Stedelijke dienst Toerisme & UiT verhuist naar Turnova

26
januari
2023

Het toeristisch infokantoor van Stad Turnhout is sinds 1995 gevestigd in ’t Steentje op de Grote Markt, een huis met een rijke geschiedenis. Het stadsbestuur moet echter op korte termijn een nieuw onderkomen vinden voor de medewerkers, want de huidige eigenaar, provincie Antwerpen, wil het pand verkopen. Omdat een centrale en zichtbare ligging cruciaal is voor de toeristische functie, werden verschillende pistes onderzocht op en rond de Grote Markt. Dicht bij de huidige vestiging deed zich een kans voor: de ruimte die eerder werd voorbestemd om er een cultuurcafé te vestigen, kwam vrij.

‘De ligging is ideaal’, meent schepen van Toerisme Stijn Adriaensens. ‘Grenzend aan het centrale plein van Turnova, dus het ligt op het logische pad van iedereen die vanuit de ondergrondse parking of fietsenstalling richting centrum gaat. Pal in het winkelgebied en naast de Kunstencampus. Qua vindbaarheid kan dat tellen.’

Het idee om op diezelfde plek een cultuurcafé te realiseren, bleek onhaalbaar. Er werden geen geschikte voorstellen ingediend, onder meer omdat de benodigde investeringen te hoog werden ingeschat ten opzichte van de beschikbare commerciële oppervlakte.

‘Voor onze dienst Toerisme & UiT is de ruimte dan weer wel erg goed: veel licht, veel ramen, heel verwelkomend. De energiekosten zullen er veel lager liggen dan in ’t Steentje. Het is een casco, dus we kunnen alles op maat inrichten. Terzelfdertijd wordt in de Turnova-toren een casco-verdieping omgebouwd tot politiekantoor, we kunnen die werken dus combineren. Zo voltooien we ineens ook de Turnova-site’, legt schepen Adriaensens uit.  

Het is de bedoeling om een ontwerp klaar te hebben in het voorjaar van 2023, zodat in de zomer een aanbestedingsdossier kan worden uitgeschreven. De werken zouden starten eind 2023, de dienst kan dan verhuizen omstreeks het voorjaar van 2024. De totale prijs van de verbouwing en inrichting wordt geraamd op 295 000 euro.