Sportkampioenen 2021

2021 was net zoals 2020 een uitzonderlijk jaar. Maar ook nu zijn er op sportief vlak ongetwijfeld uitzonderlijke prestaties geleverd door Turnhoutse sporters. Daarom huldigt Stad Turnhout ook dit jaar haar sportkampioenen en -laureaten.

Ben jij een sportkampioen of ken jij iemand die een opmerkelijke sportieve prestatie heeft geleverd. Laat het ons weten en vul het deelnameformulier in. Dit kan nog tot en met 5 januari. 

Tijdens de sportkampioenenviering worden ook naar jaarlijkse gewoonte de 5 laureaten gehuldigd. De volgende categorieën komen aan bod:

 • Sportman;
 • Sportvrouw;
 • Sportteam;
 • Jeugdsporter;
 • Trots van de Sport.

Terugblik naar de laureaten van 2020

Hieronder verneem je leuke weetjes over de laureaten van 2020, wat ze gepresteerd hebben, hoe zij hun sportjaar beleefden, welke quote er op hun lijf geschreven is en naar wie zij opkijken ...

 • Sportman 2020

  Naam Ruben Wens
  Leeftijd 18 jaar
  Sport Tafeltennis

  Ruben Wens
  Op welke leeftijd ben je gestart met de sport?
  Ik speel sinds mijn 13 jaar tafeltennis.  Dat is dus al 5 jaar ondertussen. Op vakantie heb ik dat jaar veel gepingpongd en toen had ik de smaak te pakken. Ik ben daarna een paar keer gaan spelen bij TTK Turnhout en heb me toen ingeschreven in de club.

  Heb je een bepaald ritueel voor je aan een wedstrijd begint?
  Een ritueel heb ik niet echt, maar ik probeer mezelf wel altijd op te peppen voor een match zodat ik met zelfvertrouwen kan beginnen. Het is belangrijk dat je erin gelooft dat je elke match kunt winnen. In pingpong kan het spel heel snel draaien, alles is dus mogelijk en dat hou ik steeds voor ogen.

  Naar welke atleet kijk je op?
  Dit moet toch wel Jean-Michel Saive zijn. Dit is zonder twijfel de beste tafeltennisser die België ooit heeft gehad. Na zolang op nummer 1 in de wereld te hebben gestaan, is het zeker iemand waar ik naar opkijk. De huidige Chinese generatie van tafeltennissers zoals Ma Long die al jaren in de top 10 van de wereld staat, zijn ook zeker voorbeeldfiguren voor mij.

  Wat is je hoogtepunt uit je sportcarrière?
  Vorig jaar ben ik provinciaal kampioen geworden in de E-reeks, individueel en in dubbel (met mijn broer). Dit is iets waar ik toch wel trots op ben en ook zeker het hoogtepunt uit mijn sportcarrière.

  Wat is jouw ultieme sportieve droom?
  Mijn ultieme sportieve droom is om eens aan een internationaal tornooi te mogen deelnemen. Het lijkt me een hele ervaring om te spelen tegen internationale spelers.

  Hoe beleefde jij 2020?
  Zoals de meesten was dit geen fijn jaar voor mij. Er stonden nochtans heel wat leuke dingen gepland: ik studeerde af van de middelbare school en kon uitkijken naar 3 maanden vakantie. Maar helaas konden we niet vaak afspreken met vrienden door de Covid-19 maatregelen. Verder ben ik in september op kot gegaan in Leuven maar van een echt studentenleven is nog steeds geen sprake. Hopelijk betert het snel! Op sportief vlak viel 2020 ook compleet in het water. Het zag er nochtans veelbelovend uit, want ik mocht deelnemen aan het Belgisch Kampioenschap, dat helaas is afgelast. Hopelijk kan de competitie van 2021 snel weer in normale omstandigheden starten.

  Welke tip geef je sporters in coronatijden?
  Sporten is voor veel mensen een uitlaatklep en een manier om sociale contacten te onderhouden. Ik vind het belangrijk om te blijven bewegen en je de conditie te blijven onderhouden. Wandelen, joggen, fietsen, alleen of met vrienden. Zo blijf je toch fit en kun je regelmatig je hoofd leegmaken. Dat vind ik heel belangrijk in deze tijd waarin we grotendeels moeten thuisblijven en binnen zitten.

  Wat is jouw leuze?
  De aanhouder wint. Dit spreekwoord is zeker van toepassing op mij. Wanneer ik een paar punten op achterstand kom tijdens een match, blijf ik kalm omdat ik weet dat ik de set en de match toch nog kan winnen. Elk punt moet immers gespeeld worden. Met deze mindset geraak je niet snel gedemotiveerd en blijf je volhouden tot het einde van een match.

  Hoe lang wil je nog doorgaan?
  Ik ga door met tafeltennis zo lang ik kan. Nu ik op kot zit, zal het wel even wat minderen, maar ik blijf zeker competitie spelen.

  Heb je nog andere hobby’s, naast het sporten?
  Vorige zomer ben ik begonnen met gitaarspelen. Ik kreeg hierbij hulp van enkele vrienden die al jaren gitaar spelen. Maar, ik heb nog wel wat oefenwerk. Ik spreek ook graag af met vrienden, wanneer het kan.

  Wat is je lievelingsgerecht?
  Ik eet heel graag pizza.

 • Sportvrouw 2020

  Naam Greet Minnen
  Leeftijd 23 jaar
  Sport Tennis

   Greet

  Op welke leeftijd ben je gestart met de sport?
  Op mijn 5 jaar ben ik begonnen met tennissen.
   
  Heb je een bepaald ritueel voor je aan een wedstrijd begint?
  Mijn vast ritueel is om samen met mijn coach een specifieke opwarming te doen voor de match. Ook luister ik graag muziek voor mijn wedstrijden.

  Naar welke atleet kijk je op?
  Ik kijk enorm op naar Roger Federer. Voor mij is hij de allerbeste tennisser aller tijden.

  Wat is je hoogtepunt uit je sportcarrière?
  Spelen tijdens de Australian open tegen Petra Kvitova op Margaret Court tijdens een avondsessie. Dat was voor mij de eerste keer dat ik op zo een grote baan mocht spelen en daarvoor werk je en train je zo hard al die jaren.

  Wat is jouw ultieme sportieve droom?
  Ooit wil ik een grand slam winnen.

  Hoe beleefde jij 2020?
  2020 was een moeilijk jaar voor mij maar ook voor vele andere mensen. Het heeft me wel meer perspectief gegeven. Het heeft me laten inzien dat tennis niet het allerbelangrijkste is in het leven. Dat gezondheid en geluk voor jezelf en de mensen dicht bij mij veel belangrijker zijn.

  Welke tip geef je sporters in coronatijden?
  Als tip zou ik zeggen dat ze moeten proberen te genieten van dingen buiten hun sport. Er is nu meer vrije tijd voor sporters en probeer die tijd ook in te vullen met dingen die je graag doet.

  Wat is jouw leuze?
  Winners never quit and quitters never win.

  Hoe lang wil je nog doorgaan?
  Ik wil nog doorgaan zolang mijn lichaam het toelaat en zolang ik het graag doe. Ben uiteindelijk nog jong

 • Sportteam 2020

  Naam Nathalie Ooms (Technico Korfbal)
  Sport Korfbal
  Winnende categorie Zaalkampioen in de reeks U12 2B (2019-2020), 11/12 wedstrijden gewonnen

  Nathalie
  Wanneer is jullie vereniging ontstaan?
  Onze vereniging is ontstaan in sporthal Stadspark, waar destijds conditietraining gegeven werd. Filip Snoeckx, een van de deelnemers die overigens werkzaam was als stadsbediende, palaverde over de korfbalsport met de toenmalige sportconculent Jan Schoeters, die in Turnhout veel meer sporttakken wenste. Vanuit de K.B.K.B. werden de besprekingen met belangstelling gevolgd.

  Er werd gestart met korfbalinitiatie door Martine Taelman van A.K.C. Dit bleek niet de goede zet te zijn om korfbal in Turnhout te introduceren of misschien was het net niet het juiste moment. De heer Van Delen en mevrouw Gilson, beide leden van het propagandacomité van de K.B.K.B. stelden Marina Vroomans, lid van Vobako, aan om een korfbaldemonstratie te geven in Turnhout. De K.B.K.B. stelden palen en korven ter beschikking en de trein was vertrokken.

  Was er op dat moment doorbijter Filip Snoeckx niet geweest, dan had men in Turnhout wellicht nog steeds niet geweten wat korfbal is. Hij hakte namelijk de knoop door door aan te kloppen bij de VZW Technico V.T.S.T. De voorzitter van de vzw Jan Geivers stond aanvankelijk sceptisch tegenover de aansluiting van de korfbalclub, maar, enthousiast in hart en nieren voor alles wat sportief is, gaf hij zijn fiat en zal zich dat nog steeds niet beklaagd hebben. Zo werd korfbalclub TECHNICO boven de doopvont gehouden op 8 februari 1978, een heuglijke datum.

  Hoeveel leden telt de club?
  Onze club telt 100 leden, waarvan er 14 spelen bij het huidige U12-team.

  Hoe vaak trainen jullie?
  De U12 traint 2 keer per week 1,5 uur.

  Hoe verloopt de samenwerking in jullie team?
  We proberen tijdens de trainingen iedereen met iedereen te laten trainen en niet steeds dezelfde groepjes te vormen. Zo leren ze elkaars sterktes & zwaktes kennen en zijn ze beter op elkaar ingespeeld. Dit is nodig bij wedstrijden.

  Wat is het hoogtepunt uit jullie sportcarrière (als team)?
  Dat is uiteraard het zaalkampioenschap van vorig seizoen in onze reeks (2019-2020)! Hier hebben we met alle spelers, trainers & supporters hard naartoe geleefd. Doordat we helemaal in het begin van de competitie enkele steken hadden laten vallen (1 wedstrijd verloren), was het spannend tot de laatste minuut. Als je deze wedstrijd dan mooi kunt afwerken, is dat natuurlijk de kers op de taart!

  Hoe zien jullie de toekomst van de club?  
  Vanaf volgend jaar zal er opnieuw een eerste ploeg gevormd kunnen worden (volwassenen). Deze lag nu al enkele seizoenen stil. Dit zal ervoor zorgen dat de jeugdploegen weer een voorbeeld hebben om naar op te kijken & naartoe te werken.

  Wat willen jullie nog bereiken?
  We willen ervoor zorgen dat meer mensen de weg naar korfbal vinden (verschillende leeftijden, culturen, personen met een beperking, personen in armoede ...). Iedereen is welkom in onze club. Op dit moment hebben we leden tussen de 3 en de 77 jaar. Daar bovenop hebben we sinds enkele jaren ook een G-korfbalteam opgestart. We zouden graag nog enkele leden extra zien bij het G-team. Zo kunnen ook zij wedstrijdjes gaan spelen tegen andere clubs. Een ander doel is om met onze toekomstige 1ste ploeg (volwassenen) opnieuw op te klimmen in het klassement.

  Hoe beleefden jullie 2020?
  2020 was een vreemd jaar. Na het mooie zaalseizoen van de U12 waren we helemaal klaar om er opnieuw tegenaan te gaan op het veld. Corona gooide jammer genoeg al snel roet in het eten. Alle teams & trainers probeerden contact te houden met elkaar & via verschillende online challenges toch in beweging te blijven maar dit was toch iets helemaal anders. Het korfballen werd enorm gemist.

  Wat is jullie motto?
  Met plezier op het veld staan!

  Wie is jullie grootste concurrent?
  Op dit moment is onze grootste concurrent het Coronavirus. Het virus houdt ons tegen om voluit te trainen en competitie te spelen.

  Waarom moeten we lid worden van jullie club?
  Korfbalclub Technico is een kleinere club waar iedereen elkaar kent. Wanneer je lid wordt, word je goed omringt door trainers, begeleiders en je teamleden. Korfbal is een leuke sport voor jongens & meisjes, jong & oud, competitiespelers & recreatiespelers.

  Omschrijf je club in 3 woorden.
  Familiair, plezier, open-geest

 • Jeugdsporter 2020

  Naam Holy-Ikenna Thompson-Nwachukwu
  Leeftijd 16 jaar
  Sport Atletiek, ver- en hinkstapspringen
  Winnende categorie

  Verspringen (provinciaal) indoor 2020
  Hinkstapspringen (provinciaal en Vlaams) indoor en outdoor 2020

  Holy
  Op welke leeftijd ben je gestart met de sport?
  Vanaf mijn 9 jaar. Ondertussen dus al bijna 8 jaar.

  Heb je een bepaald ritueel voor je aan een wedstrijd begint?
  Ja, filmpjes herbekijken van (wereld)kampioenschappen waarin topatleten meedoen. Ik analyseer hun techniek opnieuw om me beter voor te bereiden op wedstrijden.

  Naar welke atleet kijk je op?
  Vooral Will Claye en Zango Hugues. Will Claye omdat hij ook gespecialiseerd is in ver- en hinkstapspringen. Hij heeft ook een geweldig karakter. Tijdens wedstrijden zie je zijn concentratie en hij gaat er altijd voor. Een echte doorzetter. Dat bewonder ik aan hem. Ook Zango Hugues is gespecialiseerd in hinkstapspringen. Maar hoe hij zijn sport combineert met een doctoraat vind ik heel bijzonder. Dit vraagt een enorme toewijding.
   
  Wat is je hoogtepunt uit je sportcarrière?
  Deelnemen aan deinternationale interclub 2020 indoor (Vlaanderen, Nederland, Wallonië en Duitsland). Ik werd geselecteerd als kanidaat voor het verspringen en hinkstapspringen voor Vlaanderen. Omwille van een blessure was mijn prestatie niet optimaal, maar ik werd geselecteerd en dat voelde goed.

  Wat is jouw ultieme sportieve droom?
  Deelnemen (geselecteerd worden) aan wedstrijden die hoger liggen op nationaal niveau (individueel).

  Hoe beleefde jij 2020?
  In januari lagen mijn prestaties nog hoog op het provinciaal en Vlaams kampioenschap. Maar in februari kreeg ik een blessure aan mijn knie. Hierder kon ik minder en ook onregelmatiger trainen. Daarna kwam er een competitiestop. Dit gaf me voldoende tijd om mijn blessure te laten herstellen waardoor ik terug fit was bij de heropstart van de wedstrijden. Toch lagen mijn prestaties lager omdat ik niet voldoende getraind had.

  Welke tip geef je sporters in coronatijden?
  Geef de moed niet op, blijf trainen. Er zijn altijd alternatieven die je thuis kunt doen.

  Wat is jouw leuze?
  Nooit jezelf  mentaal “diskwalificeren” bij wedstrijden.

  Hoe lang wil je nog doorgaan?
  Zolang ik kan alleen weet ik nog niet hoe ik dat met mijn verdere studies ga combineren.

  Heb je nog andere hobby’s, naast het sporten?
  Nee

  Wat is je lievelingsgerecht?
  Kebab. Het bevat vlees, groenten … Wat kan ik meer verlangen. Het is in het algemeen zeer lekker.

 • Trots van de Sport 2020

  Naam Marc Willems
  Leeftijd 65 jaar
  Sport Internationale en Vlaamse dansen

  Marc
  Op welke leeftijd ben je gestart met de sport?
  Begonnen op 15 jaar. Ondertussen al 50 jaar bezig (51ste jaar gestart), waarvan al zeker 48-49 jaar als lesgever.

  Naar welke atleet kijk je op?
  Speciale lesgevers: Mitko Petrov (Bulgarije), Christian Florescu (Roemenië). Didactisch veel geleerd van Biance de Jongh en Wijnant Karel.

  Wat is je hoogtepunt uit je sportcarrière?
  Deelname aan “the forth shanghai baoshan international folk arts festival” in 2004.

  Wat is jouw ultieme sportieve droom?
  Een eigen danszaal voor dansgroep Zonne

  Hoe beleefde jij 2020?
  Virtueel – online lesgeven en online les volgen. Tweewekelijkse nieuwsbrief “dansen in uw kot“.

  Welke tip geef je sporters in coronatijden?
  Blijven dansen desnoods rond de tafel.

  Wat is jouw leuze?
  Draag Zonne in ‘t hart.

  Hoe lang wil je nog doorgaan?
  Zo lang mogelijk.

  Heb je nog andere hobby’s, naast het sporten?
  Fitness als het terug mag, activiteiten van Neos.

  Wat is je lievelingsgerecht?
  Asperges in alle mogelijke recepten en goeie Vlaamse keuken.