ESF: T3 Toekomst Taal en Talent

160 anderstalige nieuwkomers en laag taalvaardige Nederlandstaligen worden individueel begeleid om ervoor te zorgen dat ze sneller de weg vinden naar een betaalde job. OCMW Turnhout werkt voor dit nieuwe project samen met vzw WEB en kan daarvoor rekenen op onder meer Europese subsidies.

Dankzij nieuwe subsidies (436 583.90 euro van het Europees Sociaal Fonds, 436 583,90 euro vanuit het Vlaams cofinancieringsfonds en 70 000 euro vanuit Provincie Antwerpen) kan dit project 24 maanden van start gaan.

Taal is grootste maar niet enige drempel

Onder de Turnhoutse anderstalige leefloners is bij zo’n 6 op 10 de kennis van het Nederlands te beperkt om regulier werk te kunnen vinden. Daarvoor volgen ze vaak taallessen, maar ook andere problemen maken het hen moeilijk om aan een job te geraken. Sommigen zijn laag tot zeer laag geschoold en het ontbreekt hen aan de juiste vaardigheden of het netwerk om in het arbeidscircuit te kunnen stappen. Ook Nederlandstaligen krijgen te kampen met zulke drempels en daarom is er binnen het project T³ ruimte om ook hen een traject op maat aan te bieden. 

In dit nieuwe traject wordt een intensieve één-op-één-begeleiding gecombineerd met groepssessies. Randproblematieken worden aangepakt, de taalvaardigheid van deelnemers wordt versterkt en de kloof naar de arbeidsmarkt wordt verkleind. Het traject is vrijwillig, maar niet vrijblijvend: concrete afspraken over aanwezigheid en inzet worden nauw opgevolgd.

Samen met WEB

Alle deelnemers krijgen een eigen arbeidstrajectbegeleider. Die volgt de deelnemer het hele traject op een werkt samen met hem een actieplan uit op basis van intensieve individuele begeleiding en groepstrajecten. Voor de acties gericht op arbeid en het versneld leren van het Nederlands werkt het OCMW samen met WEB vzw.

Dit project wordt gesubsidieerd door het Europees Sociaal Fonds (ESF), het Vlaams Cofinancieringsfonds (VCF) en provincie Antwerpen. Web vzw is projectleider.