Vakantiespeeltas voor kleuters

Samen spelen met je peuter is leuk!
De kleuterklas is zeer belangrijk voor een kind. Kinderen leren samen spelen, ontdekken nieuwe dingen en leren nieuwe woorden. Daarnaast is het even belangrijk om ook thuis je kind zoveel mogelijk te stimuleren: samen met je kind spelen, een verhaaltje voorlezen, enz.

Met de vakantiespeeltas wil Gelijke Kansen - Onderwijs ouders met peuters en kleuters van 1 tot 3 jaar stimuleren op een speelse en toffe manier. Daarom zijn er 78 rugzakken vol educatief materiaal verspreid over de 14 Turnhoutse kleuterscholen, de peuterspeelpunten, de opvoedingswinkel en het documentatiecentrum DocAtlas.

Aan de hand van de vakantiespeeltas kunnen ouders samen met hun peuters/kleuters rond taal werken. Door kinderen extra te prikkelen, ook na schooltijd,  kan zomerverlies tegengegaan worden. Hiernaast kan de rugzak de band tussen ouder en kind maar uiteraard ook tussen ouder en school versterken.

De vakantiespeeltas biedt eveneens een meerwaarde voor ouders met peuters die nog niet naar school gaan. Er zijn specifiek tassen ontwikkeld voor de 1- tot 2-jarigen waarin peuters klaargestoomd worden voor het kleuteronderwijs. Ouders raken op deze manier ook vertrouwd met materialen waar kinderen in de kleuterklas mee zullen werken.

Via dit filmpje tonen we je graag hoe ouders en kinderen deze vakantiespeeltas ervaren.

Voorwaarden

De vakantiespeeltas kan enkel ontleend worden door ouders met kinderen tussen 1 en 3 jaar.

Terug naar boven

Procedure

Ga langs in één van de vele Peuterspeelpunten, Opvoedingswinkel of documentatiecentrum Atlas in Turnhout, of vraag ernaar in de kleuterschool van je kind.

Terug naar boven

Meebrengen

Er zijn geen specifieke documenten nodig om de tas uit te mogen lenen.

Terug naar boven

Uitzonderingen

Als de school of het uitleenpunt voelt dat de tas bij kinderen die ouder zijn dan 3 jaar ook zinvol kan zijn, dan kan de vakantiespeeltas zonder problemen ook aan deze gezinnen uitgeleend worden.

Terug naar boven

Regelgeving

Stad Turnhout bezorgt de kleuterscholen en uitleenpunten een handleiding met betrekking tot het uitlenen van een vakantiespeeltas. Zo mogen de tassen 3 weken uitgeleend worden, zijn er bepaalde materialen uit de tassen die gezinnen zelf mogen houden en vraagt men indien mogelijk om enkele evaluatievragen kort te beantwoorden.

Terug naar boven