Maatregelen in Turnhout

Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt. 

Alle informatie werd bevestigd per Ministerieel Besluit door de federale overheid en/of per politieverordening door het provinciebestuur.

Als de maatregelen worden aangepast of als de informatie van hogere overheden wordt aangevuld, passen wij de tekst hieronder aan.

Laatste update: vrijdag 7 augustus 2020, 16.40 uur

Mondneusmasker verplicht

Iedereen ouder dan 12 jaar is verplicht om overal in de publieke ruimte een masker te dragen dat mond en neus bedekt. Je kunt kiezen voor een wegwerpmasker of een herbruikbaar stoffen masker, maar welk type je ook kiest, het moet mond én neus bedekken.

Als je buitengaat, zet je je mondneusmasker op. Wanneer het dragen van een mondmasker of elk alternatief in stof niet mogelijk is om medische redenen, mag een gelaatsscherm worden gebruikt.

 • De publieke ruimte omvat alle plaatsen waartoe iedereen toegang heeft, zowel binnen als buiten: straten en pleinen, overheidsgebouwen, publieke instellingen als bibliotheken en musea, gebedshuizen en bezinningsplaatsen, bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen …
 • Ook winkelparkings, winkels en horecazaken behoren tot de publieke ruimte, zelfs als de gronden en gebouwen privé-eigendom zijn. Ze zijn immers voor iedereen toegankelijk.

Je moet bovendien ook een mondneusmasker dragen op niet-publieke plaatsen waar je de fysieke afstand van 1,5 meter niet kunt garanderen. Dat kan bijvoorbeeld in een clublokaal zijn of op het werk. Wanneer het dragen van een mondmasker of elk alternatief in stof niet mogelijk is om medische redenen, mag een gelaatsscherm worden gebruikt.

Uitzonderingen
De verplichting om een mondneusmasker te dragen geldt niet

 • in de private sfeer (thuis);
 • terwijl je eet of drinkt;
 • bij intensieve sport- en arbeidsinspanningen. Echter, de vrijstelling om een mondneusmasker te dragen bij intensief sporten geldt alleen als de sport wordt beoefend in daartoe bestemde sportinfrastructuur of op plaatsen en momenten waar het risico op overdracht van het virus zo goed als onbestaande is.
  Klik hier voor meer uitleg over 'intensief sporten'.
  Goed om te weten
  : in de publieke ruimte ben je altijd verplicht om een mondneusmasker bij je te hebben. Dus ook als je intensief gaat sporten, steek je er eentje op zak. Als je bijvoorbeeld ergens stopt en pauzeert, moet je het opzetten.

Heb je het antwoord op je vraag niet gevonden? Het provinciebestuur van Antwerpen verzamelde veelgestelde vragen. De antwoorden vind je op de website van de gouverneur.

Avondklok

 • Niemand mag op straat zijn tussen 23.30 en 6 uur, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, bijvoorbeeld naar het werk of naar het ziekenhuis. Je mag je ook nog nog verplaatsen om op reis te vertrekken of om terug te keren uit vakantie. Zorg er dan wel voor dat je een bewijsstuk kunt voorleggen, bijvoorbeeld een vliegtuigticket of een hotelboeking. Als iemand anders je wegbrengt of ophaalt, heeft die het best ook zo'n bewijsstuk bij de hand.

  Belangrijke uitzondering:
  Tijdens de hittegolf blijft de politieverordening gelden maar wordt de avondklok niet gehandhaafd. Dat betekent dat je geen proces-verbaal krijgt als je buiten bent tussen 23.30 en 6 uur. Je kunt dus buiten verkoeling zoeken in de late uren.
   • De versoepeling geldt niet voor wie in quarantaine of thuisisolatie moet blijven.
   • Het samenscholingsverbod blijft wel onverminderd van kracht. Met meer dan 10 personen samenkomen in de openbare ruimte is verboden en kan ook tijdens de hittegolf leiden tot een proces-verbaal.
   • Een mondneusmasker blijft verplicht in de openbare ruimte en op elke private maar voor het publiek toegankelijke plaats.
   • Cafés en restaurants moeten ook tijdens de hittegolf om 23 uur sluiten.
 • Het openbaar sociaal leven stopt tussen 23.30 en 6 uur. Cafés en restaurants sluiten om 23 uur.

Heb je het antwoord op je vraag niet gevonden? Het provinciebestuur van Antwerpen verzamelde veelgestelde vragen. De antwoorden vind je op de website van de gouverneur.

Samenscholingen

Samenscholingen van meer dan 10 personen ouder dan 12 jaar zijn verboden in de openbare ruimte. Dat geldt ook voor recepties en banketten met privékarakter.

Goed om te weten: voor kinderen jonger dan 12 jaar gelden er dus geen beperkingen qua aantallen. Maar het aantal meerderjarige begeleiders bij zo'n groep kinderen is beperkt tot maximaal 10 personen.

Bubbels en groepen

De sociale bubbel is beperkt tot het huishouden, dat zijn alle gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen, en daarbovenop 5, steeds dezelfde, extra personen. In de 4 weken vanaf 29 juli moeten dat dezelfde 5 mensen zijn en blijven voor het hele gezin. Met die 5 personen mag je nauwer contact hebben, al is het echt wel aangeraden om ook met je ‘externe contacten’ 1,5 meter afstand te houden. Kinderen jonger dan 12 jaar worden niet meegeteld.

Met een volledige bubbel op café of restaurant gaan (= huishouden + 5) is alleen mogelijk als het gezelschap zich over meerdere tafels spreidt en daarbij de afstandsregels respecteert. In de horeca moet een gezelschap per tafel immers beperkt worden tot maximaal 4 personen of tot een gezelschap dat bestaat uit alleen maar leden van hetzelfde gezin (in dat laatste geval mogen het meer dan 4 personen zijn). Ga je op café of restaurant met mensen buiten je gezin, dan moeten dat mensen zijn die tot je vaste sociale bubbel behoren.

Naar de winkel of de markt

Funshoppen is verboden, zowel in de winkels als op markten. Je mag niet langer dan 30 minuten in de winkel blijven of langer dan noodzakelijk op de markt. Ga alleen boodschappen doen en ga ook alleen naar de winkel of de markt. Op de markt blijft het eenrichtingsverkeer met afzonderlijke toe- en uitgangen. Nachtwinkels sluiten om 22 uur.

Uitzonderingen:

 • Minderjarige kinderen die met jou onder hetzelfde dak wonen mag je meenemen;
 • hulpbehoevenden mogen een begeleider meenemen.

Andere thema's

Het antwoord op je vraag niet gevonden?

Het provinciebestuur van Antwerpen verzamelde veelgestelde vragen. De antwoorden vind je op de website van de gouverneur.