Verkeersplan en toegankelijkheid Turnova

Turnova is vlot bereikbaar op alle manieren. Bijna alle streekbussen stoppen voor de Kursaalpoort aan de Grote Markt. Fietsers en voetgangers kunnen langs alle kanten aankomen, en dwars door het nieuwe stadsdeel verder gaan. En de Turnovaparking vlak bij de Grote Markt is gemakkelijk bereidbaar van op de ring.

Het centrum van Turnhout is vlotter bereikbaar

De hoofdrichtingen in het centrum van Turnhout blijven dezelfde. Er komt alleen een centrumparking bij: de Turnova-parking.

 • Je rijdt naar de parking zoals je naar de Grote Markt rijdt: via de Herentalsstraat of via de Otterstraat.
 • Er zijn in- en uitritten voor de Turnovaparking in de Otterstraat en Baron Frans du Fourstraat.
 • Je rijdt van de parking weg via de Patersstraat naar de ring.

Ook met de bus

De meeste bussen vanuit de regio stoppen op de Grote Markt, vlak bij de Kursaalpoort. Op drukke winkeldagen stoppen een aantal bussen aan de Warande, dat is op 400 meter van de Grote Markt.

Een nieuwe centrumparking

MODERN & GEBRUIKSVRIENDELIJK

Je kan de parking in- en uitrijden via de Otterstraat en de Baron Frans du Fourstraat. In de ondergrondse straat is er plaats om te laden en lossen en een kiss-and-ridezone. Die kan je gebruiken zonder langs de slagbomen te passeren om personen of goederen snel af te zetten of op te halen. Wil je parkeren, dan rij je beneden het betaalgedeelte binnen via de slagbomen. Er zijn in totaal 380 ruime parkeerplaatsen, over twee verdiepingen verspreid. Vanaf  je parkeerplaats wandel je naar de roltrappen onderaan de Turnovatoren.

Vanop de invalswegen buiten de ring zeggen de wegwijzers hoeveel plaatsen nog vrij zijn in de Turnovaparking. Binnen de ring rij je via de Otterstraat of Graatakker naar de ingangen.  Vaste wegwijzers duiden de weg aan. 

De parking maakt het je ook binnenin gemakkelijk. LED-lampjes duiden aan waar lege plaatsen zijn. De slagboom herkent je nummerplaat als je buiten rijdt. Geen gezoek meer naar de gleuf voor je ticket. Heb je op jouw smartphone een parkeer-app met nummerplaatherkenning, dan hoef je zelfs geen ticket te nemen aan de automaat. Meer info vind je aan de infobalie in de parking.

MET DE FIETS IN DE LIFT

Turnova heeft 230 gratis fietsenstallingen in een eigen Fietspunt dat uitgebaat wordt door vzw De Troef. Met een lift kom je in de fietsruimte aan de ondergrondse parking. Aan de kant van de Otterstraat vind je de twee ultra-gebruiksvriendelijke fietsliften. Door de glazen deuren zie je of er eerst nog een andere fietser uit moet. Er passen vier gewone fietsen tegelijk in de lift. Tussen 10 en 18 uur is het fietspunt bemand, maar de fietsparking blijft ook buiten deze uren bereikbaar; 7 op 7, 24 op 24. Bewakingscamera's houden alles in de gaten. 

In de fietsparking kan je ook je elektrische fiets gratis opladen. In de namiddag kan je kleine herstellingen laten uitvoeren aan je fiets, zodat je na pech ook terug thuis geraakt. Hiervoor moet je wel betalen. In het Fietspunt kan je ook fietsen huren.

De nieuwe Baron Frans du Fourstraat

Dit is een straat met veel schoolverkeer, fietsers en voetgangers. De drukke straat met smalle stoepjes veranderde in een schoolerf. 

 • Het middelste deel, ter hoogte van de Kunstencampus en het Heilig Graf wordt autovrij. In de voetgangerszone mogen ook fietsers en bussen passeren, maar geen auto’s.
 • Tussen de Grote Markt en de parking Turnova wordt de straat dubbele rijrichting. Auto’s die uit de parking komen moeten links naar de Patersstraat en zo naar de ring.
 • De andere kant van de Baron Frans du Fourstraat is voor auto’s bereikbaar langs de Hoveniersstraat, via Tijl- en Nelestraat of Jubileumlaan. Ze is daar ook dubbele rijrichting. Zo geraak je met de auto tot aan het Dessauerplein en het Academieplein.
 • Het Dessauerplein en Academieplein worden woonerf (traag autoverkeer toegelaten met een maximum van 20km/u, je kan er niet parkeren en langzaam verkeer heeft altijd voorrang).

Rustiger en veiliger in de woonbuurten

In de woon- en schoolstraten rondom Turnova zijn maatregelen genomen voor rustig verkeer en veiliger fietsen. Sommige straten zijn belangrijke routes voor schoolfietsers. Iedereen heeft nog een logische weg naar huis, maar sluipverkeer wordt tegengehouden. De hoofdstraten rondom de woonbuurt blijven bereikbaar zoals vroeger. We maken het de buurtbewoners makkelijk door korte buurtlusjes te maken vanuit de aanrijrichting.

OMGEVING NIEUWSTAD

 • De Baron Frans du Fourstraat wordt een schoolerf, met voetgangerszone tussen het Academieplein aan de Kunstencampus en het Heilig Graf. Enkel voetgangers, fietsers en bussen van De Lijn kunnen nog passeren.

 • Als ze uit de Turnovaparking komen slaan automobilisten linksaf en rijden via de Patersstraat terug naar de ring. Zo belasten ze de buurt Nieuwstad niet.

OMGEVING LINDEKENSSTRAAT

 • In de Lindekensstraat blijft de buurtparking bereikbaar vanuit de Patersstraat, verderop loopt de straat dood. Fietsers kunnen deze route wel blijven gebruiken.
 • In de Vredestraat wordt het middenstuk ook enkele rijrichting voor auto’s tussen Lindekensstraat en het Paterspand. Autorijden kan van de Lindekensstraat enkelrichting naar Elf Novemberlaan. Fietsers kunnen in beide richtingen blijven rijden.
 • De straten achter Turnova blijven gemakkelijk bereikbaar via de Hoveniersstraat of de Klinkstraat. Ook voor leveringen op Turnova, Academieplein en Dessauerplein rij je via de Hoveniersstraat.

OMGEVING MUYLENBERG

 • Indraaien vanuit de Otterstraat in de Beekstraat is niet meer mogelijk voor auto’s. Geen sluipverkeer, en veiliger aan de kleuterschool. Ouders met de auto kunnen parkeren op parking Muylenberg of Turnova.
 • Het smal stukje Korte Veldstraat tegen de Kwakkelstraat wordt autovrij.
 • De Kwakkelstraat wordt voor de Draaiboomstraat onderbroken voor autoverkeer. Als je met de auto van de ring naar de Otterstraat wil, kan je de Steenweg op Mol gebruiken. De Kwakkelstraat wordt rustiger, en veiliger als fietsroute tussen Schorvoort en het centrum.

Alle informatie over het nieuwe verkeersplan vind je op www.turnhout.be/verkeersplan-turnova.

Wandelen en fietsen, dwars door Turnova

Vandaag wandel je dwars door Turnova, via de wandelverbinding tussen de Otterstraat en Baron Frans du Fourstraat. Naast de parkeerhelling in de Otterstraat ligt een toegang naar het P.J. Brepolspein. Je loopt voorbij de fietsliften langs het Atrium aan de Turnovatoren en dwars door de Kunstencampus. Het Academieplein is een groen en fleurig schoolerf tussen de Kunstencampus en het Heilig Graf.

Je kan ook van de Grote Markt naar het P.J.Brepolsplein en het winkelatrium onder de Turnovatoren wandelen en fietsen.