Turnhout Kermis

Van vrijdag 12 augustus tot en met donderdag 25 augustus is het Turnhout Kermis op de Grote Markt, het Zegeplein en het Warandeplein. Er zijn meer dan 70 attracties, van eendjes vangen tot botsauto's en van smoutebollen tot suikerspinnen!

Openingsuren Turnhout kermis

De kermis is dagelijks open. Enkele kermiskramen zijn al open om 11 uur. Ten laatste om 14 uur zijn alle attracties open.

Familiedagen kermis

Op dinsdag 16 en dinsdag 23 augustus zijn het familiedagen, dan geniet je van korting bij verschillende foorkramers. Je herkent de deelnemende kramen aan deze affiche:

Prikkelarme kermis

Er wordt een prikkelarm kermismoment georganiseerd op woensdag 17 augustus van 14 tot 18 uur. Het geluidsvolume en de felle verlichting van de attracties worden dan verminderd.

Oprijden foorkramers 

De foorkramers rijden op 9 augustus niet meer zoals vroeger in stoet naar de Grote Markt. Jullie zien de kermiswagens daarom in de loop van de dag een voor een arriveren.

Verkeersmaatregelen

Voor de buurt rondom deze pleinen gelden enkele tijdelijke verkeersmaatregelen van dinsdagochtend 9 augustus tot en met vrijdagochtend 26 augustus.

 • De Grote Markt en het Zegeplein worden volledig afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.
 • De Patersstraat is bereikbaar via de Baron Frans du Fourstraat. In de Baron Frans du Fourstraat wordt de enkelrichting tijdelijk omgekeerd en de voetgangerszone tijdelijk afgeschaft.
 • De Herentalsstraat en de Otterstraat worden doodlopende straten.
 • Parking Turnova blijft bereikbaar, zowel via de Otterstraat als via de Baron Frans du Fourstraat.
 • De bussen van De Lijn kunnen niet over de Grote Markt en het Zegeplein rijden. De Lijn zorgt voor een aangepaste dienstregeling die je kunt raadplegen via www.delijn.be.
 • Op het Zegeplein en in de Patersstraat worden telkens twee tijdelijke taxistandplaatsen voorzien.

Mogelijke hinder

In de maand augustus worden er rioleringswerken uitgevoerd op de Merodelei in de buurt van het station. Dat betekent dat De Lijn zijn dienstregelingen ook in die buurt moet aanpassen. De combinatie van de werkzaamheden met Turnhout Kermis zorgt voor extra verkeersdruk in het stadscentrum. De betrokken diensten doen hun best om de doorstroming zo goed mogelijk te vrijwaren, maar enige hinder is onvermijdelijk. De rioleringswerken kunnen echter niet worden uitgesteld.

Parkeren

Parkeren is in de kermisperiode verboden

 • in de Otterstraat tussen de Grote Markt en de Klinkstraat;
 • in de Druivenstraat;
 • in delen van de Pieter de Nefstraat en de Deken Adamsstraat;
 • in de Herentalsstraat tussen de Grote Markt en de Pieter de Nefstraat. Daar wordt een tijdelijke fietsenstalling geplaatst.

Woon je in (de buurt van) Turnhout, kom dan te voet of met de fiets. Je parkeert je fiets vlak bij de kermis. Er staan extra gratis fietsenstallingen in de Herentalsstraat en je kan je fiets ook gratis parkeren in de ondergrondse parking van Turnova. 

De wagen parkeer je op één van de parkings aan de rand van de stad of in een van de centrumparkings. Meer info over parkeren in Turnhout.

Parkeerkaart voor bewoners

Gebruik je een garage op de Grote Markt, dan kun je met een bewonerskaart zone F parkeren in alle parkeerzones van de stad. Heb je geen bewonerskaart, dan bieden we twee andere opties.

 • Je kunt een tijdelijke parkeerkaart voor straatparkeren aanvragen per mail naar wegen@turnhout.be of telefonisch via 014 44 33 93. Vermeld bij de aanvraag jouw naam, adres en nummerplaat.
 • Parkeer je liever niet op straat? Dan kun je een tijdelijk parkeerabonnement aanvragen voor de Warandeparking. Ga daarvoor met deze brief tijdens de openingsuren langs bij het loket in de Warandeparking.

Zaterdagmarkt

De zaterdagmarkt verhuist op 13 en 20 augustus naar Parking Stadspark.

Kom langs op 13 augustus en ontvang een lekkere attentie voor Moederdag.
Op 20 augustus trakteren we alle kindjes op een leuke attentie in het thema van de Kermis.

Houd het netjes

 • Doe zoals thuis: gooi dus geen afval op de grond. Er staan voldoende vuilnisbakken op de kermis. Foorkramers met verpakkingsafval zijn verplicht een vuilnisbak bij hun kraam te plaatsen. 
 • De afvalophaling blijft zoals aangegeven op de afvalkalender. Bewoners en handelaars zorgen ervoor dat hun afval voor 6.30 uur ’s morgens buiten staat.
 • Voor de foorreizigers worden er aparte containers met slot geplaatst, waar mogelijk in een afgesloten ruimte. Zo proberen we de overlast van mogelijk sluikstorten in en naast die containers te beperken.
 • Op het Zegeplein wordt een extra glascontainer geplaatst tijdens de kermisperiode.
 • Sluikstorten is altijd verboden in Turnhout, ook tijdens de kermis. Plaats geen glas, huisvuil of dozen naast containers of op plaatsen waar het niet thuishoort.
 • Uiteraard wordt er bij de vaststelling van sluikstorten onmiddellijk opgetreden met een GAS-boete.

We hopen dat het een mooie editie wordt voor bewoners, bezoekers en foorkramers!