar zijn via de Diksmuidestraat. 

De stationsparking van NMBS is beschikbaar voor iedereen.  

Deelwagens 

Deelwagens zijn interessant voor mensen die maar af en toe een auto gebruiken of die vooral korte afstanden rijden. Voor hen worden op Niefhout meerdere deelwagens voorzien. Die verminderen ineens ook de parkeerdruk: één deelwagen vervangt gemiddeld bijna tien auto’s.