Turnhout meent het

Stad Turnhout wil als FairTradeGemeente op een heelLogo_Turnhout_Meent_Het
concrete manier bijdragen aan een waardig bestaan
voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. Door middel van 6 criteria spelen we in op de vraag naar en het aanbod van eerlijke en lokale, duurzame producten. Op die manier maken we heel Turnhout warm voor het verhaal achter Fair Trade en lokale, duurzame landbouw. Op naar meer
eerlijke en duurzame consumptie!

Maak van Turnhout een 5-sterren gemeente!

6 criteria om FairTradegemeente te worden

Maak van Turnhout een 5-sterren gemeente!

Een gemeente die de titel ‘FairTradeGemeente’ behaald heeft, komt in aanmerking om een ‘5 sterren-FairTradeGemeente’ te worden. Stad Turnhout haalde haar titel reeds eind 2006, en wil nu graag de 5 sterren binnenhalen! De stevige basis die werd opgebouwd aan de hand van de originele 6 criteria is van groot belang voor het welslagen van de 5 nieuwe sterren. De overkoepelende doelstelling van dit sterrensysteem is: het engageren van de bevolking voor Fair Trade!

Stad Turnhout kan alvast 1 ster binnenhalen als 25% van haar burgers bewust kiest voor fair trade. Wil jij de stad aan haar eerste ster helpen? Weet je wat fair trade betekent? En koop je jaarlijks minimum 4 fair tradeproducten aan? Registreer je dan als Fair TradeFan! Klik ook zeker door naar de unieke pagina van jouw gemeente. Daar vind je meer informatie over activiteiten.

6 criteria om FairTradeGemeente te worden

Lokaal bestuur

Het lokale bestuur keurt een resolutie goed die Fair Trade steunt en beslist om koffie en nog minstens één ander fair tradeproduct aan te kopen voor vergaderingen, op kantoor en in de cafetaria's. Verder promoot de gemeente op regelmatige basis het bewustzijn rond Fair Trade via communicatie naar haar personeel en inwoners toe.

Winkels & horeca

Minstens twee fair tradeproducten zijn duidelijk beschikbaar in de plaatselijke winkels en horecazaken. Daarvoor zijn er doelstellingen vooropgesteld per aantal inwoners.

De winkels en horecazaken communiceren ook over het feit dat zij fair tradeproducten verkopen of serveren.

Scholen, bedrijven en organisaties

Een aantal scholen, bedrijven en organisaties gebruikt fair tradeproducten en communiceert daarover. Scholen zetten ook educatieve campagnes op om de kennis over en de betrokkenheid met Fair Trade te vergroten.


Sinds 2011 wordt een Fair TradeAward uitgereikt aan een bedrijf, vereniging, school, horecazaak, winkel, … .  In 2011 ontving Stad Turnhout deze, in 2012 stond Dienstenthuis in de spotlight. En in 2013 ging de award naar de leerlingenraad van het Atheneum Campus Boomgaard.


In 2014 was het de beurt aan Eethuis WEB. Eethuis WEB Turnhout kreeg de award omdat zij het ganse jaar door fair trade dranken aanbieden aan hun klanten (fruitsap, koffie). Daarnaast hebben zij voor het tweede jaar op rij  -  tijdens de Turnhoutse Maand van de Eerlijke Handel (oktober 2014) -  een ganse maand receptjes gemaakt met fair trade producten, om op deze manier eerlijke handel extra in de kijker te zetten. Bovendien is het Eethuis sinds kort een samenwerking aangegaan met Carrefour Turnhout om met de voedseloverschotten van Carrefour Hypermarkt Turnhout systematisch maaltijden te bereiden voor minderbedeelden uit de regio Turnhout. Proficiat aan Geert en zijn ganse team!

Fair Trade Award uitreiking WEB


Elke organisatie, school, jeugdbeweging, vereniging, bedrijf, winkel, … die fair trade een warm hart toedraagt en inspanningen doet om hierrond te werken en eerlijke handel in de kijker te zetten, kan kans maken op het winnen van de Award. Geef dus zeker een seintje als je je kandidaat wilt stellen.

Media

De campagne tracht te zorgen voor zoveel mogelijk media-aandacht op lokaal en regionaal niveau. Daardoor bereikt men een groot deel van de bevolking. En zo voelen lokale deelnemers zoals handelaars en organisaties zich gewaardeerd voor hun engagement.

Trekkersgroep

Er is een lokale trekkersgroep actief die de nodige initiatieven neemt om de titel te behalen. Nadien zorgt die groep voor de continuïteit van de campagne en is ze verantwoordelijk voor een jaarlijkse beoordeling. Daaruit moet blijken dat de gemeente nog steeds een FairTradeGemeente is.

Lokale duurzame voeding

Om FairTradeGemeente te worden, lanceert men in de gemeente een nieuw initiatief dat lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten aanmoedigt. Zowel thuis, als op de werkvloer en op openbare plaatsen. Er wordt over dit initiatief duidelijk gecommuniceerd.

Om de titel te behalen én te behouden wordt ofwel een meerjareninitiatief opgestart, ofwel een kortlopend project. In het tweede geval wel met garanties dat er jaarlijks een nieuw initiatief zal genomen worden ter bevordering van het lokaal en duurzaam consumeren en produceren.