Wintertuin en kerststal

De Wintertuin kent alweer zijn vierde editie. De leerlingen hout en tuinbouw van VIBO en onze arbeiders van de technische en groendienst halen het groene noorden van onze stad naar het centrum. 5 000 viooltjes, houten diertjes, kerstbomen, lichtjes, het sprookjeshuis, spelelementen voor de allerkleinsten zorgen voor een sprookjesachtige, feeërieke sfeer op de Grote Markt. Ontdek de nieuwigheden dit jaar en trek er met familie of vrienden in kleine groepen op uit.

Je kunt de wintertuin bezoeken van 15 december tot 9 januari.

Wensboom met hartverwarmende kerstwensen

De wensboom staat weer op de Grote Markt. Het is een kerstboom, maar dan een héél bijzondere. Niet alleen lichtjes of ballen sieren de takken, bovenal trekken “speelkaarten” de aandacht. Volgeschreven met hartverwarmende wensen, in deze tijden meer dan welkom, zijn ze een geschenk van stadsgenoten voor elkaar.   

Voeg ook jouw wens toe! Je kunt ze in alle rust op voorhand schrijven en in een wensbox deponeren. De wenskaarten zijn verkrijgbaar in de Turnhoutse rusthuizen, bij diverse verenigingen, in het Stadskantoor en bij Toerisme & UiT (Grote Markt 44). Vrijwilligers van Toerisme Turnhout vzw halen de wenskaarten regelmatig op en hangen ze dan meteen in de boom. Er is immers plaats genoeg voor alle wensen.   

Tijdens het shoppingweekend 18 & 19 december, kan je ook aan een standje ter plaatse bij de wensboom je wensen schrijven en meteen ophangen. Als je de boom passeert op een andere dag en zonder kaartje, dan mag je een van de witte sterren gebruiken om je wensen op te schrijven. Ze hangen op een gemakkelijk bereikbare hoogte.  

Neem zeker ook de tijd om eens stil te staan bij de boom en de wensen van anderen te lezen. Ze zijn immers ook voor jou bedoeld! Elk jaar opnieuw wordt de boom rijkelijk gevuld met wensen in allerlei talen en met zelfgemaakte kaarten. 

Wil je graag een selfie met de kerstman in zijn slee? Loop dan zeker langs de wensboom op 18, 19 of 22 december tussen 14 uur en 18 uur. De kerstman tovert zijn mooiste glimlach tevoorschijn om met jou of je gezin op de foto te gaan. De coronamaatregelen die op dat moment gelden, worden toegepast. 

Kerststal

In 1957 stond de eerste stal op de Grote Markt; vandaag maakt ze nog steeds onderdeel uit van de winterfestiviteiten in onze stad. Elk jaar wordt aan de bouw van de kersstal een solidariteitsactie gekoppeld waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. 

Het 'Comité Kerstmis in de Stad' beheert de kersstal die opgetrokken wordt uit een verzameling van verschillende afbraken van Kempische boerderijen, een verwijzing naar de Kempische stallen en woningen van destijds. 

De eerste beelden van de Heilige Familie werden in 1957 ontworpen door Vik Avonds. IIn 1961 schonk Juffrouw Cécille Misonne zes nieuwe beelden, gemaakt in de ateliers van ‘Mannequins Reper. Cires artistiques belges’ in de Adolf Lavalléestraat te Brussel. Vandaag staan er nog drie oorspronkelijke beelden in de stal.

Lees meer over onze kerststal op Kempense kerststallen.

Voorlezen in de Wintertuin

Kleuters en kinderen van de lagere school kunnen op woensdagen 22 en 29 december en op woensdag 5 januari, telkens van 14.30 tot 15 uur, gratis komen luisteren naar de mooiste en warmste winterse verhalen van de bibliotheek in de Wintertuin.