Mondmaskers verplicht in Turnhout vanaf zaterdag 25 juli

24
juli
2020

Vanaf zaterdag 25 juli is een mondmasker verplicht in Turnhout voor alle personen vanaf 12 jaar die zich verplaatsen binnen de ring tot aan het kanaal en op alle winkelparkings buiten de ring.

‘De Turnhoutse cijfers zijn niet slecht en dat willen we graag zo houden door nu preventief in te grijpen,’ zegt burgemeester Paul Van Miert. ‘We willen het virus geen verdere kansen geven, we merken dat niet overal de afstand bewaard kan blijven. Daarom kiezen we voor een drastische, maar eenduidige aanpak: iedereen vanaf 12 jaar die zich verplaatst binnen de ring tot aan het kanaal en op alle winkelparkings buiten de ring draagt een mondmasker. Er zijn vier uitzonderingen waarbij je geen mondmasker hoeft te dragen: wanneer je neerzit op een bank en afstand kunt bewaren, wanneer je in de auto zit, wanneer je al zittend iets eet of drinkt met afstand of in je bubbel of wanneer je om medische redenen geen masker kunt dragen. We hebben allen de plicht om voor elkaar te zorgen en elkaar te beschermen. Laten we dat dan ook doen.’ De mondmaskerplicht binnen de ring en op alle winkelparkings buiten de ring is een aanvulling op alle andere maatregelen om het coronavirus tegen te gaan: een goede handhygiëne door regelmatig je handen te wassen, niezen of hoesten doe je in je elleboog of in een papieren zakdoek, bewaar afstand waar het kan.

De mondmaskerplicht binnen de ring en op alle winkelparkings buiten de ring gaat in vanaf zaterdag 25 juli. Er zal zowel sensibiliserend als verbaliserend opgetreden worden door stadsmedewerkers en politie.

 ‘We kiezen voor het centrum binnen de ring omdat dit een historisch karakter heeft met smalle straten en smalle voetpaden waardoor de afstand niet altijd bewaard kan blijven. De woondensiteit is daar hoger dan in de omringende stadsdelen en we ontvangen vele bezoekers uit de regio in het centrum. Samen willen we zorgen voor een veilige stad, vergeet ook de andere maatregelen niet en gebruik het mondmasker correct,’ besluit burgemeester Van Miert.