Inname openbaar domein

Het openbaar domein is van iedereen. Toch is het soms nodig dat je een stukje van dit openbaar domein inneemt. Bijvoorbeeld om een stelling, container of verhuislift te plaatsen of om een bouwwerf in te richten. Het is belangrijk dat deze innames veilig kunnen gebeuren, met zo weinig mogelijk hinder. Je hebt daarom steeds een toelating inname openbaar domein nodig.

Wanneer aanvragen?

Vraag je tijdelijke toelating om (een gedeelte van) de rijweg, voetpad, parkeerplaats of berm in te nemen tijdig aan. De termijn waarop je je aanvraag moet indienen, hangt af van de aard van de inname:

  • Drie werkdagen op voorhand (de dag van de aanvraag en de eerste dag van de werken niet inbegrepen) wanneer je enkel een of meerdere parkeerplaatsen nodig hebt. Het zijn werken zonder extra hinder.
  • Tien werkdagen op voorhand (de dag van de aanvraag en de eerste dag van de werken niet inbegrepen) wanneer er hinder gaat zijn voor voetgangers, fietsers of auto’s.

Hoe aanvragen?

Een inname van het openbaar domein kan je volledig online aanvragen en afhandelen. Vul hier het online formulier in.

Ben je niet zo handig met de computer? Kom tijdens de openingsuren even langs op het Stadskantoor bij het Loket Wegen. Zolang de maatregelen tegen het coronavirus gelden, is langskomen niet mogelijk.

LET OP: een toegekende vergunning kan niet meer worden gewijzigd, behalve als het gaat om de aanvangsdatum.

Kostprijs

  • Parkeerverbod

De prijs per parkeerplaats per dag bedraagt €3,00 met een minimum van €40,00.

De  administratiekost per aanvraag en per verlenging is €20,00.

  • Inname openbaardomein

De prijs per m² per dag bedraagt €0,25 met een minimum van €20,00.

De administratiekost voor een verlenging is €20,00.

Betalen

De aanvraag betaal je onmiddellijk. Dit kan je online via het de betalingslink in de bevestigingsmail of met bancontact aan het Loket Wegen.

Na de online betaling krijg je per mail nog de toelating inname openbaar domein en een betalingsbewijs toegestuurd.

Plaatsing van de parkeerverbodsborden

De technische diensten van de stad plaatsen twee dagen voor de ingang van het parkeerverbod de signalisatie. Na afloop halen ze de borden terug op.

Je controleert voor de aanvang zelf de borden of ze conform de aanvraag staan. Wanneer hier toch enige afwijking is, contacteer je het Loket Wegen om de borden juist te zetten. Je mag de signalisatie nooit zelf verplaatsen. 

Afsluiten van een straat

De technische diensten van de stad zetten minstens een dag voor de start van de werken de signalisatie klaar langs de kant van de weg. Je plaatst de signalisatie zelf voor de start van de werken volgens het signalisatieplan.

Na de werken plaats je de signalisatie opnieuw langs de kant van de weg. De technische diensten van de stad halen ze hier terug op.

Meer informatie

Werkwijze online aanvraag

Retributie

Reglementen