Belg worden

Als je als vreemdeling in België verblijft, kan je na minstens 5 jaar wettelijk verblijf in België je nationaliteit wijzigen. Dat kan op verschillende manieren.

Meer informatie over Belg worden, vind je bij https://justitie.belgium.be/nl/themas_en_dossiers/personen_en_gezinnen/nationaliteit.

Procedure

Wil je informatie over Belg worden?

Stuur een e-mail naar nationaliteit@turnhout.be met volgende gegevens:

  • rijksregisternummer
  • naam
  • voornaam
  • telefoonnummer

of bel naar 014/44 33 59.

Je ontvangt binnen 2 weken een mail met informatie over de documenten die je moet verzamelen. Je verzamelt de documenten die nodig zijn voor jouw aanvraag. Je geeft alle documenten in 1 keer af in een map of envelop tijdens de openingsuren aan het onthaal van het stadskantoor zonder afspraak. De burgerlijke stand controleert jouw dossier en brengt je binnen de maand via mail op de hoogte.

Als jouw dossier niet volledig is, laten we jou weten wat je moet doen om jouw dossier in orde te brengen.

Als jouw dossier volledig is, geven we jou de informatie betreffende de betaling van het registratierecht. Na betaling van het registratierecht contacteer je onze dienst telefonisch voor een afspraak. Je komt langs om de verklaring ter verkrijging van de Belgische nationaliteit te schrijven en te ondertekenen. Het dossier wordt overgemaakt aan het Parket van de Procureur des Konings. Ten laatste 4 maanden na het afleggen van de verklaring volgt een beslissing in jouw dossier.

Terug naar boven

Bedrag

Indien een effectieve aanvraag opgestart kan worden, betaal je tijdens de gehele procedure 250 euro waarvan

  • 100 euro gemeentebelasting;
  • 150 euro registratierecht (via www.myminfin.be

Terug naar boven