Fietsbox in voortuin

De voorbije jaren hebben we sterk ingezet op het uitbreiden van het aantal fietsparkeerplaatsen op het openbaar domein, voornamelijk in de winkelstraten en aan andere attractiepunten. Dit zijn echter de plaatsen waar fietsers toekomen. Even belangrijk is inzetten op fietsparkeren op de plaatsen waar mensen vertrekken, namelijk aan hun eigen woning.

Door de stedelijke context kunnen niet alle inwoners hun fiets veilig binnenzetten. Nochtans heeft dit alleen maar voordelen:

  • Inwoners kunnen een duurdere (elektrische) fiets kopen, waardoor het aantal fietsverplaatsingen kan toenemen.
  • Inwoners bezitten een beter onderhouden fiets, waardoor de fietsveiligheid toeneemt.
  • Inwoners die hun fiets op een veilige en comfortabele manier vlakbij de voordeur kunnen zetten, zijn geneigd om sneller de fiets te nemen voor korte verplaatsingen.

Voorwaarden

Een fietsbox in de voortuin moet aan enkele voorwaarden voldoen:

  • De oppervlakte van de box mag maximum een derde van de voortuin innemen met een maximale oppervlakte van 10m².
  • De Box moet een verzorgd uitzicht hebben. De constructie moet in hout of metaal uitgevoerd zijn en rondom de constructie moet je groen aanplanten.
  • De afstand tot de gevel is één meter indien de constructie geheel of gedeeltelijk voor een raam staat.

Terug naar boven

Procedure

Voor het plaatsen van constructies heb je een omgevingsvergunning nodig. Voor de procedure verwijzen we naar het omgevingsloket van Vlaanderen.

Terug naar boven

Bedrag

Het bedrag dat je moet betalen kan voor elk dossier anders zijn. Na het indienen van je dossier krijg je een detailberekening toegestuurd ter informatie. Later ontvang je dan het aanslagbiljet.

Het belastingsreglement vind je hier.

Terug naar boven

Regelgeving