Overledenen 2007 - ontruiming begraafplaatsen 2024

Vragen en contact

Je kunt met al je vragen terecht bij de dienst Burgerzaken: telefonisch via 014 53 48 00 of per mail naar begraafplaatsen@turnhout.be.

 

Algemene informatie

Een graf zonder concessie dat 15 jaar oud is (overledenen van 2007), komt in aanmerking voor ontruiming. Als nabestaande kan je beslissen wat er met het graf mag gebeuren. Je hebt hiervoor tijd tot en met 30 juni 2024. Je kan een overzichtslijst van de graven onderaan raadplegen bij documenten.

Wat zijn de opties?

Als nabestaande kun je kiezen uit de hieronder beschreven opties.

  • Je kiest voor ontruiming

Dit wil zeggen dat de gedenktekens worden weggehaald en dat de overledene mogelijks op een later tijdstip wordt herbegraven in een gezamenlijk graf. Urnen worden uitgestrooid op de strooiweide.

Als je niets laat weten aan het stadsbestuur, gaan we er van uit dat je voor deze optie kiest en zal dit automatisch gebeuren.

Van 1 juli 2023 tot 30 juni 2024 kan je bij de dienst begraafplaatsen een aanvraag indienen om de grafsteen en -tekens af te halen. Kom je ze niet ophalen, dan worden ze na voorgenoemde datum eigendom van de stad.

  • Je kiest voor verwijdering van de urne en asverstrooiing op de strooiweide

Als nabestaande kan je kiezen om aanwezig te zijn bij de asverstrooiing. Hiervoor dien je een individuele aanvraag in vóór 30 juni 2024 bij de dienst begraafplaatsen. Je betaalt hiervoor een verwijderingskost van €125.

  • Je kiest voor thuisbewaring van de urne

Als nabestaande kan je kiezen voor een thuisbewaring. Hiervoor dien je een individuele aanvraag in vóór 30 juni 2024 bij de dienst begraafplaatsen. Je betaalt hiervoor een verwijderingskost van €125.

  • Je kiest voor herbegraving/bijzetting van de kist of urne in een betalende concessie

In volle grond worden de stoffelijke resten opgegraven en daarna herbegraven in een nieuwe kist op een perk voor geconcedeerde graven. Houd ook rekening met de kosten van opgraving, dit bedraagt €625 en de kosten van een herbegravingskist (afhankelijk van je keuze en te regelen met een begrafenisondernemer).

In het columbarium en urnenveld wordt de urne verwijderd en opnieuw in een geconcedeerde nis of graf geplaatst. Houd ook rekening met de kosten van verwijdering, dit bedraagt €125 en eventuele kosten van een nieuwe urne (afhankelijk van je keuze en te regelen met een begrafenisondernemer).

Het verplaatsen van de gedenksteen of het plaatsen van een nieuwe gedenksteen brengt ook kosten met zich mee. Ook de laatste wilsverklaring van de overledene wordt steeds gerespecteerd. Je kan kiezen voor:

- Een nieuwe concessie

Een nieuwe concessie loopt 30 jaar en gaat in vanaf de datum van het overlijden. Een concessie voor 2 personen bedraagt €630.

- Bijbegraven/bijzetten in een bestaande concessie

Dit kan alleen als er nog plaats is in een geldige concessie.

- Overbrengen naar een andere begraafplaats

Kies je hiervoor, informeer je dan over de kosten van vervoer door de begrafenisondernemer en de eventuele kosten voor de concessie op de begraafplaats van je keuze. Hiervoor dien je een individuele aanvraag in vóór 30 juni 2024 bij de dienst begraafplaatsen.

 

  • Je kiest voor ontgraving van de kist, gevolgd door een crematie

Als nabestaande kan je kiezen om de kist met stoffelijke resten te cremeren. Hiervoor dien je een individuele aanvraag in vóór 30 juni 2024 bij de dienst begraafplaatsen. Je betaalt hiervoor een verwijderingskost van €625. Voor extra informatie en informatie over bijkomende kosten kan je terecht bij de begrafenisondernemer.

Na de crematie kan je kiezen uit de volgende opties:

- Asverstrooiing
- Thuisbewaring
- Nieuwe concessie in een columbariumnis of in een urnenveld

Een nieuwe concessie loopt 30 jaar en gaat in vanaf de datum van het overlijden. Een concessie voor 2 personen bedraagt €630.

- Bijzetten in een bestaande concessie

Dit kan alleen als er nog plaats is in een geldige concessie.

- Overbrengen naar een andere begraafplaats

Kies je hiervoor, informeer je dan over de kosten van vervoer door de begrafenisondernemer en de eventuele kosten voor de concessie op de begraafplaats van je keuze.