Vlieg daagt schattenjagers voor de tiende keer uit in Turnhout

20
juli
2020

Het is een goede gewoonte van Vlaamse en Brusselse kinderen om hun ouders of grootouders in de zomermaanden mee te nemen op de schattenjachten van Vlieg. In Turnhout alleen al kunnen ze een heel parcours afleggen en de schatten hoog opstapelen, dit jaar voor de tiende keer. ‘De ronde verjaardag had een extra feestelijke editie moeten worden, maar door de coronamaatregelen werd het een extra creatieve editie’, zegt Astrid Wittebolle, schepen van Cultuur, Archief & Musea. ‘En dan komen negen jaar ervaring met schattenjachten én een stevig partnerschap goed van pas. Nu hebben we zelfs een dubbele schattenroute.’

De ene schattenjacht speelt zich volledig af in openlucht en is dus niet gebonden aan openingsuren. Buiten bij elke locatie hangt een afbeelding van ‘een voorwerp dat geluid maakt’. Door de namen van al die voorwerpen te verzamelen in een kruiswoordraadsel, komt een nieuw woord tevoorschijn, en dát is de schat waarmee de deelnemers kans maken op een pretpakket. De tweede schattenjacht speelt zich meestal binnenshuis af, dus tijdens de openingsuren van de locatie: in de bibliotheek, cultuurhuis de Warande, de Stadsboerderij en vier musea. Helemaal nieuw is de digitale variant in het Begijnhofmuseum, het Speelkaartenmuseum en het Taxandriamuseum: daar moeten de schattenzoekers de Erfgoedapp downloaden vooraleer ze kunnen starten.

‘Schatten gaan jagen is even plezant als altijd. En 11 jaar is ook een mooie verjaardag om te vieren, dat feest van Vlieg komt er nog wel’, belooft schepen Wittebolle.