Composteren

Wat?

Composteren is een manier om zelf je groenafval en gft te verwerken. Op die manier vermijd je afval en krijg je compost in de plaats terug, die je dan weer als bodemverbeteraar in je tuin kunt gebruiken.

Hoe?

Composteren kun je doen op een losse hoop, in een compostvat of in een compostbak.

Hoe je moet composteren, kun je leren van één van de Turnhoutse compostmeesters. Je vind hen elke derde zaterdag van de maand, van maart tot november, op de Stadsboerderij tussen 10 en 12 uur.

Activiteiten

De Turnhoutse compostmeesters hebben een eigen demoplaats aan de Stadsboerderij, Veldekensweg 10. Bekijk hun volledige jaarprogramma.

Materiaal

Als inwoner van Turnhout kun je aan een goedkope prijs een compostvat of een compostbak kopen bij Stad Turnhout. Beiden zijn ideaal om je afval van groenten en fruit in te verwerken.

Heb je een kleine tuin? Dan heb je genoeg aan een compostvat om je tuinafval samen met je gft te verwerken. De compostvaten die je kan kopen bij Stad Turnhout hebben een inhoud van 300 liter en zijn inclusief een beluchtingsstok. Voor een compostvat met beluchtingsstok betaal je twintig euro.

Vraag hier je compostvat aan.

Heb je een grote tuin? Gebruik dan een compostbak om je tuinafval en je gft te verwerken tot compost. De compostbakken die je kan aankopen bij Stad Turnhout zijn gemaakt van gerecycleerd materiaal en zijn 1,2 x 1 meter groot en 1 meter hoog. Je kan de planken van de bak zelf inkorten als je toch liever een kleinere bak wilt.

Compost dat je maakt in een compostbak moet je ook regelmatig luchten. Dit kan je doen door de inhoud te keren, ofwel gebruik je een beluchtingsstok. De beluchtingsstok is niet inclusief in de aankoopprijs van een compostbak. Je kan wel een stok bestellen wanneer je een compostbak koopt, dit kost vijf euro.

Vraag hier je compostbak aan.

Compostbrief

Sinds 2003 gaven de Turnhoutse compostmeesters een compostbrief uit met weetjes en tips. In 2018 stopt deze uitgave. Op het internet is een massa aan informatie beschikbaar.

Hoe compostmeester worden?

Ben je geïnteresseerd om ook compostmeester te worden, geef dan een seintje aan de Milieudienst.