Sportkampioenen 2021

2021 was net zoals 2020 een uitzonderlijk jaar. Maar toch zijn het voorbije jaar op sportief vlak uitzonderlijke prestaties geleverd door Turnhoutse sporters.

De laureaten zijn gehuldigd tijdens de sportkampioenenviering op 20 april in de Warande.

De volgende categorieën kwamen aan bod:

 • Sportman;
 • Sportvrouw;
 • Sportteam;
 • Jeugdsporter;
 • Trots van de Sport.

Terugblik naar de laureaten van 2021

Hieronder verneem je leuke weetjes over de laureaten, wat zij gepresteerd hebben, hoe zij hun sportjaar beleefden, welke quote er op hun lijf geschreven is en naar wie zij opkijken ...

 • Sportman 2021

  Naam Wim Janssens
  Leeftijd 54 jaar
  Sport Touwtrekken
  Winnende categorie - 720 gewichtsklasse


  Op welke leeftijd ben je gestart met de sport? Of hoe lang beoefen je de sport al?
  Ik beoefen deze sport al 29 jaar dus ben gestart rond de leeftijd van 25 jaar.

  Heb je een bepaald ritueel voor je aan een wedstrijd begint?
  Een goei sfeer creëren!

  Naar welke atleet kijk je op?
  Elke sporter groot en klein welke sport ook. Ook specifiek de minder bekende sporten waarvoor veel getraind moet worden om mee te kunnen en om resultaten te halen.

  Wat is je hoogtepunt uit je sportcarrière?
  Dit was het hoogtepunt verleden jaar . Wereldkampioen worden op je 54 jaar na 29 jaar sportbeoefening.

  Wat is jouw ultieme sportieve droom?
  Zolang mogelijk deze sport beoefenen.

  Hoe beleefde jij 2020?
  Moeilijk en onzeker jaar vanwege corona en onverwachte resultaten. Dit was het hoogtepunt verleden jaar. Wereldkampioen worden op je 54 jaar na 29 jaar sportbeoefening.

  Welke tip geef je sporters in coronatijden?
  Zoveel mogelijk uw sport blijven beoefenen in veilige omstandigheden.

  Wat is jouw leuze?
  De aanhouder wint! Het geheim van het leven is: 7 keer vallen en 8 keer opstaan!

  Hoe lang wil je nog doorgaan?
  Zolang mogelijk!

  Heb je nog andere hobby’s, naast het sporten?
  Moutainbike, fietsen, lekker eten, vakanties

  Wat is je lievelingsgerecht?
  Frietjes met curryworst

 • Sportvrouw 2021

  Naam Greet Minnen
  Leeftijd 24 jaar
  Sport Tennis

   

  Op welke leeftijd ben je gestart met de sport?
  Toen ik 5 jaar was ben ik gestart met tennissen. 
   
  Heb je een bepaald ritueel voor je aan een wedstrijd begint?
  Ik beluister muziek voor ik aan een wedstrijd begin om me helemaal in de zone te brengen. Een half uur voor de wedstrijd maak ik me klaar (schoenen, bracen, bandana) en een kwartier voor de wedstrijd doe ik samen met mijn coach specifieke opwarmingsoefeningen. 

  Naar welke atleet kijk je op?
  Ik kijk enorm op naar Roger Federer en naast tennis kijk ik enorm op naar Nafi Thiam en Nina Derwael. 

  Wat is je hoogtepunt uit je sportcarrière?
  Mijn hoogtepunt was de eerste keer mogen meedoen aan de Fed Cup en mijn land vertegenwoordigen. Ook speelde ik vorig jaar de eerste keer derde ronde in een Grand Slam. Wat ook een heel speciale ervaring was. 

  Wat is jouw ultieme sportieve droom?
  Mijn ultieme sportieve droom is om ooit een Grand Slam te winnen. 

  Hoe beleefde jij 2020?
  2021 was voor mij een enorm succesvol jaar op sportief vlak. Ik heb veel stappen gezet en heb hele goede resultaten behaald. Ik heb veel aanpassingen moeten doen omwille van nieuwe coronamaatregelen. Dat maakte het reizen een pak moeilijker en vermoeiender.

  Welke tip geef je sporters in coronatijden?
  Accepteer de situaties zoals ze zijn en maak er het beste van. In elke moeilijke situatie zit een goede uitdaging. 

  Wat is jouw leuze?
  Hard work beats talent when talent doesn’t work hard.

  Welk is jouw favoriete sportsong/lijflied? 
  Melody Dimitri Vegas & Like Mike 

  Hoe lang wil je nog doorgaan?
  Zolang ik het fysiek en mentaal kan volhouden.

  Heb je nog andere hobby’s, naast het sporten? 
  Wandelen, padel, MTB.

  Wat is je lievelingsgerecht? 
  Pizza Margerita 

 • Sportteam 2021

  Naam Stan Otten, Bastiaan Jochems, Floris Degroote Renes, Viktor Berckvens, Quinten Jochems (reserve)
  Sport 4 x 100 meter estafette
  Winnende categorie Provinciaal kampioenschap estafette


  Wanneer is jullie vereniging ontstaan?
  Tot het begin van de twintigste eeuw was er in de Turnhoutse regio geen gestructureerde atletiekbeoefening.  Pas in juni 1921 zijn hiervan de eerste sporen te vinden. Voetbalclub FC Turnhout organiseerde toen jaarlijks een loopwedstrijd aan het kasteel van Turnhout, ter gelegenheid van “klein kermis”.

  De eerste echte sporen van georganiseerde atletiekbeoefening dateren van 1922 met de oprichting van de Sport-Lopers Club Turnhout.  Deze vereniging werd geleid door Victor Janssens en telde vermoedelijk alleen maar lopers, waarbij zelfs verschillende beroepslopers. Deze Turnhoutse club was een buitenbeentje voor die tijd en telde meerdere kampioenen.
  Net voor en tijdens WO II waren er in Turnhout 3 atletiekverenigingen actief : Turnhout Atletiekclub (TAK), Racing Turnhout Atletiekclub (RTA) en OLMA.

  In 1946 fusioneerden OLMA en RTA en vormden een onderafdeling binnen de voetbalvereniging FC Turnhout AC.  Vandaar de benaming FC Turnhout AC.  De club werd lid van de Belgische Atletiekbond  en kreeg stamnummer 52. Er werd zeer hard gewerkt om de atletieksport te promoten, maar dat kon in die tijd alleen maar dankzij het organiseren van veldlopen en een beperkt pisteprogramma.  In Turnhout lag er immers geen sintelbaan zodat men op en naast het voetbalterrein moest lopen. Toch kwam er in 1948 iets dat op een piste leek. Bestuur en atleten hanteerden de spade na de werkuren en legden zelf een ovale loopbaan aan rond een oefenterrein van de voetballers. In feite kwam het neer op het ietwat afronden van de hoeken aan de hoekschopvlaggen.  Voor het ver- en hoogspringen werd een zandbak gemaakt en de aanloop van de springnummers werd uitgespit.

  Het aantal leden schommelde de volgende jaren sterk. De samenwerking met de voetbalclub verliep niet vlot. In 1952 werd volgende oproep in de weekbladen gepubliceerd: “Gelukt ge niet als voetballer, meldt u dan bij de atletiek”.  Of deze aankondiging er iets mee te maken heeft, is niet echt geweten. Feit is dat het in 1955 tot een breuk kwam met FC Turnhout. De atletiekclub verhuisde haar activiteiten vanaf dan naar het Stadspark. In de jaren 1950 werd door de stad een piste aangelegd met verhoogde bochten. De oorspronkelijke bedoeling was hier paard- en wielerwedstrijden te organiseren. Maar omdat er ook mogelijkheid was om in de binnenbaan te lopen, kwam atletiek er ook bij.  Kortom een multifunctioneel stadion avant-la-lettre.

  Er werden slechts enkele paardenwedstrijden gehouden en ook het aantal wielerwedstrijden bleef beperkt. In 1958 werden de bochten verlaagd en mochten de leden de piste eindelijk ook met spikes betreden. In 1962 werd de piste omgebouwd tot volwaardige looppiste. Op 2 juni 1963 volgde de plechtige opening met een wedstrijd tussen een selectie van de provincie Antwerpen en het Duitse Duitsburg. Eregast op deze wedstrijd was Roger Moens, wereldrecordhouder en vice-olympisch kampioen op 800 meter in Rome.

  Zonder twijfel is de oprichting van een damesafdeling in september 1967 de mijlpaal uit de geschiedenis van de club.  De gevolgen daarvan zijn nu nog elke training zichtbaar.

  De uitstraling van TUAC vergrootte en dit leidde tot de oprichting van enkele onderafdelingen. Zo werd op 10 juli 1985 de eerste training in buurgemeente Merksplas gegeven van de onderafdeling Merksplas Atletiekclub. Later volgden ook de gemeenten Retie en Tielen. Omgekeerd trokken ook een aantal atleten uit Vosselaar zich uit TUAC terug om in hun geboortedorp een eigen club (AVOS) op te richten.

  In 1992 nam de club afscheid van de vertrouwde en versleten sintelbaan om in 1993 op dezelfde locatie te starten op een nagelnieuwe en snelle kunststofbaan. Op de openingsmeeting waren bijna 500 atleten aanwezig.

  In 1996 was het stadion te klein toen wereld- en olympisch kampioenen Troy Kemp (hoogspringen) en Jan Zelezny (speer) daags na de Memorial Van Damme een atletiekclinic kwamen geven.

  In 2004 leidden onderlinge besprekingen tot de afbraak van de oude tribune in het Stadspark en de bouw van een nagelnieuw multifunctioneel stadion. Voetbal, korfbal en atletiek maken voortaan samen gebruik van deze infrastructuur.  In 2005 startte het outdoor atletiekseizoen in een nieuwe accommodatie.

  TUAC telt nu leden van 6 tot bijna 80 jaar. Op gezonde sportbeoefening staat blijkbaar geen leeftijd. De atleten zijn zowel actief op de piste, joggings, wegwedstrijden, veldlopen en indoorwedstrijden. Jaarlijkse zijn er op de piste verschillende meetings. Daarnaast organiseert de club ook verschillende loopwedstrijden in samenwerking met Stad Turnhout (de Stadsparkfeestenloop, Hert & Run). Op provinciaal, Vlaams en nationaal niveau moet er steeds met TUAC-atleten rekening worden gehouden.  Zelfs internationaal lieten enkele atleten van zich spreken.De kampioenengalerij is uitgebreid en ook vandaag vind je TUAC-atleten terug in de officiële ranglijsten van de Belgische Atletiekbond.

  Hoeveel leden telt de club?
  120

  Hoe vaak trainen jullie?
  4 à 5 x per week

  Hoe verloopt de samenwerking in jullie team?
  Gesmeerd!

  Wat is het hoogtepunt uit jullie sportcarrière (als team)?
  Het provinciale kampioenschap in 2021 was voor ons het absolute hoogtepunt: we wonnen niet alleen goud op de 4 x 100 meter estafette, maar konden ook op de individuele disciplines meerdere medailles binnenhalen. 

  Welk is jullie favoriete sportsong/lijflied?
  Zij gelooft in mij (André Hazes)

  Hoe zien jullie de toekomst van de club?  
  Rooskleurig.

  Wat willen jullie nog bereiken?
  We willen voortwerken op het huidige elan en willen ook veel leuke momenten en plezier beleven.

  Hoe beleefden jullie 2021?
  2021 was sportief voor ons een zeer fijn jaar, met een hoogtepunt voor het team.

  Wat is jullie motto?
  If you can’t rely on the technique, you need to use the power

  Wie is jullie grootste concurrent?
  Herentals, Lier, Mol

  Waarom moeten we lid worden van jullie club?
  Voor de fantastische begeleiding, geweldige teamspirit en omdat atletiek gewoon een fantastische sport is waarin iedereen zijn gading vindt.

  Omschrijf je club in 3 woorden.
  Enthousiast, sportief, fairplay

 • Jeugdsporter 2021

  Naam Jinthe Matthé
  Leeftijd 12 jaar
  Sport Wielrennen en veldrijden


  Op welke leeftijd ben je gestart met de sport?
  Ik ben op mijn 11 jaar begonnen.

  Heb je een bepaald ritueel voor je aan een wedstrijd begint?
  Neen

  Naar welke atleet kijk je op?
  Marianne Vos 
   
  Wat is je hoogtepunt uit je sportcarrière?
  Provinciaal kampioen veldrijden U13 

  Wat is jouw ultieme sportieve droom?
  Prof worden

  Hoe beleefde jij 2020?
  Met vallen en opstaan, grenzen verleggen.

  Welke tip geef je sporters in coronatijden?
  Blijven sporten, blijven doorzetten

  Wat is jouw leuze?
  Zonder laatsten kunnen er geen eersten zijn.

  Welk is jouw favoriete sportsong/lijflied? 
  Wout van Aert (lied)

  Hoe lang wil je nog doorgaan?
  Zo lang als ik kan.

  Heb je nog andere hobby’s, naast het sporten?
  Neen

  Wat is je lievelingsgerecht?
  Spaghetti

 • Trots van de Sport 2021

  Naam Serge De Smedt
  Leeftijd 48 jaar
  Functie Trainer + wedstrijdleider/organisator (+ atleet) bij TUAc (Turnhoutse Atletiekclub)


  Wanneer ben je begonnen aan de functie waarvoor je genomineerd bent?
  Als trainer in 2005 en als organisator heb ik het WK multi-event in 2012 naar Turnhout gehaald en in 2017 nog eens.

  Naar welke atleet kijk je op?
  Vooral naar atleten die op jeugdige leeftijd geen toppers zijn, maar altijd op de trainingen aanwezig zijn. En na verloop van tijd toch mooie progressie maken met hun prestaties.

  Ben je zelf ook een sporter geweest? 
  Ja

  Wat is je hoogtepunt uit je sportcarrière?
  4 x Belgisch kampioen 10-kamp senioren 
  8 x in Nationale ploeg voor Europabekers 10-Kamp

  Wat is jouw ultieme sportieve droom?
  Nog eens een 20-kamp doen maar dan samen met mijn zoon Rens.

  Hoe beleefde jij 2020?
  Blij dat we konden blijven trainen en toch nog enkele wedstrijden doen.

  Wat is jouw leuze?
  Age is no barrier. It's a limitation you put on your mind

  Hoe lang wil je nog doorgaan?
  Zo lang mogelijk.

  Heb je nog andere hobby’s, naast het sporten?
  Daar schiet nog weinig tijd over, als je 5 x per week training geeft, deze trainingen moet voorbereiden. Wedstrijdprogramma’s opstellen.