Vormingsaanbod en studiedagen

Stad Turnhout organiseert samen met LOP, scholen, ouders, CLB, welzijnspartners ... jaarlijks vormings- en studiedagen. Die kunnen verschillende thema’s behandelen en voor verschillende doelgroepen bestemd zijn.

Bekijk hier de volledige kalender met het aanbod van de verschillende stedelijke diensten.

Volgende activiteiten zetten we in de kijker:

TRANSIT-schoolverlatersdagen

Tijdens TRANSIT maken meer dan 1 500 laatstejaarsleerlingen kennis met de start van een loopbaan. Inschrijven bij VDAB? Recht op vakantie of kinderbijslag? Het eerste loon? Hoe pak ik een sollicitatiegesprek aan?

In verschillende workshops leren jongeren praktische tips & tricks rond solliciteren en hun rechten en plichten op de arbeidsmarkt. De TRANSIT-schoolverlatersdagen zijn een samenwerking tussen Stad Turnhout, Geel, Hoogstraten, Herentals, Mol, VDAB, Provincie Antwerpen, de vakbonden en RESOC.

Voor: studenten secundair onderwijs
Datum: In Turnhout op 13, 16, 23 en 24 februari 2017
Locatie: Campus Blairon 602 in Turnhout, gebouw Europeion 
Inschrijven: gratis via de TRANSIT-inschrijvingsmodule
Info en alle data: www.transitweb.be

Met de Jeugdboekenmaand ‘M/V/X’ aan de slag in de klas!

In aanloop naar de Jeugdboekenmaand ‘M/V/X’ tonen Bibliotheek Turnhout en docAtlas Turnhout hun aanbod aan leesboeken en lesmaterialen rond gender en stereotypen. Je maakt kennis met een breed aanbod aan leesboeken die genderstereotypen links laten liggen, maar ook met actieve werkvormen om met die boeken aan de slag te gaan, en met andere educatieve materialen en spelletjes om met je leerlingen samen na te denken over gender en stereotypen.

Breng je lidkaart van docAtlas en/of de Bib mee en je kunt meteen ter plaatse materiaal uit beide collecties lenen. Heb je nog geen lidkaart van de bib, breng dan het ingevulde aanvraagformulier voor een magnumpas mee.

Voor: Leerkrachten basisonderwijs
Datum en uur: 23 februari van 12 tot 13.30 uur en van 15.30 tot 17 uur
Locatie: docAtlas Turnhout, Grote Markt 44 in Turnhout
Inschrijven: Gratis, inschrijven kan via elise.cools@provincieantwerpen.be, maar is niet verplicht
Info: line.vanrossum@turnhout.be, 014 47 22 32

Als de rook om je hoofd is verdwenen

Als jongeren beginnen uit te gaan, komt het erop aan het thema drugs en alcohol bespreekbaar te maken zonder de vertrouwensband te schaden. Niet altijd eenvoudig. Stad Turnhout reikt jongeren en ouders handvaten aan met de interactieve theatervoorstelling 'Als de rook om je hoofd is verdwenen' op donderdagavond 9 maart. Na de voorstelling zijn de jongeren welkom bij de twee acteurs voor een ‘meet and greet’ (Katrien De Becker, June van Familie en Frank Van Erum, Renzo van Thuis). Ondertussen kunnen de ouders terecht bij het drugteam van politie Turnhout, het JAC en CGG De Meander voor meer informatie.

Voor: jongeren en ouders
Datum: 9 maart om 19.30 uur
Locatie: JC Wollewei, Draaiboomstraat 6, 2300 Turnhout 
Inschrijven: Gratis, inschrijven kan via leen.dockx@turnhout.be
Info: Dienst Preventie Stad Turnhout, Leen Dockx, 014 44 33 73

Ouderbox: Goed in je vel

Je goed in je vel voelen is een basisvoorwaarde om aan je leerproces te beginnen.
Zowel scholen als ouders kunnen een belangrijke rol spelen in het welbevinden van de kinderen.
Op deze infoavond zien we hoe we hieraan tegemoet kunnen komen. Aan de hand van zeven workshops, een snoezelruimte, een informatiestand en een luisterend oor gaan we hiermee aan de slag.
Meer info vind je hier.

Voor: ouders en leerkrachten
Datum: 23 maart van 18.30 tot 22 uur (onthaal van 18.30 uur – start om 19 uur)
Locatie: Stadskantoor, Campus Blairon 200 in Turnhout, zaal Verlore Kost (kelderverdieping)
Inschrijven: hier
Info: gratis toegang, vooraf inschrijven – duid jouw workshopkeuzes aan bij inschrijving 

Cirkeldag: Onderwijs ontmoet welzijn en cultuur

Op dinsdag 25 april organiseren Stad Turnhout, LOP Kempen en de CLB’s een Cirkeldag voor directies, leerkrachten en CLB-medewerkers van alle basis- en secundaire scholen uit de regio Kempen.

Je maakt op deze dag kennis met tal van welzijns-, vrijetijds- en culturele organisaties van Turnhout en omstreken. ’s Middags is er een lunch voorzien in T’ANtWOORD, Otterstraat 114 in Turnhout. Het volledige programma vind je hier.

Voor: directies, leerkrachten en CLB-medewerkers
Datum: 25 april
Locatie: Turnhout en omgeving
Inschrijven: hier
Inschrijven:
 gratis toegang, vooraf inschrijven – duid jouw keuzes aan bij inschrijving

De Democratiefabriek

De Democratiefabriek is een interactieve tentoonstelling om jongeren te sensibiliseren voor democratie en burgerschap. Kinderen en jongeren vanaf 14 jaar leren alles over de werking van democratie, identiteit én diversiteit. Wie ben ik? Wie ben jij? Wat zijn stereotypen en vooroordelen? Wat is democratie? En vrijheid en gelijkheid? Hoe gaan we om met groeiende diversiteit? Wat heeft Palestina te maken met Brussel? Wat zijn conflicten eigenlijk? En hoe werkt macht?

Gedurende anderhalf uur kunnen jongeren, in duo’s, hun eigen ideeën, hun twijfels en hun opinies ter discussie stellen. Ze worden uitgedaagd om zich een mening te vormen over dilemma‘s, vooroordelen en controversiële onderwerpen over samenleven in diversiteit, over actief burgerschap en over onze democratie. De tentoonstelling en de bijhorende lesmappen zijn aangepast aan alle richtingen van het secundair onderwijs.

De tentoonstelling is een project van BELvue Brussel samen met de Stichting Vredeseducatie Utrecht. Stad Turnhout haalt ze vier weken lang naar Turnhout. Je kunt er gratis – mits inschrijving vooraf – met je klas naartoe. De Educatieve Dienst BELvue heeft een volledig pedagogisch dossier ontwikkeld om jou, als leraar of begeleider, de kans te geven het bezoek aan de fabriek voor te bereiden of op te volgen.

Voor: klasgroepen tweede en derde graad secundair onderwijs met begeleiding (maximum 40 deelnemers per groep)
Datum: weekdagen van 21 september tot 20 oktober
Locatie: Thomas More, Campus Blairon 800 in Turnhout
Inschrijven: gratis toegang, vooraf inschrijven (vanaf 18 april)
Info: lut.mertens@turnhout.be