Parkwijk nieuws

13 oktober 2023

Bekijk de eerste voorstellen voor publieke ruimte

Op 24 september stelden we de tekeningen voor die we nu hebben als voorontwerp om de publieke ruimte in de Parkwijk opnieuw in te richten. Grote delen van de wegen, het groen en de nutsleidingen moeten vernieuwd worden. Ook de eerste voorstellen voor buurthoeken, zitplekken, sportveldjes ... waren te zien.

Tot midden november geven we iedereen de kans om zijn bemerkingen op de tekeningen te geven, zowel goed als slecht. Natuurlijk blijven de keuzes van het masterplan gelden. Daar hebben we het afgelopen jaar verschillende keren over gepraat bij de infotentoonstellingen in de kerk. 

Hier vind je alle plannen terug alsook het formulier om je bedenkingen aan ons te bezorgen. 


26 september 2023

Eerstesteenlegging Parkappartementen met boodschap voor de toekomst

Woonmaatschappij Woonboog en Stad Turnhout werken samen aan de grote vernieuwing van de Parkwijk. Stap voor stap voeren ze zo het hele masterplan Parkwijk uit. Het voorbije jaar verdwenen heel wat leegstaande woningen. Nu verrijst het eerste bouwproject boven de grond: de Parkappartementen, een toekomstige thuis voor 168 gezinnen. Samen met bewoners en aannemers Artem en vanhout.pro vierden we dit zondagnamiddag 24 september met een originele eerstesteenlegging: de Parkwijk-tijdcapsule. 

Masterplan krijgt vorm
Astrid Wittebolle, schepen van Milieu, Energie & Duurzaamheid Stad Turnhout licht toe: 'Gisteren was een mijlpaal voor de Parkwijk. De eerste realisaties van het masterplan worden nu écht zichtbaar: de kerk wordt kleuterschool, leegstaande huizen zijn gesloopt, de Parkappartementen steken onderhand boven de grond. Langzaam maar zeker maken we van de Parkwijk opnieuw de voorbeeldwijk die ze een halve eeuw geleden ook al was, maar dan wel met een gemoderniseerd perspectief. We maken de totale omgeving klimaatbestendig en duurzaam, onder meer door de Aa meer ruimte te geven, maar ook door de openbare ruimte heruit te vinden: straten worden tuinstraten, paden en riolen worden vernieuwd, regenwater krijgt meer plaats. We keren bij elke fase terug naar de input die de bewoners ons zelf hebben gegeven. Zij zullen hun ideeën dan ook zeker herkennen in hun wijk van de toekomst.'

De nieuwe Parkappartementen
Met de bouw van de nieuwe Parkappartementen krijgt de grootschalige vernieuwing van de Parkwijk een concreet gezicht. Het worden drie hoge en drie lage appartementsgebouwen. Verboden door een overdekte wandelgang, een gezellige plek om elkaar te ontmoeten. Er komen grotere en kleine apppartementen - allemaal met terras - voor gezinnen en alleenstaanden. Tussen de gebouwen komen open ruimtes. Die geven een gezellige doorkijk en je bent zo in het Stadspark. 

Erik Schoofs, waarnemend algemeen directeur Woonboog: 'De nieuwe Parkappartementen worden een prachtige thuis voor wel 168 gezinnen. Ze krijgen hier het schoonste uitzicht van heel Turnhout: over het groene stadspark. De volgende twee tot drie jaar zal het hele stuk Parkwijk van de Parkappartementen tot de kerk trouwens vernieuwd zijn. Om dit voor te bereiden is er al veel gesloopt en in oktober start de afbraak van Haagbeemden. Andere lege woningen maken we dit najaar terug bewoonbaar. Zo beperken we ook de leegstand en overlast in de buurt.'

Rob Jansens, algemeen directeur vanhout.pro: 'Als Turnhouts bedrijf is het een eer om in onze achtertuin mee te werken aan de vernieuwing van de Parkwijk. Binnen onze groep vinden we het belangrijk om de kwaliteit van het leven van mensen te verbeteren door de creatie van leefbare, duurzame en betaalbare omgevingen. De nieuwe Parkwijk wordt zo'n toekomstbestendige omgeving. Bovendien houden we maximaal rekening met de school tegenover de werf: we organiseerden al een sessie over de dode hoek én we zorgen ervoor dat leveringen op de werf gebeuren op het moment dat de kinderen veilig in de klas zitten of wanneer de school is afgelopen.'

Ronny Van Doninck, algemeen directeur Artem vult aan: 'BIM (of bouwwerkinformatiemodel, een virtueel model van de te bouwen constructie) vormt de leidraad in heel dit project. Iedereen gebruikt hetzelfde programma om zijn elementen aan toe te voegen. Dit maakt het voor het werfteam eenvoudig om alles op te volgen en fouten tot een minimum te herleiden. Ook de efficiëntie verhoogt aanzienlijk, net als onze lean planning waarbij een volgende activiteit wordt uitgevoerd als de voorgaande erom vraagt. Zo kan het zijn dat we op de tweede verdieping nog bezig zijn met de ruwbouw, terwijl we op de eerste verdieping de technieken aanpakken en op het gelijkvloers de binnenafwerking.'

Sesam, open u... maar pas in 2075!
Dit keer geen klassieke eerstesteenlegging maar een tijdcapsule, het Parkwijk-DNA verpakt in een robuuste kist.

Samen met de bewoners wordt de kist gevuld met boodschappen over de Parkwijk: een gastenboek, tekeningen van leerlingen uit de buurtschool, foto's, teksten, gadgets en zelfs een Parkwijk-strip over het leven in deze bijzondere buurt. Ook de volgende weken kunnen bewoners nog dingen toevoegen. Binnenkort verdwijnt de tijdcapsule onder de grond. Met een mooie gedenkplaat erop, want mag pas in 2075 terug geopend worden. Een schat aan herinneringen voor de bewoners van de toekomst! 


15 september 2023

Montage tweede torenkraan op 26 september

Op dinsdag 26 september plaatst aannemer Artem - Vanhout Pro een tweede torenkraan voor de bouw van de nieuwe Parkappartementen. Tijdens de opbouw van de kraan is een deel van de parking aan de Stedelijke Basisschool niet bereikbaar. De aannemer zorgt voor een duidelijke afbakening van de werfzone.

Voor meer informatie over de Parkappartementen klik je hier


Vorig nieuws

 

 

Begin augustus werd deze nieuwsbrief verdeeld in de Parkwijk. 

3 juli startte aannemer Driesen aan de verbouwing van kerk tot kleuterschool. De bewonersbrief over de werken kan je hier raadplegen.

Meer info over de omvorming van kerk naar kleuterschool vind je hier

Op 23 juni werd beton gestort aan de nieuwe Parkappartementen.

Op 18 juni vond een infowandeling plaats in de Parkwijk. De uitnodiging vind je hier terug.  

In juni ontvingen de bewoners uit de parkwijk de infobrochure met de belangrijkste elementen uit het Masterplan.

Eind mei startte aannemer Adams in opdracht van Woonboog met de sloop van de bejaardenwoningen aan het Haagbeemdenplantsoen.

Alle informatie vind je in de bewonersbrief.

Voor meer informatie over de woningen die verdwijnen klik je hier.

In mei startte aannemer Artem - Vanhout pro in opdracht van Woonboog met de voorbereidende werken voor de eerste fase van de nieuwe Parkappartementen. 

Meer informatie over de werken kan je terugvinden in de bewonersbrief.

Voor meer informatie over de Parkappartementen klik je hier.

De gemeenteraad keurde op 27 februari 2023 het nieuwe masterplan voor de Parkwijk goed.

Het ontwerp voor de verbouwing van de parochiekerk tot kleuterschool is klaar. We verstuurden een nieuwsbrief met het plan.

Meer info


Op 22 november 2022 konden bewoners van de Parkwijk komen kijken naar de schetsen voor het masterplan en hun reacties geven.

In april 2022 praatten de ontwerpers van het masterplan in verschillende workshops met bewoners en betrokkenen van de wijk. Zo konden ze hun eerste ideeën uitwerken en de problemen van bewoners mee bekijken.