Inname openbaar domein

Het openbaar domein is van iedereen. Toch is het soms nodig dat je een stukje van dit openbaar domein inneemt. Bijvoorbeeld om een stelling, container of verhuislift te plaatsen of om een bouwwerf in te richten. Het is belangrijk dat deze innames veilig kunnen gebeuren, met zo weinig mogelijk hinder. Je hebt daarom steeds een toelating inname openbaar domein nodig.

Wanneer aanvragen?

Vraag je tijdelijke toelating om (een gedeelte van) de rijweg, voetpad, parkeerplaats of berm in te nemen tijdig aan. De termijn waarop je je aanvraag moet indienen, hangt af van de aard van de inname:

  • Drie werkdagen op voorhand (de dag van de aanvraag en de eerste dag van de werken niet inbegrepen) wanneer je enkel een of meerdere parkeerplaatsen nodig hebt.
  • Tien werkdagen op voorhand (de dag van de aanvraag en de eerste dag van de werken niet inbegrepen) wanneer je een container of stelling wilt plaatsen of een bouwwerf gaat inrichtingen. Je dient je aanvraag ook tien werkdagen op voorhand in wanneer er hinder gaat zijn voor voetgangers, fietsers of auto's.

Hoe aanvragen?

Een inname van het openbaar domein kan je volledig online aanvragen en afhandelen. Vul hier het online formulier in. 

Ben je niet zo handig met de computer? Kom dan even langs op het Stadskantoor bij het Loket Wegen. Maak vooraf een afspraak met hen op het nummer 014 44 33 93. 

LET OP: een toegekende vergunning kan niet meer worden gewijzigd, behalve als het gaat om de aanvangsdatum.

Kostprijs

  • Parkeerverbod

De prijs per parkeerplaats per dag bedraagt drie euro met een minimum van veertig euro.

Moet je de aanvraag verlengen, betaal je opnieuw de prijs per parkeerplaats per dag + een administratieve kost voor de verlenging van twintig euro.

  • Inname openbaar domein

De prijs per m² per dag bedraagt 25 cent met een minimum van twintig euro.

Moet je de aanvraag verlengen, betaal je opnieuw de prijs m² per dag + een administratieve kost voor de verlenging van twintig euro.

Betalen

De aanvraag betaal je onmiddellijk. Dit kan je online via het de betalingslink in de bevestigingsmail of met bancontact aan het Loket Wegen.

Na de online betaling krijg je per mail nog de toelating inname openbaar domein en een betalingsbewijs toegestuurd.

LET OP: de parkeerverboden worden pas geplaatst wanneer de betaling in orde is.

Plaatsing van de parkeerverbodsborden

De technische diensten van de stad plaatsen twee dagen voor de ingang van het parkeerverbod de signalisatie. Na afloop halen ze de borden terug op.

Je controleert voor de aanvang zelf de borden of ze conform de aanvraag staan. Wanneer hier toch enige afwijking is, contacteer je het Loket Wegen om de borden juist te zetten. Je mag de signalisatie nooit zelf verplaatsen. 

Heb je de parkeerverboden toch niet nodig, kan je enkel een terugbetaling vragen voordat de borden geplaatst zijn. Zijn de borden al geplaatst is een terugbetaling niet meer mogelijk.

Afsluiten van een straat

De technische diensten van de stad zetten minstens een dag voor de start van de werken de signalisatie klaar langs de kant van de weg. Je plaatst de signalisatie zelf voor de start van de werken volgens het signalisatieplan.

Na de werken plaats je de signalisatie opnieuw langs de kant van de weg. De technische diensten van de stad halen ze hier terug op.

Meer informatie

Werkwijze online aanvraag

Retributie

Reglementen