Inschrijven op school

Je kind inschrijven in het kleuter- of lager onderwijs

Wil jij jouw kind inschrijven op een kleuter- of lagere school in Oud-Turnhout, Turnhout of Vosselaar? Dat loopt via een centraal aanmeldingsysteem. Daardoor moeten ouders niet in een wachtrij aan de schoolpoort staan. Er is voor elk kind een plaatsje in een school van de gemeente waarvoor jij kiest. 

Wie moet zich aanmelden?

Kinderen geboren in 2021

Is jouw kind geboren in 2021? Dan moet je hem of haar aanmelden door jouw schoolkeuze door te geven, ook wanneer het volgend schooljaar nog niet zal starten.

Op 17 januari 2023 organiseren we een digitale infoavond. Hiervoor kan je inschrijven via de website www.kiesjouwschool.be.

 Andere kinderen

 • Gaat jouw kind nu al ergens naar school en wil jij veranderen vanaf 1 september 2023 of later in het schooljaar? Dan moet jij jouw kind eerst aanmelden.
 • Is jouw kind geboren vóór 2021 en ging het nog niet naar school? Dan moet jij jouw kind eerst aanmelden.
 • Gaat jouw kind naar het buitengewoon onderwijs? Daar gelden andere regels. Lees er meer over op www.onderwijs.vlaanderen.be.

Aanmelding- en inschrijvingsperiodes

16 januari t/m 3 februari 2023 - Voorrang voor broers en zussen en kinderen van personeel. 

Broers en zussen kunnen rechtstreeks in de school van broer of zus inschrijven. Kinderen van schoolpersoneel kunnen ook inschrijven met voorrang in de school van hun ouder.

 28 februari t/m 21 maart 2023 - Aanmelden 

De aanmeldingsperiode start op 28 februari om 8 uur en stopt op 21 maart om 18 uur. Je kunt jouw kind enkel in deze periode aanmelden, maar op welk moment jij dit precies doet, speelt geen rol. Aanmelden kan via www.kiesjouwschool.be. Als dit niet lukt, kun je hulp vinden op een helpdesk of in de school van jouw voorkeur.

 • Stap 1: ga naar www.kiesjouwschool.be;
 • Stap 2: kies een of meerdere scholen voor je kind (hoe meer scholen, hoe meer kans);
 • Stap 3: geef de scholen in volgorde van je voorkeur door,  je eerste keuze geef je dus eerst door;
 • Stap 4: meld je kind aan.

24 april t/m 15 mei 2023 - Inschrijven voor aangemelde kinderen

AIs je kind aangemeld, dan krijg je bericht vóór 21 april in welke school je jouw kind kunt inschrijven. Ga tussen 24 april en 15 mei naar die school en schrijf je kind in. Ben je te laat? Dan kun je jouw kind inschrijven vanaf de vrije inschrijvingen vanaf 23 mei 2023, als er nog plaatsen zijn.

Vanaf 23 mei 2023 - Vrije inschrijvingen 

Meldde je jouw kind niet aan of kon je het niet inschrijven in de school waarvoor je het aanmeldde? Dan kun je jouw kind vanaf 23 mei 2023 rechtstreeks op een school inschrijven. Hou er wel rekening mee dat er dan al heel wat kinderen ingeschreven zijn. Ga daarom zo snel mogelijk naar de school. Wanneer je jouw kind inschrijft, is nu wel belangrijk.

Opgepast: buitenschoolse opvang

Heb je je kind aangemeld voor een kleuter- of lagere school, maar heeft je kind ook buitenschoolse opvang nodig? Bijvoorbeeld voor en na school, op woensdagnamiddag of tijdens de schoolvakanties? Neem dan ook tijdig contact op met de kinderopvang in jouw gemeente. 

Je kind inschrijven in het secundair onderwijs

Belangrijke datum

 • Vanaf 16 mei: Start van de vrije inschrijvingen

Uitzonderingen

Voor de kinderen die van het BaO de overstap maken naar het SO wordt er voor de scholen Campos en Talentenschool aangemeld (*)  voor 1B.

Voor de school Michaëlschool wordt er aangemeld (*) voor 1A.

Meer info vind je op de website van deze scholen. De aanmeldingen gebeuren allemaal digitaal. Let op: de aanmeldingen gebeuren tussen 27 maart en 21 april. Als je je aangemeld hebt, krijg je een ticket voor 15 mei. Inschrijven met ticket kan tussen 16 mei en 12 juni. Hoe je digitaal moet aanmelden wordt nog later via deze website kenbaar gemaakt.

Kinderen die van school wensen te veranderen in het SO – die reeds op een school zitten in het SO - nemen contact op met de school van voorkeur om deze verandering te kunnen regelen. Inschrijvingen kunnen vanaf de eerste lesdag na de paasvakantie (17 april). Deze inschrijvingen verlopen chronologisch.

 

(*) Aanmelden is een procedure die vooraf gaat aan het inschrijven voor de leerjaren 1A of 1B van de betrokken scholen. Er wordt met een aanmeldingsprocedure gewerkt voor die scholen die hierboven vermeld staan. Meer info kan je krijgen bij de betrokken scholen.

Andere regeling voor het buitengewoon onderwijs in Turnhout

Gaat jouw kind naar het buitengewoon onderwijs? Daar gelden andere regels. Lees er meer over op www.onderwijs.vlaanderen.be. Voor informatie kun je contact opnemen met VIBO de Ring.

Vragen?

Heb je vragen over het aanmelden?

Stel je vraag via info@kiesjouwschool.be of telefonisch elke werkdag tussen 9 en 12 uur bij: 

 • Oud-Turnhout gemeentehuis – 014 46 22 11
 • Turnhout Stadskantoor  – 0471 85 16 53
 • Vosselaar gemeentehuis – 014 60 08 53
 • LOP-deskundige – 02 553 05 15

Op dinsdag 17 januari om 20 uur wordt er een digitaal infomoment georganiseerd. Inschrijven kan vanaf half januari via www.kiesjouwschool.be.

Nood aan extra hulp bij het aanmelden? Op maandag 6 maart kan je terecht op Campus Blairon van 16 tot 19.30 uur. 

 

Heb je vragen over schoolkeuze? 

Je kunt steeds terecht bij de school waar je gaat inschrijven, het Vrij CLB, CLB GO! en het LOP.

 • Vrij CLB - 014 41 64 39
 • CLB GO! - 014 41 33 30
 • Lokaal Overleg Platform (LOP) - 02 553 05 15
 • Ook op de website www.lop.be > LOP Turnhout > Basis/Secundair > INFO VOOR OUDERS vindt u meer informatie.