Stadstoeren | Programma zondag 9 juli

 

Museumplein

Gele zone
Doorlopend vanaf 14 uur
Voor: iedereen, ook voor kinderen

Heel het weekend door is het Museumplein de plek waar je wil zijn.

De parking van het Speelkaartenmuseum krijgt voor de gelegenheid een make-over, want het zal dienst doen als ontmoetingsplein van Stadstoeren.

Het duo scenografen Bruno en Elke voorziet een gezellige houten jungle, als tribune, hanghoekje of schaduwplekje.

naar boven

 

Kind met inktvlekken

Stedelijke musea Turnhout, Rock Paper Pencil, Strip
Locatie: vertrekplaats aan Speelkaartenmuseum
Gele zone
Wandeling
Info en tickets: https://speelkaartenmuseum.turnhout.be/kind-met-inktvlekken
Voor: iedereen

Vanaf de zomer van 2023 kan je in Turnhout een heel bijzondere expo bezoeken. In de expo Kind met inktvlekken leer je de elfjarige Senne kennen, die werkte in de drukkerijen van Brepols. Zijn verhaal wordt verteld aan de hand van grote muurtekeningen, getekend door stripauteur Dido Drachman, en zijn te zien in de stad op grote murals. Volg op Stadstoeren de eerste rondleidingen met gids en laat je meeslepen door een Turnhouts verhaal, geschreven door Paul Govaerts.
Info en tickets: https://speelkaartenmuseum.turnhout.be/kind-met-inktvlekken

naar boven

 

Hair & beauty salon

Buurtbewoners en vrijwilligers
Locatie: Café
Gele zone
Doorlopend: 14.00 - 17.00 uur
Voor: iedereen
Gratis toegankelijk

Spring binnen bij het Hair- en beautysalon van Stadstoeren en verschijn op je paasbest aan De langste tafel. Onze vrijwilligers bezorgen jou een prachtige make-over zodat je verder kan vieren met eersteklas nagels en haar. 
Als je wil, kan je hierna je look vereeuwigen met een polaroid in de mobiele fotostudio.
Iedereen is welkom, jong en oud, groot en klein!

naar boven

 

Film: Kapsalon Romy

Locatie: Café
Gele zone
Film:
14.00 - 15.30 uur
Voor: iedereen, ook voor kinderen vanaf 9 jaar
Gratis toegankelijk

Jaarlijks, rond eind augustus, strijken de openluchtfilms van MOOOV neer in Turnhout. Speciaal voor Stadstoeren tonen ze twee openluchtfilms. Zondag vertoont MOOOV de Nederlandse film Kapsalon Romy van Mischa Kamp (Het Paard van Sinterklaas). Na school moet Romy naar het kapsalon van haar oma. Ze heeft het erg druk en is streng voor haar kleindochter, die zich er niet erg thuis voelt. Maar dan vertelt oma dat ze lijdt aan de ziekte van Alzheimer, waardoor ze veel vergeet. Romy besluit haar te helpen, en een bijzondere vriendschap ontstaat.
Geniet van deze hartverwarmende film, voor iedereen van 9 tot 99 jaar!

naar boven

 

Mobiele fotostudio

deRUIMTE
Locatie: Museumplein
Gele zone
Doorlopende activiteit: 14.00 - 18.00 uur
Voor: iedereen
Gratis toegankelijk

Shake it like a polaroid picture! Duik met je vrienden of familie in de mobiele fotostudio van deRUIMTE en laat een polaroid nemen. Eentje wordt op een grote kaart van Turnhout geprikt, de andere krijg je mee naar huis. Wil je er piekfijn uitzien voor de foto? Passeer dan eerst even langs het Hair-en beautysalon in het Café Vijven en Zessen. 

naar boven

 

Diorama

Hanafubuki
Locatie: Speelplaats (kinderopvang)
Blauwe zone
Theatervoorstelling:
14.00 - 15.00 uur
17.00 - 18.00 uur
Voor: iedereen, ook voor kinderen vanaf 4 jaar
Ticketprijs: 5 euro, 4 euro -26 jaar, 1 euro UiTPASkansentarief.
Tickets hier verkrijgbaar.

Diorama van Hanafubuki, een houten kijkkast, opent haar deurtjes op een bijzondere ochtend in de jungle: de opkomende zon is niet rond maar vierkant! Een verteller neemt je mee op een fantastisch beeldend avontuur, waar geometrische vormen dieren worden en waar een vlak plots diepte krijgt. Een nieuwe wereld ontplooit zich samen met grappige en ontroerende taferelen. 
Deze korte familievoorstelling doet jong en oud de ogen uitkijken. Iedereen is uitgenodigd om binnen te stappen in de bijzondere wereld van de kijkkast!

naar boven

 

Een heel leven voor je

HETGEVOLG
Locatie: Tribune
Rode zone


Theatervoorstelling:
14.00 - 15.30 uur
18.30 - 20.00 uur
Voor: iedereen, vanaf 14 jaar

Ticketprijs: 5 euro, 4 euro -26 jaar, 1 euro UiTPASkansentarief.
Tickets hier verkrijgbaar.

Iedereen is uitgedanst, de confetti is gaan liggen en de deuren van de feestzaal zijn gesloten. Je draalt nog wat op de parking met vrienden en verwoordt eindelijk wat enkele uren daarvoor onverstaanbaar was door de muziek. Liefdesverklaringen en misverstanden wisselen elkaar af maar de zoektocht naar wat elkaar verbindt blijft bestaan. Het Turnhoutse theater HETGEVOLG schrijft Een heel leven voor je met en voor de bewoners uit verschillende wijken van de stad. Samen gaan ze op zoek naar wat ‘mens-zijn’ is, naar de onschatbare waarde van het heden en de kostbaarheid van het verleden. 

naar boven

 

Haikucafé

Geert de Kockere
Locatie: Museumplein
Gele zone
Doorlopende activiteit: 14.00 - 18.00 uur
Voor: iedereen
Gratis toegankelijk

Vraag een haiku aan! 
Op zondag schrijft Geert De Kockere haiku’s op verzoek van nieuwsgierigen en passanten. Geef hem drie woorden, waaronder een plaats (zoals een bos, strand, keuken, tuin, …), en Geert gaat aan de slag in drie regels en zeventien lettergrepen. Hij schrijft de haiku aan zijn vintage tafeltje op zijn authentieke typemachine en werkt hem af met zijn handtekening. Wanneer je jouw haiku komt ophalen, leest de auteur hem ook zelf voor. Een leuk en poëtisch souvenir voor jezelf of als geschenkje!

naar boven

 

No-choice Taxi Dennis Tyfus

Expo Cultuurhuis de Warande
Locatie: start aan infopunt
Centraal
Doorlopende happening: 14.00 - 17.00 uur
Voor: iedereen, vanaf 16 jaar
Ticketprijs: je betaalt de chauffeur een bedrag naar keuze

De Warande opent op 30 april de tentoonstelling Don't Tell Me Not to Tell You What to Do rond de Antwerpse kunstenaar Dennis Tyfus. Tijdens Stadstoeren kan je deelnemen aan een van zijn bijzondere performances in het kader van die expo. Schrijf je in voor No Choice Taxi en stap in! Je kent de eindbestemming noch de terugweg. Vanaf tien euro brengt de chauffeur je naar onbekende oorden: hoe meer je betaalt, hoe verder de chauffeur je brengt. Let op: hij brengt je weg, maar niet terug.
Dennis Tyfus confronteert je met de vrijheid die je hebt, en laat je zien wat het betekent als die vrijheid je wordt ontzegd. Tyfus schijnt zo licht op de situatie van mensen zonder papieren, minderheden ... 
No Choice Taxi is een avontuurlijke impro-performance voor durvers.

naar boven

 

Workshop stadsdichter Sanne Leenders

Locatie: Museumplein
Gele zone
Schrijf je ter plekke in: 15.00 - 17.00 uur
Voor: iedereen
Gratis toegankelijk

Sanne Leenders, de nieuwe stadsdichter van Turnhout, heeft een missie: de Turnhoutenaar aan het schrijven krijgen. Daarom stelt ze de workshop Samen Dichter voor.
Neem deel aan deze inspirerende en leerzame workshop en ontdek wat poëzie voor jou kan betekenen. Hoe kan je jouw emoties het best verwoorden? Welke technieken en stijlfiguren kan je hiervoor gebruiken? 
Poëzie wordt weleens bestempeld als ingewikkeld of sentimenteel, maar niets is minder waar! Je zoekt namelijk jouw manier of jouw taal om over moeilijke situaties of gevoelens te praten. Of zoals Sanne Leenders het zelf omschrijft: "Voor de schoonheid van de poëzie en ons aller geestelijke gezondheid!”

naar boven

 

Bo kan alles

Propop
Locatie: Museumplein
Gele zone
Theatervoorstelling:
15.00 - 15.30 uur
Voor: iedereen, ook voor kinderen vanaf 3 jaar
Gratis toegankelijk

Varkentje Bo denkt dat het alles kan: over een wei springen, bomen omverblazen, over het water lopen, vliegen … Bo kan echt alles, met veel moed en een beetje geluk … 
Dit avontuurlijke verhaal neemt je mee op wandel langs bos en zee. Je leert varkentje Bo kennen en ontmoet zijn geluksbrengers, want hij wordt een handje geholpen door bijzondere dieren zoals de houtworm, de stier en vuurvliegjes. 
Bo kan alles van poppentheater Propop is een interactieve vertelvoorstelling voor kinderen van 3 tot 6 jaar, gebaseerd op het prentenboek Varkentje Bo van Geert De Kockere.

naar boven

 

Langste tafel dekken

Locatie: Druivenstraat
Roze zone
Doorlopende activiteit:
14.00 - 17.30 uur
Voor: iedereen, ook voor kinderen
Gratis toegankelijk

De langste tafel nodigt iedereen uit om aan te schuiven. Naast eten is natuurlijk decoratie van groot belang! Van 14 tot 16u wordt de tafel versierd met papier, stiften, potloden en stickers, en jij kan helpen. Laat een boodschap, een tekening of een wens achter op het tafelkleed en zet de stemming voor een gezellig buurtdiner. Jij komt toch ook?

naar boven

 

Lemmens en co, urban miners sinds 1993. Ontwerp en bouw je eigen huisje. 

Kunst in Zicht
Locatie: Speeltuin
Groene zone


Workshop:
15.30 - 18.30 uur

Voor: iedereen, vanaf 10 jaar. Ouders zijn ook welkom om mee te doen.

Ticketprijs: 5 euro, 4 euro -26 jaar, 1 euro UiTPASkansentarief.
Tickets hier verkrijgbaar.

Kunstenaar Stef Lemmens en Kunst in Zicht nodigen je uit om samen na te denken over een originele en duurzamere manieren van bouwen. Want alle huizen worden gemaakt uit cement en baksteen, maar zijn die ook duurzaam? Wat als je op een andere plek wil wonen? Hoe ziet een woning eruit die je eenvoudig op en af kunt bouwen? Hoe zou jij die ontwerpen? 
Tijdens deze workshop bouw je zelf jouw huis uit planken en schroeven, geholpen door een boormachine of ander werktuig … Je hoeft niets mee te brengen. Je vindt alles wat je nodig hebt in onze Materiotheek. Schrijf je samen met je ouders in voor deze boeiende en leerzame timmerworkshop en bouw jouw droomhuis!

naar boven

 

Jamsessie

Locatie: Café
Gele zone
Muziek:
17.00 - 18.30 uur
Voor: iedereen, meespelen of komen luisteren
Gratis toegankelijk

Na een paar edities in de Wollewei komt de Jamsessie ook naar Stadstoeren. 
Ben je muzikant? Maak je graag samen muziek? Krijg je nooit genoeg van improviseren? Ben je op zoek naar bandleden? Of wil je gewoon laten zien wat je kan?
Stadstoeren opent haar podium voor talenten binnen alle genres, zoals jazz, funk, rock, metal, pop en indie. 
Wij voorzien een podium, micro’s, versterkers en drums … Waar wacht je nog op?

naar boven

 

Langste tafel 

Locatie: Druivenstraat
Roze zone
Doorlopende activiteit:
17.30 - 20.00 uur
Voor: iedereen, ook voor kinderen
Gratis toegankelijk

Liefde gaat door de maag, en dat weten we bij Stadstoeren ook. Schuif aan bij De langste tafel en leer je buren beter kennen, want de tafel wordt gedekt door en voor de buurt. Breng je lievelingsgerecht mee, proef het favoriete recept van je tafelgenoten en geniet van de ontspannen sfeer onder de zomerzon.
Kleine porties zijn zeker voldoende, borden en bestek zijn ter plaatse beschikbaar. 

naar boven

 

De kaartlegger

Kaaiman en AR-TUR
Locatie: Museumplein
Gele zone
Voorstelling:
17.30 - 18.00 uur
Voor: iedereen
Gratis toegankelijk

Op zondag brengen de jongeren van KAAIMAN verslag van hun ontmoetingen met de inwoners van Turnhout en met Kamille. Ze hebben de hele week gespeeld, geluisterd en getekend. Vandaag brengen ze een voorstelling die ze tijdens hun theaterweek hebben gemaakt. Veel kunnen we dus nog niet verklappen. Dat je aangenaam verrast wordt, dat beloven we wel!

naar boven

 

Slotact Theater Stap: Chairpeople inviteert

Locatie: Druivenstraat
Roze zone
Tijdens en rondom de Langste Tafel

17 - 17.15 uur
Voor: iedereen, ook voor kinderen
Gratis toegankelijk

Stadstoeren eindigt met de ‘Chairpeople’ van Theater Stap. De stoelendans trekt over het Plein van het Museum van de Speelkaart en nodigt je uit om plaats te nemen aan ‘De langste tafel’ voor een gezellig buurtdiner. De ‘Chairpeople’ hebben zelfs danstheater voor jou in petto, met poëtische beelden en een hoop meubilair. 
De spelers van Theater Stap werkten elke woensdagnamiddag aan deze performance en nodigden buurtbewoners uit om hun wereld in te duiken. 

naar boven