Huwelijksakte

Online aanvragen

Een huwelijksakte wordt opgesteld wanneer een huwelijk voltrokken werd door de ambtenaar van de burgerlijke stand. De akte vermeldt onder andere wie er wanneer gehuwd is en wie de getuigen van het huwelijk waren.

 

Voorwaarden

In Turnhout gehuwd zijn.

 

Terug naar boven

Procedure

Je kunt de akte persoonlijk afhalen bij burgerzaken of online aanvragen.

Je kunt een akte aanvragen van jezelf, je echtgenoot, ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen bij de dienst Burgerzaken. Daarnaast kunnen ook de openbare overheid, de wettelijke vertegenwoordiger, de erfgenaam, de notaris en de advocaat een akte opvragen.

Alle andere personen kunnen een uittreksel zonder afstamming verkrijgen. Een uittreksel zonder afstamming vermeldt enkel het feit van het huwelijk, maar niet de afstamming van de betrokken persoon of andere informatie uit de akte.

 

Terug naar boven

Meebrengen

Identiteitskaart

 

Terug naar boven

Bedrag

Gratis

 

Terug naar boven

Uitzonderingen

Na de voltrekking van een huwelijk in het buitenland moet je hiervan melding laten maken in het rijksregister. Indien je de Belgische nationaliteit bezit, kun je ook kiezen voor een overschrijving van je huwelijksakte in de registers van de burgelijke stand van je woonplaats. De buitenlandse huwelijksakte moet voorzien zijn van de nodige legalisaties en een vertaling in het Nederlands. Je kunt eventueel ook een huwelijksboekje laten maken.

 

Terug naar boven

Regelgeving

Online aanvragen