Kattenkwaad - 35 jaar Urbanus verstript

UrbanusTentoonstelling van 16 december 2017 tot 31 maart 2018

Al 35 jaar verzinnen tekenaar en auteur Willy Linthout en komiek Urbanus samen de meest waanzinnige avonturen rond stripheld Urbanus.
 
Zoals bekend is ‘Urbanus’ een beetje een stoute strip, je vindt er geen vermanende vinger, en dialectwoorden zijn schering en inslag. De hoofdfiguur wordt afgebeeld in een korte, veel te brede broek met bretellen. De verhalen spelen zich af in Tollembeek, de woonplaats van de échte Urbanus. Samen met vader Cesar, moeder Eufrazie, de tweedelige hond Nabuko en Donosor, de bromvlieg Amedee, de schatrijke nonkel Fillemon en de andere inwoners van het dorp komt Urbanus in de meest onwaarschijnlijke situaties terecht.
Onlangs verscheen het 176ste album, ‘De Zweetvoetmannen’, dat de reputatie van de strip alle eer aandoet.

De expo ‘Kattenkwaad’ in het Speelkaartenmuseum toont het gezin, het huis, de school, het café en de hemel van Urbanus met originele tekeningen, albums, objecten en levensgrote figuren. Ook de tekenkamer van Willy Linthout komt aan bod. Het gelijknamige kaartspel dat voor het 35-jarig jubileum uitgebracht wordt, is gedrukt in Turnhout door Cartamundi. 'Het is een spel voor jong en oud, zolang je maar een steekje los hebt. Vliegen meppen, andere spelers plagen en windjes laten: het kan allemaal.' Tijdens het spel komen de negen geboden van kattenkwaad aan bod. Ze zijn natuurlijk allemaal even educatief verantwoord, wat dacht je?

De tentoonstelling ‘Kattenkwaad’ is een organisatie van de Standaard Uitgeverij in samenwerking met Musea Turnhout

Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, Turnhout.
Openingsuren en toegangsprijzen