Gasthuis in het groen

In 2026 starten de bouwwerken voor een nieuw, eengemaakt ziekenhuis in Turnhout. Het wordt een slanke en duurzame hoogbouw van achttien verdiepingen. Het ziekenhuis wordt gebouwd op de groen gelegen site Sint-Jozef aan de Steenweg op Merksplas. Als alles volgens plan verloopt, is het nieuwe gebouw klaar in 2031.

Het toekomstige ziekenhuis krijgt de naam ‘Gasthuis in het groen’. De nieuwe site versmelt de huidige campussen Sint-Elisabeth en Sint-Jozef.

Zowel voor de patiënten als voor de medewerkers is dat een grote verbetering. Heen en weer reizen tussen de twee locaties is immers niet langer nodig. Met haar inbedding in de groene rand van onze stad vormt het ziekenhuis bovendien een helende en rustgevende omgeving. Die heeft een positieve impact op het herstel en de ervaringen voor patiënten. Tegelijk verhoogt dit ook de attractiviteit van de werkplek voor ondersteunend en medisch personeel.

Het ‘Gasthuis in het groen’ wordt het grootste en meest potentierijke bouwproject ooit in Turnhout. Nooit eerder kregen we voor een nieuw initiatief zoveel mogelijkheden en middelen van de Vlaamse regering. Dankzij die Vlaamse steun en het harde werk van de voorbije jaren wordt het project steeds tastbaarder. 

Na de voltooiing van het nieuwe complex worden veel van de huidige gebouwen afgebroken. Voor het zover is, blijven we investeren als dat nodig is om kwaliteitsvolle zorg te garanderen.


Meer informatie over het project vind je op de website van AZ Turnhout.