Klimaatplan: wat kun je zelf doen?

Onthard je tuin of je domein: geef de natuur terug meer ruimte

Beton, asfalt, klinkers, kunstgras en zelfs kiezelsteentjes met een verharde ondergrond eronder. Het zijn allemaal vormen van verharding die water verhinderen om te infiltreren in de bodem. Kies bij de aanleg of renovatie van je tuin of je domein voor een waterdoorlatende ondergrond, of nog beter, voor groen. Heb je geen inspiratie? De Turnhoutse tuinranger komt je gratis advies geven hoe je je tuin onderhoudsvriendelijk en milieubewust kan aanleggen.

Voordelen?
Een groene (voor)tuin kent veel voordelen ten opzichte van een verhard oppervlakte. Regen dringt door in de bodem en gaat niet verloren via de riolen. Een groene tuin trekt meer dieren aan en zo krijgt de biodiversiteit een boost. Bij een hittegolf zorgt een groene zone voor meer verkoeling, zowel overdag als ’s nachts.

terug naar boven

Ga op safari in je eigen tuin en ontdek hoe je die ‘klimaatklaar’ kunt maken!

Met vlindernet en vergrootglas gaan opgeleide vrijwilligers op zoek naar biologisch leven in je achtertuin. Tegelijk krijg je advies op maat voor een nog meer natuurvriendelijke en klimaatrobuuste tuin. Je zal versteld staan van hoeveel je tuin kan betekenen voor natuur en klimaat, ook al is hij maar een zakdoek groot.
Vraag een gratis tuinsafari aan via www.tuinrangers.be/tuinadvies-aanvragen.


Voordelen?
Hoe meer groen en schaduw in je tuin, hoe meer je kunt genieten van je tuin tijdens hete dagen. Een klimaatrobuuste tuin kan ook een stevige regenbui aan zonder dat je planten eronder lijden.

terug naar boven

Plant een geveltuintje

Een tegel eruit, een plant erin! Je maakt een geveltuintje door een tegel uit de stoep te nemen en er een plant voor in de plaats te zetten. Zo tover je jouw straat in een handomdraai om tot een groene oase!

Neem een kijkje op https://www.turnhout.be/aanvraagformulier-vergunning-tegeltuin om een eenvoudige aanvraag te doen.

Voordelen?
Geveltuintjes, hoe klein ze ook zijn, doorbreken de eentonigheid van het harde straatbeeld en geven kleur naast je deur. Een geveltuintje draagt zo bij aan een aangename en mooiere leefomgeving. Bovendien zorgt elke plant voor verkoeling door verdamping waardoor ze het hitte-eilandeffect in de stad kunnen temperen.

terug naar boven

Koop voedseloverschotjes via Too Good To Go

In België gooien we elk jaar meer dan 3,5 miljoen ton eten in de vuilnisbak. Met de applicatie ‘Too Good To Go’ kan iedereen zijn steentje bijdragen in de strijd tegen voedselverspilling. Een restaurant of winkel zet zijn overschotjes tegen een lagere prijs te koop in de app. Je kunt de boodschappen eenvoudig reserveren en afhalen. Ondertussen geniet jij van een lekkere maaltijd terwijl je de lokale economie steunt. 

Neem een kijkje op www.toogoodtogo.be.

Voordelen?
Voor een prijsje red je een heerlijke maaltijd of een bomvolle boodschappentas van de vuilnisbak. De lokale handelaar vermindert zijn voedselverspilling en krijgt nieuwe klanten over de vloer.

terug naar boven

Plaats zonnepanelen: Campina Energie

In België behoren de prijzen voor elektriciteit tot de hoogste van Europa. Met zonnepanelen neem je het heft in eigen handen en voorzie je in je eigen energiebehoefte. 

De Kempische burgercoöperatie Campina Energie biedt huiseigenaars, huurders en bedrijven onafhankelijk advies volgens het principe van een groepsaankoop. Zo kun je kwaliteitsvolle panelen aankopen aan scherpe, vooraf bepaalde prijzen. Bovendien begeleidt de coöperatie je van A tot Z en hoef je je dus geen zorgen te maken om het contacteren van aannemer, opvragen van prijzen, nazicht van je dak …
Voor meer informatie, neem een kijkje op www.zonneregiokempen.be.

Voordelen?
Door het plaatsen van zonnepanelen zorg je voor je eigen energie, ben je niet meer afhankelijk van stijgende energieprijzen en kun je dus flink besparen. Doordat de zon een gratis, onuitputbare energiebron is, draag je bovendien bij aan een milieuvriendelijke, brandstofvrije toekomst.
Bovendien regelt Campina Energie alles in jouw plaats!

terug naar boven

Neem een abonnement op een kinderfiets bij de Fietsbieb

De Fietsbieb leent tweedehands kinderfietsen uit aan kinderen tot 12 jaar voor 20 euro per jaar. Is je kind toe aan een grotere fiets of wil hij of zij een ander model? Dan kun je de fiets inruilen voor een ander exemplaar uit de Fietsbieb. Via dit deelsysteem zorg je ervoor dat meer mensen gebruikmaken van dezelfde materialen. 

Heb je thuis nog een kinderfietsje staan? Schenk deze aan de Fietsbieb in ruil voor een jaar gratis lidmaatschap.

Voor meer informatie, neem een kijkje op www.turnhout.be/fietsbieb.

Voordelen?
Voor 20 euro per jaar heb je steeds een stevige en veilige fiets op maat van je kind.

terug naar boven

Sluit je aan bij een voedselteam of een zelfoogsttuin

Een voedselteam is een groepje vrijwilligers dat zich autonoom organiseert en op die manier baas is over het eigen voedsel. Het is een eerlijke en gemakkelijke manier om je eten lokaal aan te kopen en je te vergewissen van de kwaliteit.

In een zelfoogsttuin kun je zelf geteelde groenten, fruit en kruiden oogsten. De Troef zorgt voor het zaaien, het onderhoud en de groei van de gewassen. In ruil voor een jaarlijks bedrag – jouw oogstaandeel of lidgeld – mag je oogsten wat de tuin elke week opbrengt.

Door rechtstreeks bij de boer te kopen, betaal je een eerlijke prijs en steun je onze boeren. Geen tussenschakels betekent bovendien geen overbodig transport of verpakkingen, wat het leefmilieu ten goede komt. 

Voor meer informatie over voedselteams, neem een kijkje op www.voedselteams.be.
Voor meer informatie over de zelfoogsttuin, neem een kijkje op www.stadsboerderijturnhout.be/zelfoogsttuin.

Voordelen?
Door het verminderen van het aantal schakels in de keten, legt het product minder voedselkilometers af en beperk je het verpakkingsafval. Bovendien ondersteun je de lokale economie en krijgt de boer een eerlijke prijs. 

terug naar boven