Stad zkt dichter. Wie wordt de nieuwe stadsdichter van Turnhout?

6
januari
2021

Samen met de bibliotheek gaat het Turnhoutse dichtersgezelschap Collectief Dichterbij op zoek naar een nieuwe stadsdichter voor de komende twee jaar. 

In de loop van het voorjaar wordt bekend wie de opvolger is van Wim Paeshuyse, Steven Woestenborghs, Tom Driesen, Iris Wynants en Wouter Van Peer. Zijn of haar opdracht: woordkunst dicht bij de Turnhoutenaar brengen en poëzie zichtbaarder maken in de stad.

Niemand kan beter de functie omschrijven dan de allereerste ambtsdrager in de rij, Wim Paeshuyse: ‘Word jij liederlijk van sommige gebeurtenissen en plaatsen in onze stad? Kriebelt het om in je pen te kruipen en heb je creatieve ideeën om deze schrijfsels tot bij elke Turnhoutenaar te brengen? Ben je bovendien van Turnhout of heb je een duidelijke band met onze stad? Dan zoeken we jou.’

‘Het stadsdichterschap volgens Turnhoutse normen geeft alle ruimte aan dichterlijke vrijheid en creatieve uitspattingen’, zegt schepen van Cultuur Astrid Wittebolle. ‘Voorbeelden zijn de poëtische parkeerboetes van Wim Paeshuyse en het stoepkrijtgedicht van Tom Driesen dat zich 5 km lang over Turnhoutse stoepen uitstrekte.’

Stel je kandidaat

Wil je stadsdichter worden? Stuur dan vóór 1 maart een mail naar stadsdichterturnhout@gmail.com. Leg uit waarom je een uitstekende stadsdichter zou zijn, zet je plannen in en met Turnhout uiteen en stuur drie van je gedichten mee. Strenge reglementen of ellenlange selectieprocedures zijn er niet, maar de kandidaten moeten uiteraard in Turnhout wonen of minstens een sterke band hebben met de stad. De jury buigt zich in maart over de inzendingen. Tijdens het openingsfeest van de bibliotheek in mei wordt de eerste actie van de nieuwe stadsdichter bekendgemaakt.

‘Aarzel niet om je kandidaat te stellen, er staat een enthousiast team achter je om je als stadsdichter te ondersteunen: zowel Collectief Dichterbij als de Turnhoutse bibliotheek dragen je op handen en helpen je bij je acties’, weet schepen van Bibliotheek Jan Van Otten.

Meer informatie: https://collectiefdichterbij.wordpress.com en https://turnhout.bibliotheek.be