Turnhout meent het

Wat doet Turnhout?

Stad Turnhout wil als FairTradeGemeente op een heelLogo_Turnhout_Meent_Het
concrete manier bijdragen aan een waardig bestaan
voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. 

Dat doen we door als stad fairtradeproducten en lokale, duurzame producten naar voren te schuiven.

Samen met de lokale fairtradetrekkersgroep en ook met de fairtradetrekkersgroepen van de andere gemeenten van de Stadsregio, worden acties op poten gezet om eerlijke handel in de kijker te zetten en burgers te sensibiliseren rond het thema. Zo is er een jaarlijkse picknick met eerlijke en lokale producten, wordt er jaarlijks een Turnhouts Fair Trade Award uitgereikt, en worden elk jaar projecten opgezet met lokale partners zoals horecazaken of scholen.

In 2019 kreeg iedere gemeente in Vlaanderen een score op de Fair-O-Meter. Op die website worden de gemeentelijke inspanningen voor eerlijke handel gepubliceerd, en kan iedereen ontdekken hoe Vlaamse gemeenten en steden werk maken van eerlijke handel voor boeren hier én in het Zuiden.
Naar aanleiding van de lancering kreeg Stad Turnhout de titel van 'Eerlijkste Teamplayer' van Vlaanderen!

Wil je op de hoogte blijven van de acties rond eerlijke handel, volg dan zeker de Facebookpagina van Mondiale Raad Turnhout!

Externe websites

 

Fair trade op school

 

Ontdek hoe je met jouw leerlingen rond fair trade kan werken en hoe eerlijke handel bijdraagt aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen!

Fair Trade escapebox

In 2021 lanceerden de 4 gemeenten van de Stadsregio Turnhout een “fair trade escapebox”.  Via verschillende opdrachten komen de leerlingen meer te weten over het thema eerlijke handel én komen ze in het bezit van verschillende codes.  Lukt het hen om binnen een bepaalde tijd uit het klaslokaal te ontsnappen?

Doelgroep: 2de graad basisonderwijs, 3de graad basisonderwijs, 1ste graad secundair onderwijs, 2de graad secundair onderwijs
Afhankelijk van de leeftijd wordt de lesinhoud aangepast!

De escapebox is gratis te ontlenen bij de lokale wereldwinkel (Korte Gasthuisstraat 52). Je kan deze reserveren via oww.turnhout@telenet.be of  014 41 53 36.

Lespakketten voor lager-en secundair onderwijs

Maak  kennis met een webpagina vol lesbrieven, digilessen en sprekende filmpjes over handel, klimaat en gender. Ze zijn bedoeld voor leerlingen van het lager én secundair onderwijs.

Bekijk de nieuwe lespakketten hier.

Inleefateliers van Oxfam


Wil je graag op reis, zonder zelfs een stap buiten België te zetten? Dat kan in de Oxfam-inleefateliers. Daar leg je in groep een interactief parcours af en kruip je in de huid van een Boliviaanse boer of Cambodjaanse kledingarbeider.

Ontdek ze hier.

Nationale Week van de Fair Trade 

 

Van 5 tot en met 15 oktober loopt de Nationale Week van de Fair Trade. Zoals elk jaar wordt fair trade 10 dagen lang in the spotlights gezet in gans België. Tijdens de campagneweek zal voornamelijk de focus gelegd worden op koffie!

Wanneer we koffiedrinken, is dat vaak om wakker te worden, de dag goed in te vliegen of gewoon om te ontspannen. Dus stel je voor, een wereld zonder koffie! Voor Fairtrade België, de meeste Belgische burgers en ook voor jou is dit bijna ondenkbaar, toch?

Eén ding is voor iedereen duidelijk: als je moe bent, geeuw je en als je geeuwt, zie je er beroerd uit. Om dergelijke scenario’s te vermijden, is Fairtrade koffie de weg vooruit. Als een wereld zonder koffie leidt tot onophoudelijk gegeeuw en een beroerde gemoedstoestand, is een wereld zonder koffie zélf beroerd. Meer sociale rechtvaardigheid zorgt ervoor dat we niet in die wereld hoeven te leven. Enkel met een eerlijk inkomen koffieboer·inn·en zich aanpassen aan klimaatverandering.

Doe bovendien mee met de wedstrijd “de laaaaaaaangste geeuw ter wereld” en win!

Upload een video in selfiemodus van jezelf terwijl je geeuwt. Die komt bij de andere inzendingen terecht om op ons platform de langste geeuw ter wereld te creëren. Wie weet win je wel een prijs van een van Anders Reizen, Galler, Hotel Hemelhuys, JAVA Coffee.

Ga snel naar https://savecoffee.be/nl/

Alle activiteiten tijdens de Week van de Fair Trade kan je terugvinden op https://weekvandefairtrade.be/

 

Wereldwinkel Turnhout op sociale media

 

Wil je alles van promo- of andere acties van  de wereldwinkel op de voet volgen?

Ga dan zeker een kijkje nemen op hun facebook- of instagrampagina!