Geen glas of plas op straat !

Heel wat horecazaken en winkeliers zullen speciaal ontworpen affiches ophangen met de melding dat glas en plas niet welkom zijn op de stoep. Ook de politie zal tijdens de zomermaanden extra aandacht hebben voor dit probleem en agenten zullen direct beboeten als ze iemand zien wilplassen of met glas zien gooien.   


In het Uniform Politiereglement van Turnhout staat volgende bepaling waarop politie zich gaat beroepen:

 

  • Artikel 13, Hfdst. XIII, Afd. VI

"Het is verboden tussen 22.00 uur en 07.00 uur alcoholhoudende dranken (gedistilleerde of gegiste dranken al dan niet in gemixte vorm) te gebruiken op de openbare weg of op het openbaar domein, buiten de terrassen en andere toegelaten plaatsen speciaal bestemd voor dit doel. Het bezit van geopende recipiënten die alcoholhoudende dranken bevatten worden gelijkgesteld met het gebruik in onderhavig artikel.
Andere bepalingen uit dit reglement zullen ook gebruikt worden om PV's op te stellen:
Artikel 2.5, Hfdst. I, Afd. IV
"Het is verboden afval, dat louter zorgt voor overlast zoals bepaald in artikel 1 alinea 3, achter te laten."

  • Artikel 15, Hfdst. XIII, Afd. VI

"Zij die stenen of andere harde voorwerpen die kunnen bevuilen of beschadigen werpen tegen voertuigen, huizen, gebouwen en afsluitingen, of deze voorwerpen gooien in tuinen en besloten ervan, worden bestraft met een gemeentelijk administratieve geldboete."

  • Artikel 12, Hfdst. II, afd.I

"De exploitant is verplicht de onmiddellijke omgeving van zijn terras rein te houden. De afvalstoffen moeten in reglementaire recipiënten bij de bedrijfsafvalinzameling worden aangeboden.
De horeca-uitbater controleert of er geen glazen, flessen of blikjes achterblijven op de openbare weg. Indien dit toch gebeurt, dient de uitbater deze te verwijderen in de onmiddellijke omgeving van zijn horecazaak: de naaste buren en minstens binnen een straal van 10 meter buiten de eigen terraszone."

  • Artikel 12, Hfdst. XIII, Afd. VI

"Wildplassen of zijn behoefte doen tegen of in publieke gebouwen en hun aanhorigheden, woningen en hun aanhorigheden, vaste constructies of voertuigen is verboden.
Braken op het openbaar domein of op privé-eigendom toebehorend aan derden is eveneens verboden."

 

Wil je zelf ook ook aangeven dat glas en plas niet hoort in je straat? Hang de affiche voor je raam en werk samen aan een propere stad!

Je kan de affiche ook komen afhalen in het Stadskantoor of in het Stadhuis (eerste verdiep Preventie)

Laat die zwoele zomeravonden nu maar komen!